Az Egészségügyi Világszervezet adati alapján több mint 300 millió ember érint a mentális zavar, így tenni kell a depressziósokat sújtó diszkrimináció és előítéletek ellen.

 

A WHO jelentése szerint világszerte több, mint 300 millió embert érint a depresszió, ami így a világ egyik legsürgetőbb egészségügyi problémájává nőtte ki magát. 2005 és 2015 között 18%-kal nőtt a depresszióban szenvedők száma, akik közül sokan még mindig stigmának érzik betegségüket.

Kimondott célja ezért a WHO egész éves “Beszéljünk a depresszióról” kampányának, hogy minél több ember merjen segítségért fordulni betegségével kapcsolatban. A WHO igazgatója, dr Margaret Chan szerint éppen ideje, hogy a világ átgondolja, hogyan közelíti meg a problémát, amelynek megoldása egyre sürgetőbb feladat volna. Az első feladat a depressziósokat érintő diszkriminációval és előítéletekkel való leszámolás lenne, hisz a depresszióval élők számára az első lépés a gyógyuláshoz vezető úton az, hogy van-e lehetőségük beszélni valakivel a betegségről.

shutterstock 51647242 

A gazdaságra is rossz hatással van

A probléma megoldásához több pénzre lenne szükség. Rengeteg országban alig, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre segítség a különböző pszichiátriai megbetegedésekben szenvedők számára. Még a fejlettebb országokban is csak az 5%-át teszi ki az egészségügyi költségvetésnek a mentális egészséggel kapcsolatos problémákra szánt összeg, és csupán a depressziósok fele részesül valamilyen segítségben. Pedig gazdasági szempontból megérné befektetni. Egy WHO által vezetett kutatás szerint, a 2016-tól 2030-ig terjedő időszakban évi egy billió dollárnyi kiesést jelent majd a világgazdaság számára, ha a világ nem foglalkozik többet a depresszió kezelésével. Ha a depresszióval élők nem keresnek segítséget, tovább szenvednek a betegségtől, és rosszabodhat is az állapotuk. Így csökken az érintett háztartások bevétele, a munkaadók egyre nagyobb veszteségeket kénytelenek elszenvedni a kevésbé produktív vagy munkaképtelen dolgozók miatt,  a kormányoknak pedig egyre többet kell költeniük egészségügyi kezelésekre és szociális juttatásokra.

Egyéb kockázatok

A depresszióban szenvedők között nagyobb a szívbetegségek, a cukorbetegség, és a drogfüggőség kialakulásának a valószínűsége is, nem is beszélve arról, hogy a depresszió sok esetben öngyilkossághoz is vezethet. Fontos lenne tehát minél előbb felismerni a probléma jelentőségét, és elérni, hogy a világon mindenhol megszűnjenek a depresszióval kapcsolatos előítéletek, és mindenki hozzáférhessen a megfelelő segítséghez. Idehaza mindkettőtől nagyon messze vagyunk.  

Forrás: Aladár - dívány.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2614334151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása