Nem tudja, vagy nem biztos benne, hogy gond van? Szeretne többet megtudni a betegségről? Gyűjteményünk segít jobban megismerni az alkoholizmust.

 

Öt film, amiből kiderül milyen az alkoholizmus
Honnan tudjuk, hogy nagy a baj? (Northfoto)
 

Az alkoholizmus komoly társadalmi probléma, és az alkalmi iszogatásnál jócskán túlmutat, a jelenség mögött pedig genetikai és környezeti hatások állnak. A túlzott alkoholfogyasztás akkor minősül betegségnek, ha már testi, lelki és szociális tünetei is kimutathatóak, ráadásul erős a hozzászokás is. De hogy milyen eme függőség valódi arca? Lássuk a filmekből!

 

Nem félünk a farkastól (1966)
(Who's Afraid of Virginia Woolf?)

A klasszikus film Elisabeth Taylor és Richard Burton egymásnak feszülő párosáról szól, temérdek gyötrelemmel. Ha van rossz házasság, az övék az, ráadásul egy vendég házaspár is belecsöppen mindebbe. Dráma és rettenetesen sok alkohol a filmkockákon - alapmű.

Ha a férfi igazán szeret... (1994)
(When a Man Loves a Woman)

Andy Garcia és Meg Ryan párosának küzdelme áll a középpontban ebben az amerikai romantikus drámában, ahol a feleség még maga előtt is tagadja szörnyű titkát, súlyos alkoholfüggőségét. A mintaszerű család idilli hétköznapjait alapvetően mérgezi a szesz, majd súlyos események sora következik: a feleség alkoholelvonója, ami eltávolítja egymástól a házaspárt, majd a szétköltözés, végül pedig az egymásra találás. A kapcsolat filmen belüli dinamikája mintaszerű.

Las Vegas, végállomás (1995)
(Leaving Las Vegas)

Mi történik akkor, ha valaki úgy dönt, életének véget vet, és lehetőség szerint halálra issza magát? Ben, a film főszereplője megmutatja mindezt, Nicolas Cage pedig hitelesen alakítja a féktelen alkoholistát, az egykor sikeres filmest, aki elindul Las Vegasba, ám ott egy nőnek köszönhetően felnyílik a szeme...

28 nap (2000)
(28 Days)

Sandra Bullock nemcsak beépített szépségként brillírozik, de a fiatal alkoholista karakterét is könnyedén magáévá teszi. A fiatal nő imád inni, és bulizni, de egy balul végződő esküvő után elvonóra kényszerül, ahol azonban megváltozik nemcsak az élete, de felfogása, világnézete is.

Másnaposok (2009)
(The Hangover)

Mit tesz az alkohol néhány tombolni és bulizni vágyó fiatal férfival, akik egy legénybúcsú apropóján néznek alaposan a pohár fenekére? A történet apránként bontakozik ki, ahogy a főszereplők az alkoholmámorból felébredve összerakják a kirakós darabjait. A film az alkoholamnézia mintapéldája, azaz szórakoztatóan mutatja be azt a jelenséget, amit hétköznapian csak "filmszakadásként" szoktunk emlegetni. Ilyen értelemben nem az alkoholizmus témáját öleli fel, mégis megkerülhetetlen, ha a filmek és az alkoholfogyasztás kapcsolatát boncolgatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr615016759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása