Képtalálat a következőre: „idegösszeroppanás”

Az idegösszeroppanás valójában inkább tünet, mint betegség - általában valamilyen pszichés gondé, depresszióé, pánikbetegségé, szorongásé. A lényeg, hogy bármennyire is úgy tűnhet, soha nem a "semmiből" jön, mindig vannak megelőző jelzései - például az alábbiak. 

 

Mentális betegségünk van, amelyet elhanyagolunk

Az idegösszeroppanás egyik leggyakoribb oka, hogy valaki a már meglévő kedélybetegségét, szorongását, kóros álmatlanságát nem veszi komolyan - rálegyint azzal, hogy 'majd elmúlik'. Pedig ezeket kezelni kell, ha szükséges, akár gyógyszerrel is, ha nem akarjuk, hogy rosszabbra forduljon a helyzet. Ugyanígy kell eljárunk, ha esetleg már gyógyszeres kezelés alatt állunk, de úgy érezzük, hogy nem használ a terápia. 

Túl sok alkohol, gyógyszerek, esetleg drogok fogyasztása

Az ilyen jellegű szerek fogyasztása és az idegösszeroppanás sajnos gyakran kéz a kézben járnak - különösen, ha függőség is kialakul. Ilyenkor mindig szakértő segítséget kell kérni a leszokáshoz, ellenkező esetben a mentális egészségünket kockáztatjuk.

Túl sok stressz

Haláleset a családban, válás, súlyos betegség, munkahely elvesztése - olyan szituációk, amelyekkel mindenki találkozik az élete során, és amelyek mindenkire extrém stresszt rónak Ha ez olyan mértéket ölt, hogy nem tudunk enni vagy aludni, akkor kérjünk segítséget, mielőtt összeomlunk.

A túl sok stressz is okozhat idegösszeroppanást
A túl sok stressz is okozhat idegösszeroppanást

 

Pánikrohamok, öngyilkos gondolatok

A pánikrohamok minden esetben figyelmeztető jelnek számítanak, különösen ha viszonylag gyakran következnek be rövid időn belül, és ugyanez a helyzet akkor is, ha valaki azon gondolkozik, hogy kárt tesz magában, vagy esetleg eldobja az életét.

A pánikbetegség tünetei

A pánikbetegséget erős szorongás jellemzi, rohamokban jelentkezik. Ha ezek a rohamok gyakran ismétlődnek, akkor beszélünk pánikbetegségről. Milyen tünetek jelzik a problémát?

Érzéketlenség

Vannak olyanok is, akik az idegösszeroppanásukat megelőzően arról számoltak be, hogy folyamatosan zsibbadtak, kedvetlenek, nem éreznek semmit - nem tudnak örülni semminek, vagy igazán dühösek lenni bármi miatt. Szintén jel lehet, ha valaki úgy érzi, hogy eddigi élete, hétköznapi feladatai egyszerűen túl kimerítőnek és elviselhetetlenül terhesnek tűnnek.

Forrás: prevention.com / hazipatika.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8814156829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása