Az Egyesült Államokban az elmúlt tíz évben ugrásszerűen nőtt azoknak az újszülötteknek a száma, akik már világrajövetelük pillanatában gyógyszerfüggőségben szenvedtek: a méhen belül eltöltött idő alatt szervezetük annyira megszokta az anyjuk által szedett szert, hogy születés után hamarosan elvonási tünetek jelentkeztek náluk. 

 

Forrás: AFP/Maartje Blijdenstein

Amerikai szakemberek szerint évről évre egyre több az újszülöttkori elvonási szindrómában szenvedő baba: 2000 és 2009 között 330 százalékkal nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél édesanyjuk gyógyszerfüggősége miatt születés után szinte azonnal elvonási tünetek jelentkeztek. Az USA egyes államaiban a helyzet még ennél is rosszabb: 2004 és 2011 között Floridában ugyanez a növekedés 500 százalékos volt, de Kentuckyban egész elképesztő módon 2400 százalékkal nőtt a gyógyszerfüggőként született babák száma.

Az elvonási tünetek már akkor észlelhetők, amikor az újszülött felsír: az ilyen picik sokszor nem felsírnak, hanem sikítanak. Sikításuk olyan, hogy aki egyszer hallotta, sosem felejti el - mondta el a Livescience.com-nak Florida állam főügyésze. Mitöbb, a probléma nem minden esetben észlelhető, ugyanis előfordulhat, hogy az elvonási tünetek csak pár nap után jelentkeznek, mikor a baba és édesanyja már elhagyta a kórházat.

Járvány lett a gyógyszerfüggőség 

Míg korábban az újszülöttkori elvonási tüneteket főként kábítószerfüggő anyák gyermekeinél észlelték, addig az utóbbi években rohamosan nő az anyák gyógyszerfüggőségét "öröklő" újszülöttek száma. És míg az újszülöttkori kábítószer-függőség főleg a legszegényebb, hátrányos helyzetű rétegekre volt jellemző, addig a gyógyszerfüggők a lehető legváltozatosabb társadalmi és anyagi helyzetű rétegekből kerülnek ki.

Az újszülöttek elvonási tünetei - a már korábban említett jellegzetes sikítás mellett - igen széles skálán mozognak, és rendszerint az első három napban, de maximum 5-10 napon belül jelentkeznek, például bőrfoltok, alvászavar, verejtékezés, különféle rohamok, szapora légzés, remegés, láz vagy hasmenés formájában. Az elvonási tünetek kezelése többnyire abból áll, hogy az anya által a terhesség során szedett gyógyszereket adják az újszülöttnek, majd az adagot fokozatosan nullára csökkentik. A folyamat - a felnőttek elvonókúrájához hasonlóan - igen kellemetlen, és a "leszokás" után számos esetben fejlődési rendellenességek vagy egészségügyi problémák alakulnak ki a gyermeknél. 

Forrás: origo.hu 


A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr524745076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása