A dohányzás sokkal inkább felelős a fej-nyak rákok kialakulásáért, mint az alkoholfogyasztás, de mindkettő káros - derül ki a Journal of the National Cancer Institute májusi számából.

 

 A fej-nyak régió tumorainak legalább háromnegyede a dohányzás és az alkohol együttes hatásának köszönhető. A két rizikótényezőt nehéz külön vizsgálni, hiszen aki dohányzik, általában alkoholt is fogyaszt és viszont. Francia orvosok ennek ellenére megpróbálták kideríteni a rákok kialakulásának egymástól független rizikófaktorait.

Mia Hashibe, a lyoni Nemzetközi Rákkutató Központ orvosa által koordinált orvoscsoport olyan dohányosokat vizsgált, akik szinte soha nem fogyasztottak alkoholt és olyan betegeket, akik italoznak, viszont soha nem dohányoztak.
A szakemberek 15 ún. eset-kontroll vizsgálat adatait elemezték, amelyekből összesen 10,244 fej-nyak tumorban szenvedő beteg mellé 15,227 nem tumoros pácienst vettek kontroll csoportnak. A betegek 16 százaléka soha nem ivott és 11 százalék nem dohányzott, a kontroll csoportban ezek az arányok magasabbnak, 27 illetve 38 százaléknak mutatkoztak.

Az elemzés kimutatta: a dohányzás jelentősebb szerepet játszik a fej-nyak daganatok kialakulásába. Az alkoholt nem fogyasztók körében a rákok negyedéért (24 százalék) a dohányzás tehető felelőssé.

Igaz ugyan, hogy az alkoholfogyasztás is megnövelte a fej-nyak daganatok kialakulási kockázatát azok körében, akik sohasem dohányoztak, de kisebb mértékben: csupán a daganatok 7 százalékáért okolható az ivás önmagában azok közt, akik nem dohányoznak.

http://alelekutjain.lapunk.hu/tarhely/alelekutjain/kepek/alkoholista_1.jpg

Forrás: egeszsegkalauz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr691973723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása