Ha olyan házasságban, kapcsolatban élsz, ahol a párod rendszeresen használ valamilyen szert (alkohol, marihuána, gyógyszer), akkor ez valószínűleg a mindennapi életetekben nagyon sok problémát okoz. A szerhasználónak el kell ismernie a problémát, foglalkoznia kell vele, azonban vannak dolgok, amiket te is megtehetsz érte és önmagadért. 

 

Íme néhány javaslat:

1. Törd át a saját ellenállásodat!
Fel kell ismerned és elfogadnod azt a tényt, hogy olyan párkapcsolatban élsz, ahol a párodnak függőségi problémája van, ami negatívan hat a kapcsolatotokra. Ez az első lépés: a beismerés. Sokan énvédelmi mechanizmusokból fakadóan nem akarnak ezzel a ténnyel szembesülni, illetve nagyon lassan jutnak el odáig,hogy reálisan lássák a kapcsolataikat. A leggyakrabban használt énvédő mechanizmusok a hárítás, tagadás , bagatelizálás, támadás, intelektualizálás ebben a témában. Menj el Al-anon vagy egyéb hozzátartozói csoportba, mert első körben saját magadon kell segítened, hogy aztán tudj a házastársadnak is segíteni.

2. Tanulj minél többet a szenvedélybetegségekről!

Olvass el könyveket ebben a témában, keresgélj az interneten függőség, sóvárgás, drogfogyasztás témakörökben, hogy minél tisztább és átfogóbb képet tudj kapni a problémátokról!


3. Tartsd fent a kommunikációt!

Ez azt jelenti, hogy soha nem tudhatod, mikor fog a partnered magától leállni, vagy segítséget kérni. Ezért fontos, hogy  bármennyire is nehéz időszakot élsz meg te magad is, tudj ezekben a helyzetekben is támogató lenni vele - ha nem is vagy hajlandó támogatni a szerhasználatát, de az érzelmeidet illetőe biztosíthatod őt.

4. Ösztönözd a házastársadat, hogy kérjen segítséget!
Hazánkban már szinte minden városban megtalálhatók az AA (Anonim Alkoholisták), NA (Narcotics Anonymous – Anonim Drogfüggők) csoportok és ülések. Akár naponta több ülésre is el lehet járni, de sok egyéb kezelőhely is létezik, illetve magánrendelések is, ahol szenvedélybetegekkel foglalkoznak. Próbáljátok közösen megtalálni a számára legszimpatikusabb helyet. Olvassatok együtt sikertörténeteket.

5. Készíts kezelési tervet!
Azaz, ha mégsem jut el a felismerésig, beismerésig  a partnered és számodra már elfogadhatatlan a szerhasználata, készíts tervet a hogyan továbbra. Beszélj meg találkozót szakemberekkel, próbáld meg elhívni ezekre vagy hívd meg a barátait, családtagjait és - időnként ez tud segíteni - mindenki adjon visszajelzést neki, hogy milyen negatív hatással van rá a szerhasználata.


6. Vegyetek részt párterápián!

Miután megtörtént a beismerés, érdemes és hasznos szinkronban eljárni párterápiára. A szerhasználat nagyon sok feszültséget, problémát és kárt tud okozni a párkapcsolatban, ezért érdemes az egyéni kezelés mellett közösen, kifejezetten a kapcsolatotokra fókuszálva megoldásokat találni.

7. Megbocsátás és kibékülés
Nagyon fontos lépés, hogy a szerhasználat okozta házassági veszteségeket, sérüléseket meg tudjátok egymásnak bocsátani és ki tudjatok békülni. Ha ezeket kimondjátok és feldolgozzátok, akkor lehet újraépíteni a párkapcsolati bizalmat és új alapokra helyezni  a kapcsolatotokat. Ezek miatt fontos és nagy segítséget tud adni a párterápia.


Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek:
Ambro - FreeDigitalPhotos.net
Maggie Smith - FreeDigitalPhotos.net
 
harmonet

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr834855811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása