Minden negyedik 16 éves naponta rágyújt, de a "büdöskölyközés" nem fog használni a májrákosok és alkoholisták országában. Elekes Zsuzsanna szociológus egy négyévente elvégzett európai kutatás 2011-es eredményeit ismertette az MNO-val. A számokból az is kiderül, milyen sok tizenévesünk részegeskedik, illetve divat-e még a szipuzás. 

Hiába kezd észhez térni Európa, a magyar fiatalok alkohol-, dohány- és drogfogyasztási szokásai elkeserítő tendenciát mutatnak. A dohányzás elterjedtsége alapján mára a kontinens vezető országai közé kerültünk, és már csak minden tizenhatodik 16 éves fiatal alkoholszűz. Az 1995 óta négyévente elvégzett európai kutatás (ESPAD) 2011-es adatait Elekes Zsuzsanna szociológus ismertette az MNO-val.

– A tavalyi felmérésben Európa 36 országából több mint 100 ezer 16 éves diák vett részt. Először a dohányzásról beszélnék; nemzetközi összevetésben a diákok 54 százaléka dohányzott korábban, 28 százaléka pedig rendszeres dohányos, minden hatodik pedig naponta rágyújt. Ezek a számok itthon 66, 37 és 25 százalék, tehát minden negyedik 16 éves magyar tanuló naponta cigarettázik, és bőven átlag felettiek a mért értékek – közölte a lesújtó hírt Elekes Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem docense. A tendenciát fejtegetve ennél is borúsabb a kép, hiszen 1999 óta Európában stagnált, illetve csökkent a dohányzás elterjedtsége, Magyarországon viszont csupán az ezredforduló után és csak enyhén csökkent, azóta viszont 37 százalékra nőtt azon 16 évesek száma, akik saját bevallásuk szerint cigiztek az elmúlt hónapban.

A kátránykórtól igazán fertőzött még Franciaország, Olaszország, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Lettország és Litvánia, de a norvégok, az izlandiak és az albánok megveregethetik a saját vállukat.

Minden negyedik 16 évesünk rendszeresen részeg

Az alkoholfogyasztást tekintve kétféle szokás honosodott meg a megfigyelt korosztálynál: az északi és a déli fogyasztási forma. Előbbinél ritkábban nyúlnak az ital után, de akkor „mindent beleadnak”, utóbbinál inkább a „mértékletes rendszeresség” jellemző. Hazánk fiataljai itt is odateszik magukat, hiszen nem igazán ritkán és nem is keveset fogyasztanak.

A számok nyelvén: a kontinens 16 éveseinek 87 százaléka már alkoholizált (nálunk 94 százalék), és míg az alkohol jelentős részét Európában sör formájában viszik be, nálunk a tömény dominál. Folyamatában a 2007-es és a 2011-es mérés is csökkenést mutat, már ami az európai átlag ivászatát illeti, ezzel szemben a javuló tendencia itthon nem figyelhető meg: a magyar fiatalok 60 százaléka volt már részeg, 23 százalékuk pedig minimum havi rendszerességű berúgó. Ez a felmérésben részt vevő 36 ország közül az 5. legrosszabb. Elekes hozzáteszi még azt is: a szaknyelven nagyivásnak hívott berúgás leginkább Magyarországon terjedt az elmúlt négy esztendőben, nyomukba eredtünk tehát a dánoknak és a spanyoloknak.

Népszerű a szipuzás

– Európai átlagban 18 százaléknyi 16 éves élt már tiltott szerrel korábban, Magyarországon minden ötödik – tért át a drogok területére a docens. – Ez volt az az év, amikor a kontinens átlaga fölé emelkedtünk. Két ország azért kiemelhető, Csehország és Franciaország, ahol 35 százalék fölötti az arány – folytatta Elekes Zsuzsanna, rámutatva hogy kontinentális adatokban 2003 óta nincs növekmény, míg a hazai szám 2003-ban 16, 2007-ben 15 százalék volt. A szereket tekintve meglehetősen marihuána-központú a kép, viszont irtózatos lendületet vett a gyógyszerek alkohollal való bevétele, ebben már kétszeresét mutatjuk, mint az európai átlag. A szociológus külön kitért a szipuzással kapcsolatos érdekességre:

– A nyolcvanas években, amikor ezzel elkezdtünk foglalkozni, azt hittük, hogy azért szipuznak az emberek, mert nem férnek hozzá más szerekhez. Ehhez képest azt látjuk, hogy nem csak jelen maradt, de a harmadik leggyakoribb a tiltott szerek között.

Összefoglalva – 16 év kutatását – hangsúlyozza, hogy az európai kedvező tendenciáktól eltérően itthon mind az alkohol, mind a dohányzás, mind a tiltott szerek fogyasztásával kapcsolatban sötét felhők vannak az égen, és ennek szociológusként sejteni is véli az okait.

A család és az iskola köteléke

– A család és az iskola köteléke ma már nem védi annyira a gyerekeket, mint korábban, a visszatartó erő ezért is gyengül. Az is igaz, bár ezt lehet, hogy nem ezen a fórumon kellene mondanom, hogy jelentősen csökkent a sajtóérdeklődés a téma iránt. És hát ott vannak a szomorú adatok arról, hogy az ország a világon a második a májbetegségből fakadó elhalálozások számában, világelső az alkohollal kapcsolatos halálban, ez pedig mintegy „legitimálja” a fiatalok szokásait.

Elekes Zsuzsanna abban bízik, hogy mivel Magyarországon később kezdődtek a droggal kapcsolatos problémák, majd Európához hasonlóan itt is elmúlik a divatja, ezt alátámasztandó már megfigyelhető szerinte az is, hogy a Budapesten tanuló fiatalok körében megtorpant a tiltott szerek szedésének elszomorító növekedése. Azt azért jelezte, hogy nem ártana ezt a felmérést felnőttek körében is elvégezni, de ezt manapság valahogy nem kívánja senki sem finanszírozni. A felnőtt lakosság szondázását öt esztendeje senki nem végezte el átfogóan.

Forrás: mno.hu - Bucsy Levente   

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr654793143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása