A mostantól többségében civil részvételű Kábítószerügyi Tanács és a jövőben civil képviselet nélkül működő Kábítószerügyi Koordinációs Tárcaközi Bizottság közötti szoros együttműködésre és folyamatos kommunikációra magát ígéri garanciaként a helyettes államtitkár. Idén 310 millióból gazdálkodik a koordináció, pályázatokra idén 250 milliót szeretnének kiosztani, de az összeg még nem kőbevésett. A kiírások élesítésre várnak, a célzott és javallott prevenció, a felépülést támogató programok és a KEF-ek lesznek a kedvezményezettek. Jön az EFOP, a drogstratégia “célegyenesben”, az ajtón mindig szabad az Á.

Már-már szinte családi körben zajlott a Kábítószerügyi Tanács első ülése, amennyiben néhány arcot kivéve, szinte ugyanazokkal a civil szakemberekkel és kormányzati döntéshozókkal ültünk megint egy asztal körül, mint akikkel szakmai fórumokon, egyeztetéseken gyakorta találkozunk. A szűkebben vett addiktógiai témájú szakmai találkozók állandó és ismert szereplőin túl jelen volt pl. a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, a Magyar Védőnők Egyesületének, az Országos Polgárőr Szövetségnek, vagy a négy nagy történelmi egyház közös képviselője is. Az új formáció - amellyel egyidőben a korábban demokratikus úton megválasztott négy szakmai országos ernyőszervezet képviselőjével együtt működött Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság, a kormány legmagasabb szintű tanácsadói szerve megszűnt, és helyette a Kábítószerügyi Koordinációs Tárcaközi Bizottság kezdte el működését, immáron civilek nélkül - levezető 

elnöke Kiss Norbert sport és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár volt. Kiss egy feltett civil kérdésre ismét hangsúlyozta, hogy az átalakítás mögött egyfajta közigazgatási racionalizálás áll, az új rendszertől nagyobb hatékonyságot remélnek és személyében szeretne garancia lenni arra, hogy a képviseleti szétválasztással nem fog sérülni a civilek és kormányzat közötti kommunikáció és egyeztetés. Türelmet kért ennek bizonyítására.

Müller Éva Nemzeti Drogkoordinátor az idei tervek kapcsán elmondta, hogy míg tavaly 300, idén 310 millió Ft áll rendelkezésükre, és reményei szerint sikerül megduplázniuk a pályázati kereteket. Elismerte, hogy míg az elmúlt években jellemzően 200-250 millió Ft jutott pályázati támogatásokra, tavaly kevesebb, 125 milió Ft. Ennek kényszerű oka az a sürgős “krízis beavatkozás” volt, amelynek keretében például a megemelkedett forgalmú budapesti tűcsere programok rendkívüli eszköz-támogatásban részesültek, illetve be kellett tömködniük a szociális normatíva típusú támogatások csökkentése okán kialakult lyukakat is. Müller Éva azt is megerősítette, hogy az idei pályázati kiírások kidolgozása megtörtént, megjelenésük csak élesítésre vár. A tavalyihoz hasonlóan, idén is a javallott és célzott prevenciós programokat, a felépülést szolgáló bevatakozásokat és a helyi kábítószerügyi egyeztető fórumokat tudják majd támogatni. Hogy mikortól várható mégis a pályázati felhívások megjelenése, arra azt kaptuk válaszul, hogy hamarosan.
Reméljük, hogy ez nem augusztusra esik majd, mint tavaly, amikor a szervezeteknél és a potenciális együttműködő intézményeknél is jóval kevesebb kapacitás van, az önkormányzatok egy része pedig közigazgatási szünetét élvezi!
Az idei és jövőbeli források kapcsán Kiss Norbert bizakodásának adott hangot arra nézvést, hogy a 2014-2020-as uniós időszak alatt a korábbinál jóval jelentősebb forrás áll majd rendelkezésre, de hozzátette, hogy abból a remélt keretből majd a kínálatcsökkentésre is kell erőket mozgósítani. Utóbbit a jól érzékelhető társadalmi elvárással magyarázta, aminek eredményeképpen a következő KKTB-re már a NAV és a belügyminisztérium képviselőit is meghívták.
A résztvevő civil képviselők oldaláról elhangzott a prevenciós programok “szakmai ajánlása” kapcsán várható új rendszerre vonatkozó kérdés is, miszerint terveznek-e olyan proaktív jogszabályi hátteret, amely kötelezné az iskolákat arra, hogy azok az “akkreditált” programokat valóban igénybe is vegyék? E kérdésre már a néhány nappal korábban megtartott, első Kábítószerügyi Koordinációs Tárcaközi Bizottság üléséről szóló tájékoztatás keretében kaptunk választ: az akkreditáció ügyében az Ifjúsági Főosztály egyeztetést kért az oktatási ügyek vezetőivel. Kiss Norbert helyettes államtitkár ugyancsak a KKBT-n felvetendő javaslatnak és az oktatásüggyel egyeztetésre érdemesnek tartotta azt is, hogy a szakemberek (pl. védőnők) felsőfokú képzése keretében, már a felsőfokú tananyagba bekerüljenek a legkorszerűbb addiktológiai ismeretek!

A Nemzeti Drogstratégia helyzetéről szóló napirendi pont alatt Kiss úgy fogalmazott, hogy már “célegyenesben” van a dokumentum kormány, majd parlament elé kerülése. 

Téglásy Kristóf ifjúsági főosztályvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az idei elterelésre szánt finanszírozási keret megvan, és 2014 első negyedévéig egészen biztosan kitart. Tájékoztatójában többek között hangsúlyozta, hogy a készülő EFOP pályázat keretében elsősorban a rehabilitációt követő, reintegrációs programokat kívánnak támogatni, az ún. félutas házakat és védett munkahelyeket. A tervezés már a “végső stádiumban van” és gyorsított ütemben várható majd döntés. A Norvég Alap forrásából a járóbeteg gyermek-és ifjúsági addiktológiai szakellátást tervezik támogatni, idén őszre igérték a felhívás megjelenését, 400 millió Ft-os kerettel.

A Kábítószerügyi Tanács első, közel két órás ülése a Tanács ügyrendjére vonatkozó javaslatok összegyűjtésével zárult, amelyek végére azonban még kerülhetett pont, hisz a jelenlévő tagok csak az ülés előtt kapták kézbe az ügyrend tervezetét, ezért annak megszavazását a következő alkalomig elnapolták.

A találkozó végén megerősítést kapott, hogy a Tanács tagjai, minden őket érintő kérdésben a KT koordinátorához, Márta Istvánnéhoz - a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda munkatársához - fordulhatnak. Ezen felül a KT elnökeként állandó jelenlétet és kitűntetett figyelmet ígérő Kiss Norbert helyettes államtitkár ismét arra buzdította a résztvevőket, hogy kérdéseikkel, problémáikkal bátran keressék közvetlenül őt is, hiszen az „ő ajtaja mindig nyitva áll”...

Barna Erika

(Az ülésen résztvett Gondi János, a MADÁSZSZ elnökének meghatalmazottjaként) 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr695358669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása