- A cikket Papp Éva Mária - addiktológiai főreferens - ajánlja figyelmükbe -

Frissítő vagy méreg az alkohol? Idősek esetén ez egy különösen nehéz kérdés, mert egészségi állapotuk miatt még haszna is lehet az alkoholnak, de ugyanekkora eséllyel meg is rövidítheti az életet.

 

 Az orvosok a legritkább esetben kérdezik meg idősebb pácienseiktől, hogy fogyasztanak-e alkoholt, és ha igen, milyen gyakran. Márpedig a válasz hiánya rossz diagnózishoz, félrekezeléshez, életveszélyes balesetekhez vezethet. A The New York Times által megszólaltatott szakértők szerint az sem ritka, hogy az orvosoknak még az se tűnik fel, ha idős pácienseik súlyos alkohol problémákkal küzdenek.

A jó egészségi állapotban lévő öreg embereknek, ha mértékkel és helyesen isznak, még segíthet is az alkohol. Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének felmérése szerint számtalan előnnyel járhat a józan alkoholfogyasztás. "Bár az egészséges alkoholfogyasztásnak sok előnye lehet, azért nem általánosíthatunk. Mindig a teljes embert kell nézni" - intett óvatosságra Maria Pontes Ferreira dietetikus, a tanulmány egyik szerzője.

"A mérsékelt ivás javíthatja az étvágyat, csökkentheti jónéhány betegség előfordulásának veszélyét, mint például a cukorbetegség vagy a szív-és érrendszeri problémákat. Az egyik fő probléma, hogy sokan már 50 évesen is küzdenek ezekkel a betegségekkel, és gyógyszert is szednek, erre pedig nagyon veszélyes ráinni." - magyarázta Maria Pontes Ferreira.

Dr. Frederick C. Blow pszichiáter egy interjúban elmondta, tovább nehezíti a helyzetet, hogy az idős emberek sokkal rosszabbul bírják az alkoholt, az a mennyiség, amit korábban meg se éreztek volna, most komoly problémákat tud okozni.
Madeline A. Naegle, a New York-i Egészségügyi Főiskola professzora szerint az alkohol előnyeiről szóló híradások nagyon veszélyesek. "Sokan úgy gondolkodhatnak, ha egy ital jó, akkor kettő-három még jobb. Ha javasoljuk az alkoholt, mindig nagyon alaposan fel kell mérni az egyén egészségügyi és lelki állapotát".

Az előnyök

 Több komoly vizsgálat jutott már arra, hogy a mértékletes ivás javíthat az egészségi állapoton. De mit értünk a mértékletesen? Bár erre nincs egyértelmű válasz, általánosságban elmondható, hogy nőknél egy, férfiaknál két ital lehet elfogadható egy nap. Persze, jónéhány olyan betegség van, ami kizárja, hogy előnyről beszélhessünk, májbetegeknek szigorúan tilos alkoholt inni, de azoknak is kerülniük kell, akik gyógyszereket szednek.

Miközben a köztudatban az szerepel, hogy a vörös bor segíthet a szív-és érrendszeri betegségeken, rengeteg olyan tanulmány született, amiből az derül ki, hogy nemcsak a bor, hanem más, alkoholtartalmú italok is jót tehetnek. Általánosságban az mondható, hogy az 50 fölöttiek, akik ésszel isznak, sokkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, mint az absztinensek és az alkoholisták.

A cukorbetegségnél elvileg ellenjavaltnak kellene lennie az alkoholnak, mégsem az. Egy klinikai kísérletben idősebb, nem cukorbeteg nőket vizsgáltak, és az derült ki, hogy azoknak, akik napi két italt fogyasztanak, javult az inzulinérzékenységük. Azoknál a cukorbeteg férfiaknál, akik napi két italt fogyasztanak, csökkent a különböző szívbetegségek kockázata.

Sok tanulmányból az derül ki, hogy azoknak a nőknek, akik mérsékelten isznak alkoholt, sokkal kevésbé kell félniük a csontritkulástól, mint az absztinenseknek. Viszont a mértéktelen ivás rettenetesen rombolja a csontokat.
Kevesen foglalkoztak eddig azzal a kérdéssel, hogy az alkohol milyen hatással van az idősek szellemi és lelkiállapotára, mennyiben befolyásolja az ivás társas kapcsolataikat. Van néhány kisebb kutatás, amiből az derül ki, hogy a nyugdíjasotthonokban élők közérzetén, az egymás közötti kommunikáción javított a napi egy pohár ital.

Az elbutulás esetében különösen érdekes a helyzet. Miközben a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen növeli a dementia kialakulásának az esélyét, a mérsékelt ivás csökkentheti ugyanezt, illetve az ebbe a körbe tartozó Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. A már idézett Maria Pontes Ferreira dietetikus szerint a dementia szempontjából a bor ajánlott, míg a sör inkább ellenjavalt.

A kockátok

 
 A túlzott ivás minden korosztály számára veszélyes lehet, de az időseknél ez különösen így van: a fiatalabbaknál jóval hamarabb megemelkedik a véralkohol-szintjük, és nehezebben is megy vissza. Az alkoholfogyasztás nagy hátulütője lehet, hogy hatására könnyebb elesni, ami szintén sokkal veszélyesebb, ha egy idős emberrel fordul elő. Dr. Ferreira szerint az idősek közötti túlzott alkoholfogyasztás esetén csöndes járványról beszélhetünk. "Csak annyi történik, hogy ugyanannyit isznak, mint fiatalabb korukban, de ennek most sokkal drasztikusabb, veszélyesebb a hatása" - nyilatkozta. A dietetikus szerint ebben a korban már nincs soka esélye, hogy valaki leszokjon az ivásról, így csak annak mérséklése kerülhet szóba. Javaslata szerint úgy csökkenthetjük az elfogyasztott mennyiséget, ha mindig vízzel higítjuk, legalább egy órán keresztül szopogatunk el egy pohárral, és időnként kipróbáljuk az alkoholmentes verziókat is.

 

Emellett a cikkben megszólaló összes szakértő elengedhetetlennek tartja, hogy az idősekkel foglalkozó orvosok felmérjék, vajon páciensük fogyaszt-e alkoholt, és ha igen, mennyit. Dr. Blow kifejlesztett egy rövid, speciálisan idősekre vonatkozó alkohol-tesztet, amivel a háziorvosok könnyen kiszűrhetik a problémás ivókat.

 

Néhány kérdés a tesztből
 
Ha beszélget valakivel, tisztában van vele, hogy mennyi alkoholt iszik?
Milyen gyakran fordul elő, hogy ivás után nem kívánta az ételt, mert nem érezte magát éhesnek?
Csökkent-e az ital a bizonytalanságát, a remegését?
Előfordul-e, hogy az alkohol miatt nem emlékszik a nap egy részére?
Gyakran iszik azért, hogy megnyugodjon, vagy azért, hogy elűzze a rossz gondolatokat?
Ha valami veszteség éri, többet iszik?
Tett-e nővér vagy orvos valaha is megjegyzést az alkoholfogyasztására?
Érezte-e már valaha is úgy, hogy kordában kellene tartania az ivást?
Ha magányos, pohárért nyúl?
 
Forrás: Origo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr36879173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása