Ünnepekkor jobban fokozódik a nyomás

 

Nézzünk vele szembe: van néhány ünnephez kapcsolódó fokozott stressz, de mindegyik közül leginkább a karácsony a megterhelő. A nyomás egyeseket nagyon megvisel - hogyan kezeljük?

 

Ahogy közeledik a karácsony, úgy fokozódik a stressz azokon, akik a családban felelősek a háztartásért, a főzésért, díszítésért, és az ajándékok beszerzésével sem állnak még a legjobban.

Természetes, hogy a fokozott elvárások közepette leterheltnek érzik magukat, azt sem tudják, mit csináljanak előbb, hogy a szentestére minden készen álljon. Vannak emberek, akiket az ilyenkor jelentkező stressz alaposan kiüt.

Íme 9 jel, hogy az összeomlás szélére kerültünk, és a megoldási lehetőségek...

1. Extra magas elvárásaink vannak: könnyen előfordulhat, hogy nem tudjuk a saját magunk által felállított elvárásokat teljesíteni, mert talán túl sokat várunk magunktól. Az ünnepek csak felerősítik ezeket az érzéseket. Sok esetben nem reálisak az elvárások, és egyszerűen teljesíthetetlenek.

Megoldás: koncentráljunk a kevesebb, de teljesíthető feladatra. Felejtsük el a maximalizmust. Mindent elkészíteni a karácsonyra egyszerűen nem egy emberes feladat, és ha nincs segítségünk, ezt mindenki megértheti.

2. Telepakoljuk a naptárunkat eseményekkel: nagy rá az esély, hogy képtelenek leszünk egyensúlyozni a karácsonyi céges parti, a családi és baráti meghívások, plusz egyéb kötelezettségek között, amelyeket elvállaltunk. Pont az marad ki, ami az ünnep egyik fő eleme lenne: a pihenés és a mozgás, amelyek egyébként hatékony stresszcsökkentők.

Megoldás: helyezzük előtérbe a lakás kitakarítását és csinosítását, de mondjuk le 1-2 meghívást, és tervezzük úgy az ünnepi időszakot, hogy saját kedvteléseinkre is legyen időnk.

3. Nő a családi súrlódások esélye. Igen, sajnos ha a családtagok és a rokonok között nem a legjobb a viszony, vagy egész évben lappang a konfliktus, az ünnepeken ez jó eséllyel kitör. A feszültség felszínre jöhet, ha sok időt töltünk együtt egy családtaggal, akit legszívesebben kerülnénk.

Megoldás: hagyjunk időt magunknak lenyugodni ahelyett, hogy rohangálunk egyik családtagtól a másikig, nehogy megszóljanak amiért nem teljesítjük mindenkinek a kívánságait és elvárásait.

4. Lecsökkentjük az alvásidőnket
- hogy mindent megcsinálhassunk: tipikus hiba. A fáradt ember csak még idegesebb és stresszesebb lesz. Az ünnep nem azt jelenti, hogy mondjunk búcsút a pihenésnek, ellenkezőleg!

Megoldás: a fáradtság nemcsak stresszesé tesz, növeli a túlevés, a megfázás, a depresszió esélyét, sőt az autóbalesetekét is. Tegyük prioritássá az alvást!

5. Elkezdünk sokat inni: egy stresszes nap után egy pohár bor jó ötletnek mutatkozik. Csakhogy az alkohol hatására még inkább előjönnek az érzelmeink, és nagyobb esélyünk van az összeomlásra.

Megoldás: csökkentsük alkoholfogyasztásunkat 1-2 italra naponta. Persze nehéz megállni az irodai partin, hogy többet igyunk, de tegyünk magunknak egy szívességet és lépjünk le kicsit korábban az ünnepségről.

6. Túl sokat eszünk: az ünnepek idején egyébként is jellemző a túlevés, de ha valaki stresszes, akkor még inkább. Ezek után pedig még idegesebbek leszünk, ha nem jön fel ránk a kedvenc farmerünk.

Megoldás: élvezzük az ünnepi ételeket mértékkel, így bűntudat-mentesen és vékonyan fognak telni az ünnepek.

7. Túl szűk a pénztárca:
nagyon sokan vannak vele így. Nyomás nehezedik rájuk, mert szeretnék az áhított dolgokkal meglepni szeretteiket, de nem biztos, hogy telik rá.

Megoldás: ez évnek ez a legalkalmasabb időszaka segítséget kérni. Az ételektől kezdve a gyermekjátékokig bármiben lehet segítséget igénybe venni a karitatív szervezetektől.

8. Depresszióban szenvedünk vagy egyéb mentális egészségügyi problémánk van: külön megerőltető a betegséggel küzdők számára az ünnep, mivel az emberek ilyenkor a vidámságot várják el egymástól.

Megoldás: őszintének és nyitottnak kell lenni, beszélni kell a problémánkról másoknak, hogy ne érezzünk nyomást, amiért "kötelező" vidámnak lennünk.

9. A hagyományok tisztelete:
nagyon szép, de legyünk nyitottak új tradíciókra is. Sok esetben nem úgy alakul az ünnep, ahogy előre elterveztük, változnak a szokások is.

Megoldás: legyünk rugalmasak és nyitottak az új dolgokra, a kompromisszumokra. Az ünnep többről szól, mint hogy mit és hol eszünk, továbbá milyen ajándékokat adunk és kapunk.

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr933498417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása