Nem lehet büntetőjogi szigorításokkal érdemben visszaszorítani a droghasználatot - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus azután, hogy a Fidesz a Btk. módosítását tervezi, és csak egyszer engedné meg a kábítószer-bűnözésnél az elterelést. A Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa arról is beszélt, hogy számos tudatmódosító anyag legális szernek számít.

Zacher Gábor toxikológus

Fotó: HVG

 

A büntető törvénykönyv szigorítása érdemben nem tudja visszaszorítani a kábítószer-használatot - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor. A toxikológus kiemelte, hogy a büntetéstől való félelem nem jelent visszatartó erőt.

Sok legális kábítószerhez lehet hozzájutni, így aki tudatmódosító-szert akar használni, az megteheti, és a büntetőjogi helyett "csak" az egészségügyi következményekkel kell számolnia - fejtette ki a Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádióban. Hozzátette: a rendőrség és az ügyészség nem tehet semmit, mert az emberek zömében olyan szereket használnak, amelyek nincsenek rajta a tiltólistán.

A tervek szerint 2013-tól hatályba lépő új büntető törvénykönyv a kábítószer-bűnözésnél csak az első esetben engedné meg az elterelést, a második vagy harmadik alkalomnál már büntetés kiszabását írná elő. Zacher Gábor szerint heterogének az eltereléssel foglalkozó szervezetek, nincsenek egységes szakmai elvárások és koncepciók, így ez a változtatás érdemben nem fogja megváltoztatni a szerhasználatot.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr362982713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása