Ami azért is probléma, mert a nők szervezetét jobban rombolja a szesz, mint a férfiakét. Könnyebben és gyorsabban is halnak bele a túlzásba vitt alkoholfogyasztásba.

– Két jellegzetes típusa van a női alkoholistáknak. Az egyik csoportba azok a háziasszonyok tartoznak, akik titokban, egyedül isznak. Elégedetlenek az életükkel, a házasságukkal, a munkájukkal, szeretnék a szőnyeg alá söpörni a problémákat, és enyhíteni a stresszt.

A másik típus pedig az üzletasszonyok köre, akiknek a mindennapokban férfias a magatartásuk, s úgy is isznak, mint a pasik. Ők menedzserek, akik fontos döntéseket hoznak, nagy rajtuk a nyomás, és egy-egy alkalommal ugyanúgy viselkednek az ivás területén, mint férfitársaik – magyarázza dr. Bodrogi Andrea pszichiáter, addiktológus.


A szakértő szerint az alkoholizmus továbbra is férfias norma, éppen ezért, ha egy nő kerül ebbe a csapdába, akkor azt titkolja és szégyenli.

– A nők a végsőkig tagadnak, még a társuk előtt is. Ráadásul csak a legritkább esetben kérnek segítséget. Ha mégis megteszik ezt, akkor nem a függőség miatt fordulnak orvoshoz, hanem szorongással, alváspanaszokkal.

dr. Bodrogi AndreaA nőkre egyébként is jellemző, hogy az alkoholizmus nyugtatószer használatával, szorongással, depresszióval társul – teszi hozzá a pszichológus.

Ugyancsak riasztó a hat-hét éve létező jelenség a fiatal lányok úgynevezett rohamivása.

– Két óra alatt négyszer 10 grammnyi alkoholt is magukba döntenek. Ezek a lányoknál a cél ugyanaz: minél gyorsabban elveszíteni a kontrollt. Ennek két kockázata is van. Az egyik, hogy a függőség esélye megnő, a másik pedig, hogy károsodás történik az agyban. A döntéshozásért és a problémamegoldó képességért felelős agykéreg 25 éves korra érik meg. Aki ezen életkor előtt elveszti a mértéket, annál az agykárosodás egyenes következmény – hangsúlyozza dr. Bodrogi Andrea.

Forrás: blikk.hu - Cs. K.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr322410976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása