A legújabb kutatások szerint hosszú távú változásokat okozhat az agyban az ecstasy nevű szintetikus kábítószer.

 

Amerikai kutatók funkciós MRI segítségével vizsgálták meg a vizuális stimulációra reagáló 18 és 35 év közötti önkéntesek agyát. Az önkénteseknek mind volt tapasztalatuk az ecstasyval, de nem a kutatást megelőző két hétben. A kutatók ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket olyan emberekével, akik sosem használtak ecstasyt.

Az eredmények szerint a droghasználók agya fokozott aktivitást mutatott három, a vizuális információ feldolgozásáért felelős régióban. A Vanderbilt Egyetem Egészségügyi Központjának tudósai szerint ez azt jelenti, hogy az ecstasy használata együtt jár a szerotonin jelzésrendszer leépülésével, ami az agy fokozott aktivitását, hiper-ingerlékenységét eredményezi. A hiper-ingerlékenység miatt az agy veszít teljesítményéből, hiszen így több energiára van szüksége az információ feldolgozásához és az agyi folyamatok elvégzéséhez.

gyógyszer, tabletta, pilula

Azoknál az önkénteseknél, akik több mint egy évig használták a kábítószert, az agy még a kísérletben használt vizuális stimulus megszűnésekor sem tért vissza a normális állapotába. "Ez arra enged következtetni, hogy az ecstasy krónikus, hosszú távú, maradandó változásokat okoz az agyban - nyilatkozta Dr. Ronald Cowan pszichiáter - A kérdés csak az, mi történik ezeknek az embereknek az agyával 60 éves korukban."

A 2009-es Országos Egészségügyi és Kábítószerhasználati Felmérés adatai szerint az Egyesült Államokban 14,2 millió 12 év feletti már legalább egyszer kipróbálta az ecstasyt. 760 000-en a felmérést megelőző egy hónapban is használtak a kábítószerből. A kutatás részletes leírása a Neuropsychopharmacology című szaklap májusi számában olvasható.

Forrás: napidoktor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr193289371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása