December 1. az AIDS világnapja

 

A nemzetközi AIDS világnap alkalmából az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program és a Durex egy budapesti középiskolában tartott szexuális felvilágosító órát annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a felelős szexuális magatartás fontosságára, valamint arra, hogy a kellő ismeretek birtokában és megfelelő védekezéssel az AIDS és számos szexuális úton terjedő betegség  megelőzhető.

 

Az AIDS egy szexuális úton terjedő szerzett immunhiányos betegség, mely jelentős százalékban halállal végződik. A fiatalok, akik kellő szexuális ismeret hiányában kezdik meg szexuális életüket és nincsenek tisztában a nemi úton terjedő betegségekkel, nagy rizikónak teszik ki magukat. A szexuális felvilágosítást minél előbb célszerű elkezdeni tekintve, hogy a nemi élet megkezdése egyre korábbra tevődik. Manapság nem ritka, hogy egy fiatal már 13 évesen túl van első szexuális élményén. Mindezt annak ellenére teszik, hogy a Durex Nemzetközi Szexuális Jóléti Kutatása szerint a magyar válaszadók csupán 28% volt érzelmileg felkészülve erre a lépésre. A kutatás ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a hazai válaszadók kétharmada (64%) szüzessége elvesztésekor egyáltalán nem védekezett HIV/AIDS, vagy egyéb nemi úton terjedő megbetegedések ellen. Ez sajnos sokszor a későbbiekben sem változik, ugyanis a válaszadók csupán 8%-a védekezik minden együttlét során.

Fontos, hogy az emberek már fiatalon tisztában legyenek a nemi élet veszélyeivel és tudják, hogy miként óvhatják saját és partnerük egészségét. E felvilágosító tevékenység mellett kötelezte el magát az A-HA! mindennapi munkája során, akik a Durex támogatásával  igyekeznek növelni a fiatalok szexuális ismeretét és tudatosságát. „Az A-HA! 2002-es indulása óta közel 5.200 magyarországi iskolába jutott, el, ahol több mint 26.000, a maihoz hasonló tanórát tartottunk. Ez 650.000 szétosztott diákcsomagot jelent, melyben nagy segítséget jelentenek számunkra a Durex által biztosított óvszerek” – mondta Dr. Szőnyi György, Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke,  A-HA! Program programigazgatója.

Az AH-A! és a Durex közös célja a felelős szexuális magatartás terjesztése és ehhez kapcsolódóan a társadalmi szemlélet megváltoztatása. Ezért a Durex rendszeresen segíti az A-HA! program tevékenységét, első sorban a felvilágosító csomagokba kerülő óvszerek biztosításával, másrészt egyéb aktivitások támogatása kapcsán. A vállalat idén nyáron egy látványos módját választotta a figyelemfelhívásnak. A Balaton Soundon megrendezett láncmasszázs rekord kísérletét ugyanis jótékonysággal kapcsolta össze, és a résztvevők számával megegyező számú óvszert adományozott az A-HA! programnak. Az itt összegyűlt 500 óvszeradományt az AIDS világnapja alkalmából adta át a Durex a felvilágosító program munkatársainak.

„Ahogy a Durex globális Szexuális Jóléti Kutatásából is kiderült, még sok dolgunk van szexuális felvilágosítás terén. Ezért támogatjuk az A-HA! tevékenységét is, mivel fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok tisztában legyenek a nemi úton terjedő betegségek veszélyeivel és az ellenük való védekezéssel. Így reményeink szerint a kellő ismeretek birtokában lévő generációk felnőtté válásával talán egy új, AIDS-től mentes társadalom kialakulását segíthetjük elő” – mondta az átadáson Somlai Anna, a Durex kategóriamenedzsere.

Az iskolai aktivitás mellett a Durex idén globális kampánnyal is készült a világnapra. A legnagyobb közösségi portálon csupán egy kép megosztásával bárki adományozhat óvszert egy lokális AIDS prevenciós szervezetnek. A www.1share1condom.com weboldalon pedig percről percre nyomon követhetjük, hogy világszerte mennyi adomány gyűlt össze. A Durex globális célja, hogy elérje a 2.500.000 darab óvszeradományt, mely a 2011-ben újonnan regisztrált AIDS betegek számával egyezik meg.

Bevezetem

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr594944229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása