A következő cikket Soós Mária addiktológiai főreferens ajánlja az Olvasó figyelmébe:

A szegénység és az egészségi állapot között már gyerekkortól szoros összefüggés van, olykor pozitív, olykor negatív értelemben: a napi gyümölcsfogyasztás hiánya például negatív hatású, ugyanakkor a jómódú fiatalok körében magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás állapította meg egy nemzetközi felmérés.

 A szegénység és az egészségi állapot között már gyerekkortól szoros összefüggés van, olykor pozitív, olykor negatív értelemben: a napi gyümölcsfogyasztás hiánya például negatív hatású, ugyanakkor a jómódú fiatalok körében magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás állapította meg egy nemzetközi felmérés.

Németh Ágnes, az ÁNTSZ felügyelete alá tartozó Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője és munkatársai ismertették az Európa és Észak-Amerika negyvenegy országára kiterjedő, összesen kétszáznégyezer gyermek illetve fiatalkorú részvételével tartott felmérés eredményeit.

Magyarország a legtöbb témát illetően a középmezőnyben helyezkedik el. A lányok és az idősebb fiatalok kevésbé érzik magukat egészségesnek nálunk a többi országhoz képest - és ez általában jellemző Kelet-Európára. A lányok, bár körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis kövérnek érzik magukat és fogyókúráznak, s elégedetlenek a saját testképükkel.

 Ami a "rizikós" magatartásokat illeti, a fiúkat sok tekintetben utolérték Magyarországon a lányok, például az alkohol, a cigaretta és a kábítószer kipróbálását illetően. A kannabisz kipróbálása esetében Magyarország az országok között az alsó harmadban helyezkedik el. Ugyanez vonatkozik a szex elkezdésére is. Nyugat-Európában többen szednek fogamzásgátló tablettát, míg Magyarországon a szexet kipróbáló fiatalok hetvennyolc százaléka óvszert használt.

Magyarországon kevesen reggeliznek - ami egészségtelen - és ez a szinte gyerekkorúakra is vonatkozik. A lányok többet fogyókúráznak mint a fiúk, utóbbiak viszont többet mozognak. A magyar fiatalok a negyvenegy ország átlagához képest nem tévéznek sokat.

Ritkábban járnak a világátlagnál a magyar tinédzserek a barátaikkal vendéglőkbe, klubokba - ez abból a szempontból pozitív hatású, hogy így kevesebbet isznak, dohányoznak és kábítószereznek. A jómódú fiatalok körében általában magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás. Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erőszak aránya is magasabb a tehetősebb szülőkkel megáldott fiatalok körében, ám amint a vizsgálat megállapítja, e tekintetben Magyarország kivételt jelent.

 

A WHO által koordinált vizsgálatsorozat a nyolcvanas évek közepén indult több tucatnyi országban. Magyarország a kezdetektől csatlakozott a felmérésekhez. Az eredményeket számos fórumon tervezik hasznosítani, például a törvényhozásban, az egészségvédelemben, az oktatásban a civil szférában is.

Forrás: origo.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr78738125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása