A rendszeres munka révén nemcsak keresethez jutnak a pszichiátriai otthon lakói, hanem az állapotuk is javul.

 

Pénteken nyílt napon mutatják be az ópusztaszeri pszichiátriai otthonban a rehabilitációs foglalkoztatás révén elért eredményeket. A Csongrád megyei településen álló Pallavicini-kastélyban működő pszichiátriai otthon 302 gondozottja közül összesen 137 lakó dolgozik, munkájukat tíz szakképzett munkatárs segíti.

Lajos Tibortól, az intézet igazgatójától megtudtuk: a munka-rehabilitációs foglalkoztatásban 92 ember vesz részt, a munka alapvető célja a munkakészségnek, a testi- és szellemi képességeknek a megőrzése és fejlesztése. A dolgozó pszichiátriai betegek harmada – összesen 45-en – pedig az úgynevezett fejlesztő-felkészítő csoportban vesz részt, amelyben immár az önálló munkavégző képesség helyreállítását és fejlesztését tűzték ki célul, hogy ezáltal a betegeknek esélyük nyíljon egy intézeten kívüli védett munkahelyen vagy akár a nyílt munkaerőpiacon az önálló munkavégzésre.

– A rehabilitációs program egyik legfontosabb része a foglalkoztatás, amelynek kiemelkedő területe a sikerélményeket nyújtó munkavégzés, ami a valódi rehabilitációs folyamat kezdete. Előnyös a csoportban végzett munka, amelynek közösségformáló ereje van: a tapasztalatok szerint a betegeknek nő az önbizalma, csökken a szorongása, mérséklődik a depresszióra való hajlama. Ez azért is fontos, mert a sérült, beteg emberek lelkierejét újra fel kell építeni, megtalálni a még meglevő képességeket, alkotóerővé kell formálni a megmaradt részképességeket, hogy a közösség értékes tagjainak érezhessék magukat – fogalmazott Lajos Tibor.

A november 7-i rendezvény nemcsak a rehabilitációs munka bemutatója lesz, az otthon lakói hetek óta önálló produkciókkal készülnek a vendéglátásra. Lajos Tibor elmondta: mivel a pszichiátriai otthonban élőket számos előítélet övezi, valamint sok lakóról végérvényesen lemondott a családjuk, rendkívül fontosak számukra ezek az alkalmak, amelyek kapcsolatot jelentenek a külvilággal, s csökkentik a betegekben az elszigeteltség érzését.

2008-11-07 08:57

Forrás: Weborvos - B. Papp László

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr54782851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása