Sok fiatal manapság már csak úgy tudja élvezni a bulikat, hogy vég nélkül vedel, majd másnap fejfájással, úgy ébred, hogy nem emlékszik arra mit csinált előző este. Nem csak a rosszullétekkel tarkított reggelekkel van a probléma, aki ilyen mértékben fogyaszt alkoholt az lassan tönkreteszi testét.
 

Amikor valaki megiszik egy este egy üveg sört, az nem számít alkoholistának, bár ebben a korban ez még tilos. Alkoholista az, aki az ivás felett elveszti a kontrollt, és ha nem visz be szervezetébe alkalmanként egy bizonyos mennyiségű alkoholt, akkor üresnek érzi életét, vagy elvonási tünetei vannak.

Az alkoholizmus mindenkinél más mennyiség után kezdődik el. Vannak olyanok, akik az első lerészegedés után alkoholistává vállnak, de vannak olyanok, akiknél csak jóval később alakul ki a függőség. A statisztikai adatok elszomorítóak: Magyarországon az alkoholisták száma 800 000 és 1 000 000 közé tehető! A férfiaknál jellemzőbb, de előrejelzések szerint pár év múlva a nők is „felisszák” magukat. Sajnos egyre gyakoribb a női, és a fiatalkori alkoholizmus. Általában 16-30 év között kezdődik.

Az alkoholizmus okai

alkohol -szükséged van rá?Az alkoholizmus kialakulásában több dolog is közrejátszik:

  • Mint mindenhol, itt is szerepe van a genetikának, hiszen örököljük azt, hogy mennyire bírjuk a piát.
  • Az is közrejátszik a kialakulásban, hogy mit láttunk a szüleinktől, mert hát akarva, vagy akaratlanul is követjük szüleink példáját.
  • A személyiségvonásoknak is nagy szerepe van (magányosság, félénkség, gyanakvó, bizalmatlan, szorongó személyiség, depresszió) hiszen ha nem szeretjük önmagunkat bánatunkat piába is fojthatjuk. Itt megemlíteném azt, hogy a társasági ivás is elé gyakori, és itt nagyobb a veszélye annak, hogy lerészegedünk, hiszen pár pohár alkohol után sokkal könnyebben meg lehet győzni minket bármiről. Megemlíteném egy cikkünket, amiben részletesen írnak a társaság húzó erejéről. Ez itt is szerepet játszhat, hiszen előfordul, hogy valaki csak azért iszik, hogy bebizonyítsa, ő menő.

Ha valaki alkohol-függő lesz, annak több jelét is lehet látni.

Lelki tünetek:

Sóvárgás az ivásra, az alkoholizmus tagadása, személyiségváltozás, például ingerlékenység, hangulatingadozás, esetleg agresszió. A beteg nem tud megállni egy pohárnál, az élete egyre nagyobb részét tölti ki az alkohol

alkohol -szükséged van rá?Szociális tünetek:

A beteget a gyakori ittasság képtelenné teszi a munkára, tanulásra, és társadalmi beilleszkedésre. Gyakran párkapcsolatok bomlanak fel, indokolatlanul hiányzol az iskolából, csökken a teljesítőképességed az alkohol miatt.

Testi tünetek:

Ezek a tünetek szinte az egész testet érintik. Az arcon apró hajszálerek keletkeznek, esetleg vöröses lesz az arc. Kellemetlen a beteg szájszaga, gyakran van hányingere, fejfájása, fáj a gyomra, és étvágytalanság is jelentkezhet. Szinte valamennyi alkoholbetegnek tönkremegy a mája. Sok daganatos betegség is érinti az alkoholistákat: ajak-, nyelv-, nyelőcső-, gége-, gyomor-, máj-, hasnyálmirigyrák. Gyakori tünet a kézremegés, járászavar, agyi sorvadás, emlékezetzavar, szellemi hanyatlás.

A betegek nagy része nem magától keres fel egy orvost, hanem például egy alkohollal kapcsolatos baleset, sérülés, vagy a részegség által okozott tünetek miatt. Ha valaki le akar szokni, ahhoz nagy elhatározás és kitartás kell, illetve a szakmai segítség is elengedhetetlen. Manapság már lehet kapni gyógyszereket, melyek mérséklik az alkohol iránti vágyat, de önsegítő szervezetekbe való bekapcsolódás is segíthet a leszokásban.

A lényeg, hogy mindenképpen előzzük meg ezt a problémát, vagy ha már benne vagyunk, próbáljunk meg kimászni az alkohol csapdájából.

Tudom, csábító, mert:

alkohol -szükséged van rá?Fiatalként nagyon nagy csábításnak és nyomásnak vagy kitéve. Lehet, hogy azért próbálsz ki valamit (alkoholt, cigit, kábítószert), mert
• körülötted mindenki más is használja ezeket a szereket
• nem akarsz, vagy nem tudsz nemet mondani
• félsz, hogy nem fogadnak be, ha nemet mondasz
• kíváncsi vagy, milyen az ízük, hogyan hatnak rád
• nem hiszed el igazán, hogy ezek a szerek ártanak neked
• azt gondolod, hogy jobb kedved lesz tőlük
• hiszel abban, hogy ezek a szerek oldják a gátlásaidat

Mi szól mégis amellett, hogy próbálj meg nemet mondani?

Ha az eddig leírtak nem győztek meg…

• Ha bármi jel arra utal, hogy valamilyen szerre allergiás lehetsz (ez alkohol is lehet, nemcsak drog!) semmiképpen ne próbáld ki, mert belehalhatsz (így nem utóbb, hanem előbb)
• Valami oka biztos van annak, hogy nem érzed jól magad. Ha nem vagy jókedvű, vagy úgy érzed, lazítanod kellene, tedd azt. Lehet, hogy a cigaretta, alkohol, fű, vagy valami más oldja a gátlásaidat és talán még jobb kedved is lesz tőlük. De ez csak addig tart, amíg ezek a szerek hatnak. Azt, amiért rossz kedved van, vagy feszült vagy, nem oldják meg.
• Az élvezeti szerek és drogok használata segít abban, hogy valamennyi ideig úgy érezd, nem kell szembenézned a problémáiddal. Ebből az is következhet, hogy a gondjaid mélyülnek, mert igyekszel elfelejtkezni róluk -, és az is, hogy ahhoz, hogy el tudj feledkezni róluk, egyre gyakrabban kell " segédeszközt" igénybe venned: rászoksz arra a szerre, amelyikről úgy érzed, enyhülést ad.
• A haverok azok, akik hívnak, hogy együtt élvezzétek ezeket a szereket. De ez a hívás legtöbbször csak a közös élvezetszerzésre vonatkozik, arról általában nincs szó, hogy a következményekkel is együtt néztek szembe. Ha ezek miatt a szerek miatt bajba kerülsz - rászoksz, megbetegszel, elkapnak -, könnyen lehet, hogy egyedül maradsz.

Remélem ezzel a cikkel mindenkinek elvettem a kedvét az alkoholtól, az egyéb szerektől, és a féktelen, berúgásos buliktól! Persze, nem mondom, hogy ne igyál életedben egy korty alkoholt sem, de tudnod kell a határokat. A lényeg, hogy tudd, mikor kell megálljt parancsolnod szervezetednek!

Forrás: Kamaszpanasz (GY. A.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr441214536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása