A Readingi Egyetem (Nagy-Britannia) munkatársai elsőként demonstrálták, hogy a kannabisz egy eddig nem tanulmányozott származéka hatékonyabb kezelést jelenthet az epilepsziás betegek terápiájában.

 

Az epilepszia a világ lakosságának mintegy 1 százalékát érinti. A jelenség oka, hogy az agyban rendellenes elektromos aktivitás keletkezik, mely tudatzavarban, és izomgörcsökben mutatkozik meg - esetenként fatális következménnyel. A krónikus betegség kezelése az esetek harmadában nem megoldott, ezért a kutatók folyamatosan új lehetőségeket keresnek.

British Journal of Pharmacology oldalain megjelent tanulmány a kannabidivarin nevű anyaggal foglalkozik, mely képes meggátolni az epilepsziás görcsök kialakulását, emellett jóval kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint a forgalomban lévő erős gyógyszerek. A GW Pharma és Otsuka Pharmaceuticals nevű gyógyszercégekkel közösen fejlesztett szer hatékonyságát hat különböző kísérletes modellben is sikerült bizonyítani. Dr. Ben Whalley és munkatársainak vizsgálata alapján felmerül kannabidivarin rutinszerűen alkalmazott gyógyszerekkel való kombinálásának lehetősége is, különösen, hogy a kannabisz más összetevőivel szemben (például THC) ez a komponens nem rendelkezik pszichoaktív hatással.


A kannabidivarin a kannabisz természetes származéka - a kannabisz hatóanyagainak esetleges gyógyászati alkalmazása az epilepszián kívül betegségek széles körében is felmerül. Jelenleg kereskedelmi forgalomban a Sativex nevű anyag kapható, melyet szklerózis multiplexes betegek izommerevségét, valamint rosszindulatú daganatos betegek fájdalmát hivatott csökkenteni. A fejlesztők reményei szerint a kannabidivarin 2013-ban lesz elérhető, mint epilepsziaellenes gyógyszer. 
 
Forrás: hazipatika.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr154806366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása