Nemzetközi felmérés készül a droghasználati szokásokról és drogpolitikai álláspontokról, ártalomcsökkentő tanácsokkal, most először magyarul is

 

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéseiből hozzávetőleges képet alkothatunk a hazai drogfogyasztási trendekről, ám a túlnyomórészt rendőrségi és szociális szolgáltatók nyújtotta statisztikákból származó adatoknak megvannak a korlátai. Ezek az adatok ugyanis többnyire mennyiségi jellegűek, csak a drogoknak egy bizonyos csoportjával foglalkoznak, a dizájner drogok közül csak néhányat különítenek el és kevés információt nyújtanak a fogyasztási szokásokról és motivációkról. A múlt héten megjelent, friss Éves Jelentés például már a bevezetőben közli, hogy "2012-ben nem zajlott országos reprezentatív vizsgálat az általános népesség szerhasználatával kapcsolatban".

Ezért is üdvözlendő, hogy végre hazánkba is elért Global Drug Survey online, kérdőíves felmérése, amely a mennyiségi adatok mellett az alkohol- és kábítószer-használók használati szokásait, motivációit, illetve a fogyasztási mennyiségen és gyakorlaton eszközölhető változtatásokat is elemzi. Sőt, a teszt során a fogyasztók hasznos tanácsokat is kapnak azzal kapcsolatosan, hogy miként csökkenthetik a használatuk mennyiségét és a vele járó kockázatokat, legyen akár alkoholról, kannabiszról, vagy új, ismeretlen szerről szó, ezenfelül drogpolitikai álláspontjukról is számot adhatnak. A 444 interjút készített az ELTE-PPK Pszichológiai Intézetének igazgatójával, Demetrovics Zsolttal a felmérés gyakorlati hasznáról, a dizájner szerek elterjedtségéről és az ártalomcsökkentés hazai helyzetéről.

A tesztet már közel 45000 felhasználó töltötte ki. Töltsd ki te is a Global Drug Survey felmérését online, hogy többet megtudhassunk a magyarországi szerhasználatról! A kérdőívhez kattints ide!

Kardos Tamás - drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr195704142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása