Vannak olyan témák, amelyekről nem illik beszélni. Ilyen a női alkoholizmus is. Ideje hát, hogy megtörjük a csendet!

 

Sör, bor, férfiak
Fotelben tespedő atlétás férfi, sörrel és távirányítóval a kezében. Baráti összejöveteleken tökrészegen randalírozó pasik. Nagypapa a verandán, előtte két-három üres borosüveg. Láttunk már ilyet. "A férfiak már csak ilyenek." "Apának kell a pihenés." "Olyan cuki a barátom, amikor be van rúgva." "Egyszer fiatal, hadd bulizzon!" "Hagyd már, olyan öreg, van elég baja!"

Tűsarok, tízórai készítés és émelygés
De mit mondunk akkor, ha a nő iszik? Akkor is ilyen elnézőek vagyunk? Biztosan nem. Ha egy nő iszik, általában szexuálisan könnyen kaphatónak, felelőtlennek, rossz anyának bélyegzi a környezete. Ha egyáltalán hajlandóak tudomást venni arról, hogy gond van. A férjezett, családos nők többsége otthon, titokban iszik, míg a szingli nők inkább társaságban néznek a pohár fenekére. Másnap aztán fejfájós az ébredés, jön az émelygés, a tükörből pedig üveges és véreres szemek néznek vissza. A gyereket oviba, iskolába kell vinni, időre be kell érni a munkahelyre és senki sem vehet észre semmit. Hideg vizes mosakodás, masszív smink, fogmosás vagy négyszer és indulhat is a nap. Egy idő után azonban óhatatlanul megjelennek azok a fizikai és pszichés jelek, amelyeket egyre macerásabb kendőzni.

Miért éppen az alkohol?
Az európai kultúrának az alkohol domináns pszichoaktív szere. Az alkohol természetes alapanyagokból készül, jogi szempontból legális, könnyen hozzáférhető és társadalmilag elfogadott szer. Érdemes néhány fogalmat tisztázni az alkoholhasználattal kapcsolatban a problémakör árnyalására.
Alkoholfüggőség-betegség: Ez a genetikai eredetű hajlam és a szerrel való találkozás együtteséből alakul ki. Feltétele a rendszeres alkoholhasználat, valamint az elvonási tünetek jelentkezése. Ezek közé tartozik a szorongás, a remegés és a hányás.
Nagyivás és problémás ivás: Nagyivónak nevezi a szakirodalom azt, aki rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt. A problémás ivás és szociális ivás között azonban nehéz különbséget tenni. Mégis azt mondhatjuk, hogy akkor problémás ivó valaki, ha az alkoholhoz kapcsolódó magatartásforma káros saját magára, kapcsolataira vagy az egzisztenciájára.
Az alkohol és más szerek kapcsolata: Az alkoholt sokszor öngyógyításra használják a fogyasztók, mivel az felszabadít és oldottabbá tesz. Hosszú távon azonban az alkohol maga is lehangolttá tehet. Továbbá főleg a nőkre jellemző, hogy visszaélésszerűen használnak antidepresszánsokat, nyugtatókat. A két szerhasználat pedig olykor össze is kapcsolódik.

Pedig nincs is rá oka! Vagy mégis?
Sok olyan nő van, akinek látszólag megvan mindene, mégis iszik. A szülői vagy kortárs minták, a genetikai hajlam, valamint az egyéni pszichés állapot befolyásoló hatása miatt az alkoholizmus nincs összefüggésben a társadalmi státusszal vagy az iskolázottsággal. Valamivel azonban kapcsolatban állnak a felnőttkori alkoholproblémák a nőknél.

Az erre vonatkozó kutatások alapján azok a nők nagyobb eséllyel lettek alkoholfüggők, akiket gyerekkorukban szexuálisan zaklattak. Vagyis a feldolgozatlan traumák, illetve nők esetében a nőiséggel, szexualitással kapcsolatos konfliktusok rizikófaktoroknak tekinthetőek a szerhasználatot illetően.

Tiszta fejjel
A társadalmi megbélyegzettség, a betegségtudat hiánya, valamint az erős szégyenérzet miatt kevesen szánják rá magukat, hogy segítséget kérjenek. A család és a barátok részéről a segítő magatartás, az ítélkezés nélküli hozzáállás az, ami szükséges volna ahhoz, hogy megindulhasson a gyógyulási folyamat. Számos irányzat és elképzelés, valamint rehabilitációs forma létezik, amelyek közül válogatni lehet. Az igazán bátor ember fölvállalja a problémáját és nem szégyell segítséget kérni.

Forrás: femcafe.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr683189949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása