Ahol már jártak, ott szívesen fogadják őket, de a bulihelyek többségén nem tudják, mi az, hogy biztonságos szórakozás. Jelen vannak a pécsi éjszakában és fesztiválokon, hogy szakavatott segítséget nyújtsanak, információkkal lássák el a fiatalokat, akik egyre bevállalósabbak, viszont egyre rosszabb minőségű hangulatfokozó szerekkel próbálnak lazulni. A pécsi Bulisegély Szolgálat koordinátorával beszélgettünk.


Az INDIT Közalapítvány szolgálataként létező Bulisegély 2000 szeptembere óta működik és a nyugati világban ismert Party Service típusú szolgálatok magyarországi adaptációját kívánja megvalósítani. Az ilyen típusú szolgálatok működésének színterei: a szórakozóhelyek, partik és fesztiválok, ahol a munkatársaik a fiatalokkal bulizás közben kerülnek kapcsolatba. A Bulisegély célja, hogy mind a drogokkal nem élők, mind pedig az aktív szerhasználók részére objektív és hiteles információkat közvetítsen a legális és az illegális kábítószerek használatával kapcsolatban, mérsékelje a szerfogyasztás okozta fizikai, pszichés és szociális ártalmakat. Ezen túlmenően a munkatársak információt adnak a kábítószer fogyasztáshoz kapcsolódó büntetőtörvénykönyv hatályos jogszabályairól is. 

A szolgálat jelenleg hét állandó, teljes jogú tagot és tizenkét önkéntest számlál - mondta el a Pécsi STOP-nak Hegedűs Attila pszichológus, a Bulisegély Szolgálat koordinátora. A csapat teljes jogú tagjainak kötelező a felsőfokú szakmai képesítés és az addiktológia területén szerzett több éves szakmai gyakorlat. Az önkéntesek idén májusban érkeztek, ők a Bulisegély tanfolyam elvégzése után durván egy-másfél éves tanoncidényüket töltik, ezt követően csak a legjobbakat fogják közülük állandó taggá választani. 

A szolgálat tagjainak feladata a droghasználat során fellépő akut lelki, fizikai tünetek, problémák kezelése, ami jelenthet krízisintervenciót vagy szélsőséges esetben életmentő beavatkozást, elsősegélyt, a mentőszolgálat szakszerű riasztását. 

A Bulisegély munkatársai rendszeresen jelen vannak a pécsi éjszakában, elsősorban az elektronikus zenés helyeken fordulnak meg, rendszeresen látogatják például a V.I.P. Klubot, a Mediterrán Klubot, az Urániában és a Szenes Klubban is megfordulnak, illetve a Kaposvári Famous Clubot, és a dombóvári Revanst is látogatják. Fogadtatásuk azonban az esetek többségében nem túl szívélyes, számos tulajdonosból, üzemeltetőből inkább ellenérzéseket vált ki a jelenlétükA legtöbb tulajdonos még most is bizalmatlan, kevesen tudnak arról, hogy létezik ilyen szolgáltatás - mondta Hegedűs. Vannak viszont kellemes tapasztalatnak számító helyek is, ahol egyenesen örülnek annak, ha mennek, ezekben többnyire állandó asztaluk is van. 

Rosszullét, bad trip, pszichózis

A szórakozóhelyeken is találkozni rosszulléttel, balul elsült szerhasználattal, azonban a fesztiválokon ezek hatványozottabban jelentkeznek - mondta a Bulisegély koordinátora. Utóbbi esetben ugyanis extrém módon változik meg a szórakozói magatartás, ami már okozhat és okoz is gondokat. A Bulisegély munkatársai nappali és éjszakai műszakban is dolgoznak. Nappal egy sátruk várja az érdeklődőket, ami információs pontként, pihenőként, illetve konzultációs helyszínként funkcionál, ahol hozzáértők fogadják a betérőket. Éjszaka a táncterek körül tartanak őrjáratokat és segítenek, ha szükséges. Van, hogy csak vizet adnak, rosszullét, pszichotikus állapot, rosszul elsült droghasználat, "bad trip" esetén viszont szakszerű segítséget nyújtanak. Cél, hogy a munkatársak folyamatos tájékoztatással és szakmai jelenléttel minimalizálják a balesetek számát, illetve adott esetben a gyorsan és szakszerűen nyújtsanak segítséget, kiküszöböljék a téves riasztásokat. A pécsi bulisegély hatáskörébe a baranyai, dél-dunántúli fesztiválok tartoznak, ott lesznek a szűk másfél hét múlva induló Fishing On Orfűn, illetve a júliusi Rockmaratonon is. Hegedűs hozzátette: az a tapasztalata, hogy a fesztiválok többsége még nem tud vagy nem akar fizetni egy ilyen szolgáltatásért. Törvény csak a megfelelő számú mentőautó jelenlétét írja elő, melyek sok esetben nincsenek felkészülve a drogokkal kapcsolatos speciális esetekre.

Egyre fiatalabbak, egyre bevállalósabbak

Hegedűs Attila szerint a fiatalok nagy része nem problémás droghasználó, rekreációs céllal élnek a szerekkel. Az elmúlt évek tükrében azonban megfigyelhető egyfajta tendencia. Egyre fiatalabbak járnak el bulizni, fesztiválokra, akik viszont egyre bevállalósabbak. Emellett sajnos egyre kevesebb a szórakozásra fordított pénzük, melynek hozadékaként egyre rosszabb minőségű szereket fogyasztanak. Illetve a drogpiacon is az egyre olcsóbb és egyre rosszabb minőségű, hatásukat tekintve egyre nehezebben bejósolható szereket kínálják. A drogfogyasztásnál azonban nagyságrendekkel súlyosabb probléma az alkoholfogyasztás. Magyarország e téren egyébként is borzasztó statisztikákkal bír, rengetegen oldják ivással a stresszt, ami meglehetősen rossz példát szolgáltat a fiataloknak. Terjedőben van hazánkban is az úgynevezett binge drinking, rohamszerű berúgás, vedelés, melyet legtöbbször a feszültségcsökkentés, a gátlások feloldása a cél. Nem egy esetben a költségtakarékosság miatt folyamodnak ehhez a módszerhez: beülnek valami olcsó helyre alapozni, vagy valahol - lakásban, utcán, téren - rohamtempóban isznak, hogy ott, ahová mennek bulizni, már jóformán csak a belépőre kelljen költeni. Az ilyen fogyasztói magatartásnak komoly egészségügyi kockázatai vannak, gyakoriak a balesetek, hoszzútávon pedig krónikus betegségekké fejlődhetnek.  

Forrás: pecsistop.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr334604386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása