Durva - Pia tartja fenn a "szuperanya" látszatot?

 

Aggasztó helyzet: számos édesanya fordul az alkohol felé, hogy megküzdjön a nyomással, melyet a sok feladat jelent számára. Egyszerre legyen gondos anya, jó feleség és jó munkaerő. A "szuperanyák" nagy árat fizethetnek.

 

Alkoholba fojtja a rá nehezedő nyomás az édesanyák egy része - állítja egy új tanulmány. A "szuperanya" látszatra gondosan ügyelő nők a gyermekeiket is a szorongás és a depresszió kockázatának teszik ki.

Egyre növekvő aggodalommal figyeli a családon belüli alkoholfogyasztás emelkedését a Turning Point brit szervezet, mely segítséget nyújt azoknak, akik a drog-, alkohol-, és mentális problémákkal küzdenek.

Felmérést készítettek arról, hány szülő élvezheti az alkohol hatásait, miközben gyermeket nevel. Megdöbbentő eredményük szerint 2,6 millió gyermek él az Egyesült Királyságban olyan szülő mellett, aki már veszélyes mértékben iszik.

2010 és 2011 között több mint 12 ezer ember kereste fel a Turning Point szervezetet, hogy segítséget kérjen, ezeknek a fele szülő volt, egyharmaduk édesanya.

Átlagos alkoholfogyasztásuk 10-szer meghaladt a napi javasolt mennyiséget, vagyis nagyjából 3 üveg bornyi illetve 15 korsó sörnyi mennyiséget ittak meg naponta.

A szervezet beszámolója szerint az anyák arra panaszkodtak, tökéletesek akarnak lenni, mindenben megfelelni, amit elvárnak tőlük, de a nyomást másként nem bírják elviselni, csak ha isznak. Van, aki azt is hozzátette, hogy a párja támogatásának hiánya csak fokozta a helyzetet.

Mások a hét folyamán legalább három este ittak alkoholt, összességében nagyjából nyolc üveg bornak megfelelő mennyiséget elfogyasztva. Alkoholfogyasztásuk általában titokban maradt, mert csak akkor nyúltak az üveg után, amikor a gyermekek már lefeküdtek.

"Szuperanya akartam lenni, és túl makacs ahhoz, hogy segítséget kérjek
- mondta például egy 35 éves asszony. - A legjobb akartam lenni, ami csak lehetséges. Minden este közel két üveg bort ittam meg, majd áttértem a vodkára, mert azt kevésbé érezték meg az emberek rajtam...Mindig csak akkor ittam, ha a gyermeket már ágyba tettem, és így a felszínen minden remekül működött..."

A döbbenetes tényekhez hozzátartozik, hogy a Turning Point tanulmánya a gyermekek egészségét is figyelembe vette. Mentális egészségüket ugyanis befolyásolhatja a szülő italozása.

Étkezési rendellenességekkel, depresszióval, pszichózissal reagálhatnak már fiatal felnőttként minderre.

Az alkoholizálásban érintett szülők gyermekeire jellemző, hogy igen fiatalon kísérletezni kezdenek a szeszes itallal és a drogokkal, és nagyobb rá az esély, hogy mindezt nem tudják kordában tartani: könnyebben elindulhatnak a lejtőn.

100 szülő felmérése során 28 százalékuk állította, hogy gyermekük sokat hiányzik az iskolából és nehézséget okoz neki a koncentrálás. Több, mint felük (55 százalék) mondta, hogy gyermeke dühe növekedett, szorongást, depressziót tapasztalt nála.

Az italozó szülőknek pedig csaknem fele a gyermekeinek is korábban engedte meg, hogy alkoholt igyanak: 16 éves koruk alatt. Sőt, 6 százalékuk azt is hagyta, hogy 10 év alatti csemetéje belekóstoljon az alkoholokba.

"Amikor a szülő iszik, a gyermek is szenved. Mindez hatással van arra, hogyan teljesít az iskolában, majd pedig hosszútávon kihat foglalkoztatási kilátásaira és mentális egészségére."
- mondta el Darren Woodward, a Turning Point munkatársa.

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr863498623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása