A Xanax, a szorongásoldó benzodiazepin gyógyszercsoportba tartozik - nyugtatóként ismert. A Xanax-ot először a pánikbetegségek kezelésére engedélyezték az 1970-es években. Az évek során hatékony gyógymódként ismerték el a szorongásos rendellenességek, a depresszió és más egészségügyi problémák kezelésében. 

Xanax függőség kialakulása - Függőségkezelés

A benzodiazepinekkel általában az a probléma, hogy nagyon addiktívak, ami azt jelenti, hogy néhány hét után függőséget okoznak. A súlyos mellékhatások miatt sok ember megpróbált leszokni a benzodiazepinekről, ám ez nem sikerült, mivel a függőség már kialakult. Ugyanis mikor a gyógyszerek eltűnnek a szervezetből, az emberek szorongásos rohamokkal szembesülnek. Ez krónikus álmatlansághoz és érzelmi instabilitáshoz vezethet.

A legnépszerűbb benzodiazepin márkák közül néhány: Xanax, Valium, Klonopin és a Lorazepam

 

Ezek a gyógyszerek az agyban lévő GABA-t úgy módosítják, hogy érzékenyebbé váljanak a GABA-ra. A GABA-t használjuk a stressz és az agyi tevékenységeink ellenőrzésére. A GABA legpontosabb analógiája talán az, hogy úgy viselkedik, mint az agy fékpedálja, megállít minket, amikor meg kell állnunk.

Amikor a GABA aktivitása növekszik, lelassítja az idegátvitelt az agyban - így nyugodtnak érezzük magunkat. Ez megállítja a szorongásos rohamokat, és annyira megnyugtat minket, hogy elalszunk.

 

Amikor az ember elkezdi szedni például a Xanaxot nyilván nem számít arra, hogy az függőséget okoz. Az orvosok általában kis adagokban írják elő rövid ideig, hogy segítsék az embereket a szorongásos időszakokban. Mint már említettem, ezzel az a probléma, hogy elég néhány adag, hogy a függőség kialakuljon.

Néhány nap múlva a szervezet ellenáll a Xanax hatásainak. Ez a GABA receptorok megváltoztatásával történik. Amint ez a változás bekövetkezik, az embereknek nagyobb adagokban kell fogyasztaniuk a gyógyszert, hogy ugyanazokat a hatásokat érezzék.

Tehát, a Xanax fő hatása a GABA, az agysejtek által használt neurotranszmitter utánozása. A neurotranszmitterek olyan vegyületek, amelyek az agyban továbbítják az üzeneteket. A GABA utánozása mellett a Xanax növeli egy másik dopaminnak nevezett neurotranszmitter szintjét is.

A dopamin felel a jutalom érzésének megerősítéséért az agyban. Például, ha cukros ételeket fogyasztunk, kis mennyiségű dopamin szabadul fel, és sürgethetjük, hogy az készítsen újat. A Xanax és más anyagok e mechanizmust használják a függőség kialakításához.

Ugyanakkor természetes GABA-értékeink is harcolnak. Már nem állíthatjuk elő a GABA-t a tolerancia kompenzálására, ezért ehelyett a rossz GABA-funkció mellékhatásait tapasztaljuk meg. A elsődleges mellékhatás pontosan az, amit kezelni kellett a gyógyszerrel – a félelem. A Xanax és egyéb benzodiazepin-függőséget negatív mellékhatások jelzik.

 

  • szorongás
  • depresszió
  • szívdobogás
  • pánikrohamok
  • szájszárazság
  • álmatlanság
  • hangulatingadozás
  • izomrángás
  • izomfájdalom
  • hányinger és hányás
  • izzadás
  • fogyás
  • kétségbeesés

A fennálló szorongás és a gyógyszer mellékhatásai miatt az emberek egyszerűen nem mernek lemondania a Xanaxról, mert ez az egyetlen, ami segít a túlélésben. Ez egy ördögi kőr, melyből lehetetlennek tűnik a kilépés.

A Xanax elvonási tünetei 12 óra elteltével kezdődnek. A legintenzívebb elvonás is, csak legfeljebb négy napig tart, viszont a hosszú távú Xanax-függőségből való kilépés akár két hétig is eltarthat, bár a tünetek az első napok után javulnak.

A Xanax-függőség egy kezelhető állapot, de az elvonás orvosi felügyelet nélkül veszélyes lehet.

Vannak olyan terápiás technikák, mint például zene- és művészeti terápiák, vagy wellness-központú támogató csoportok, melyek segítenek a Xanax-függőség pszichológiai hatásainak leküzdésében, ám a függőség fizikai része orvosi méregtelenítést igényel. E kezelések kombinált formáival a függőségben szenvedők újra egészséges életet élhetnek, gyógyszerek nélkül.

Szerző: Orsolics Zénó 

Forrás: fuggosegkezeles.hu 

http://fuggosegkezeles.hu/fuggosegrol/item/88-xanax-fuggoseg-kialakulasa

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr6816336406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása