Valamit valakiért

 

Szeptember 9-én van a Magzati Alkohol-szindróma Világnapja, és ennek alkalmából a Dreher Sörgyárak „Ésszel iszom” programja hívja fel a leendő anyukák és kismamák figyelmét arra, hogy a terhesség során tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól. A felelős hozzáállást és annak pocakrajzokkal való népszerűsítését a vállalat baba-mama csomagokkal jutalmazza. Emellett idén ismét 1300 védőnő képzését tűzték ki célul. A vállalat a felelős alkoholfogyasztás más területein is jelentős erőfeszítéseket tesz a kritikus csoportok tájékoztatásáért és szemléletformálásáért, nyári kampánya során 8500 embert vont be a programba és több mint 1 millió fogyasztót ért el az üzenettel. Képtalálat a következőre: „Mennyi alkoholt ihat egy várandós nő?”

 

Anya leszek – nem iszom!

A Magzati Alkohol-szindróma Világnapja alkalmából posztsorozatot és figyelemfelhívó játékot indít szeptember 9-én 14 órától a Dreher Sörgyárak az „Ésszel iszom” program Facebook oldalán. A posztsorozatban Dr Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az alkoholfogyasztás a terhesség minden szakaszában veszélyes lehet! Hiszen a magzati agy fejlődése minden szakaszban zajlik, ugyanakkor a legkockázatosabb időszak az első trimeszter, mert ekkor fejlődik ki a szervek többsége. A szakértő szerint a születés előtt jelenleg nincsen elfogadott módja a magzati alkohol-szindróma megállapításának, ám a világra jött gyermek esetén gyorsan felismerhetők a rendellenesség klasszikus arcvonásai (apró szemnyílások, lapos terület az orr alatt, vékony felsőajkak). Ekkor már gyógyír nincsen, és bár vannak hatékony terápiás kezelések, melyeknél a szülők elkötelezettsége is kiemelt fontosságú, de a legjobb a megelőzés. Ebben a férfiak is szerepet vállalhatnak, Dr Edward P. Riley tanácsa szerint az apa úgy tudja legjobban segíteni, támogatni párját, ha a terhesség ideje alatt ő is felhagy az alkoholfogyasztással.

Az „Ésszel iszom” csapata a leendő anyukákat arra kéri, hogy pocakjukra rajzolt képekkel hívják fel a többi kismama figyelmét arra, hogy felelős szülőként a várandósság során tartózkodnak az alkoholfogyasztástól. Rajzoljanak vagy üzenjenek pocakfestéssel és küldjék el az esszeliszom@dreher.sabmiller.com e-mail címre, mert a legjobb fotók az „Ésszel iszom” Facebook oldalon megosztásra kerülnek, sőt baba-mama csomaggal is jutalmazzák őket. További részletek a program Facebook oldalán: https://www.facebook.com/esszeliszom/

Emellett ősszel – a sikeres tavalyi program után – a védőnőknek szóló képzésüket is ismét útjára indítják, melynek célja a kismamák és magzataik védelme. A képzéseket Dr. Simich Rita, a LÉTRA (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense, a TÉT Platform elnökségi tagja tartja. „Tavaly a programban 1300 védőnő vett részt és kiderült, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás létező probléma, de tabu téma itthon. Magyarország vezető sörgyártójaként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél több várandós nő figyelmét felhívjuk arra, hogy tartózkodjon az alkoholfogyasztástól” – mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője. A program mellettük más kritikus csoportokra is fókuszál, úgymint járművezetőkre, fesztiválozó és nyaraló fiatalokra, illetve a cég kiemelt figyelmet fordít saját kollégáinak képzésére is.

Felelős fesztiválozás

A felelős alkoholfogyasztás a fesztiválozás idején különösen aktuális téma, így a DreherFeszten és a Szigeten is a kellemes és nyugodt hangulatú „Ésszel iszom” sátorban lehetett játszani, beszélgetni erről, és a szakértőket kérdezhették az érdeklődők. Egy kutatás segítségével szeretne fényt deríteni a program a fiatal felnőttek alkoholfogyasztási szokásaira, és arra, hogyan tudnák legszélesebb körben elérni őket az üzeneteikkel. A fesztiválokon több mint 1000 kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, a kutatás online folytatódik.

Igyál VAGY vezess!

A program különös hangsúlyt fektet a járművezetők figyelmének felhívására is, és immáron harmadjára működik együtt a Veszprémi Rendőr-főkapitánysággal, ahol intenzív közúti ellenőrzések alkalmával a józan sofőröket egy-egy doboz ízesített D24 alkoholmentes itallal jutalmazta a sörgyártó cég. A két közúti ellenőrzés során 616 alkoholmentes sört osztottak ki, és a közös ellenőrzés során három ittas járművezetővel szemben intézkedett a rendőrség.

Felelősen a balatoni strandokon

A 2016-os „Ésszel iszom” program további célja új együttműködések kialakítása, illetve a korábbiak továbbfejlesztése volt, és a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) támogatva indult útjára. A szolgálat 12 Balaton-parti település 18 strandján folyt, és mivel nyáron a strandokon és a sportesemények alatt egyaránt megnövekszik az alkoholfogyasztók száma, a vállalat egy közös kiadványban adott tájékoztatást a felelősségteljes alkoholfogyasztásról, aminek keretében több mint 3000 főt ért el.

Az „Ésszel iszom” programról

A Dreher Sörgyárak elkötelezett a felelős sörfogyasztás kultúrájának ápolása és fejlesztése mellett. A vállalat Magyarországon elsőként indított útjára olyan programot, ami a felelős alkoholfogyasztásra hívja fel a figyelmet. A program magában foglalja az önszabályozást, a belső tréningeket, illetve a civil szervezetekkel való együttműködést. Amellett, hogy fórumaikon, sörtúráikon, programjaikon folyamatosan tájékoztatják a fogyasztókat a felelős alkoholfogyasztásról, állami és civil szervezetekkel is együttműködnek. A Veszprémi Rendőrséggelközösen hívjuk fel a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire, Dr Simich Ritával, (a LÉTRA /Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva/ Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense, a TÉT Platform elnökségi tagja) és más szakértőkkel együttműködve pedig terhesség alatti alkoholfogyasztás kockázatait mutatják be leendő anyukáknak. A program főbb információs platformjai az alkohol.info.hu weboldal és az „Ésszel iszom” Facebook oldal.

A 2009-ben indított kulturált és felelős alkoholfogyasztást népszerűsítő kezdeményezés 2013-ban elnyerte a Legkiválóbb CSR Megoldás Díjat az év legnagyobb vállalati felelősségvállalás rendezvényén, a CSR Piacon. Az aktuális programok és események a program Facebook oldalán követhetőek.

élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr6711694415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása