Kiürítik a dobai pszichiátriát, szélnek ereszthetik a betegeket | nlc

Rétvári Bence szerint persze minden rendben az egy hónapja véglegesen bezárt dobai pszichiátriai intézet volt ápoltjaival. Az Emmi államtitkára azt állítja, hogy „ahogyan eddig, úgy ezután is hozzáfér minden beteg a számára szükséges egészségügyi ellátáshoz”.

 

Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház Dobán működő rehabilitációs és szocioterápiás telephelyéről írásbeli kérdést intézett Rétvári Bencéhez, a humán tárca parlamenti államtitkárához. Ennek előzménye, hogy a Magyar Narancs megírta, az intézetet október 31-ével teljesen kiürítették, noha Rétvári Bence az erre vonatkozó szándékot ez év január elején, szintén Gurmai Zita kérdésére még cáfolta

Gurmai Zita ezúttal „Mi lesz a dobai szanatórium és betegeinek sorsa?” címmel tett fel kérdést. Azt firtatta, milyen okok vezettek a bezáráshoz, illetve hogyan oldották meg a tavaly még 200 fő ellátását biztosító intézmény betegeinek ápolását. 

Rétvári Bence a múlt héten kelt válaszában többek között leírta, az utóbbi 20 évben megváltoztak a pszichiátriai zavarok kezelésének lehetőségei, szakmai módszertana, egyre nagyobb teret nyer a kórházak falain kívül, az érintettek lakókörnyezetében megoldható terápia. A dobai pszichiátrián folytatott gondozói minta megfelel a korszerű európai irányoknak. Lényege, hogy a kezelés minél inkább a beteg saját „lakóhelyén", környezetében, családi-szociális közösségében folytatható.

A parlamentben Rig Lajos jobbikos képviselő is felszólalt korábban a dobai pszichiátriai központ ügyében. A Narancs.hu kérdésére elmondta, a dobai intézet több dolgozója nem fogadta el a lakóhelyétől távolabb eső egészségügyi intézménybe történő áthelyezést, ezért felmondtak.

Az ellátottakról azt mondta – az érintettek hozzátartozóira hivatkozva –, többeket az ajkai, tapolcai, pápai hajléktalanszállóra szállítottak, de ez természetesen nem oldja meg hosszú távon a sorsukat. Előfordult, hogy másokat az otthonukként megadott címre vittek, de ott nem lakott senki. Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy Rétvári Bence így zárta Gurmai Zitának adott válaszát: „Biztosíthatom Önt arról, hogy beteg nem marad ellátatlanul."

Forrás: Magyar Narancs, HírKlikk
.
https://hirklikk.hu/kozelet/bezartak-a-pszichiatriai-intezetet-sokan-hajlektalanok-lettek/373928/

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr4716336452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása