A Drogprevenciós Alapítvány a XIII. kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával, „Tűvé tett (köz)terek"- helyi közösségi összefogással a drogfogyasztással összefüggő fertőző betegségek prevenciójáért elnevezéssel indított programot 2010.
októberében. A projekt két fő eleme a közterületen (parkokban, tereken stb.) a droghasználatból származó, közegészségügyi szempontból veszélyes hulladék (használt fecskendők, tűk stb.), szervezett, szakszerű begyűjtése és megsemmisítése, és intravénás droghasználók (köztük romák), valamint prostituáltak körében végzett megkereső munka. E tevékenység alapvető célja a kezelésbe még nem került droghasználókkal való kapcsolatfelvétel, ellátásba jutásuk elősegítése. A projektet több szervezet, intézmény együttműködésével valósítjuk meg, közöttük több olyan is szerepel, melynek tevékenysége nem kapcsolódik közvetlenül a drogprobléma kezeléséhez, ellátásához. A programképzéssel indult, melynek keretében a Drogprevenciós Alapítvány munkatársaitól a résztvevők --köztük parkgondnokok, közterületeket takarítok -az intravénás droghasználat útján terjedő fertőző betegségekre, a veszélyes hulladék gyűjtésére, az ártalomcsökkentés lehetőségeire, és a helyi ellátórendszer ismeretére vonatkozóan kaphattak információkat. A közreműködők a megvalósítás során értékes adatokat is gyűjtöttek a kerületi droghelyzet feltérképezéséhez.
Az utcai munka során beazonosításra kerültek azok a területek, melyek drogszemét szempontjából a legkritikusabbak, ahol nem csak a közterületeken, hanem a lakóházak udvaraiban, lépcsőházaiban is van drogszemét. Az önkormányzat és a programban résztvevő szervezetek munkatársaival a probléma kezelésére érdekében cselekvési tervet dolgoztunk ki, melynek első lépéseként, droghasználók, önkéntesek, a helyi lakosság, a helyi roma szervezetek képviselőinek bevonásával elkezdtük megtisztítani az egyik ilyen területet a droghasználatból származó hulladéktól és a szeméttől. 
A program modellértékűvé vált, elemeit más ártalomcsökkentő szervezetek is átvették.
E program tapasztalatait, eredményeit összegezi és mutatja be az „Égig érô...tű" c. film (2011).

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr574591443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása