Felépülőben lévő szerfüggőként a rendszeres szerhasználattal való leállást követően akár hónapokkal később is érezhetünk sóvárgást az adott szer iránt, sőt akár olyan tüneteket is produkálhatunk, amelyek akkor voltak jellemzőek ránk, amikor éppen a szer hatása alatt álltunk. Mindennek az oka alapvetően a rendszeres szerhasználattal károsított idegrendszer működésében keresendő. A nem teljesen regenerálódott idegrendszer ugyanis bizonyos környezeti ingerekre, illetve a fokozott stresszre hajlamos ugyanazokkal a „kóros” mechanizmusokkal reagálni, amelyek a szerhasználat és a szerhasználattal való felhagyás (azaz az elvonás) hatására rögzültek benne. Ezért van az, hogy egy felépülőben lévő alkoholbeteg adott esetben annak ellenére részegnek tűnhet, hogy egyetlen korty italt sem fogyasztott.

Erre a különös jelenségre az érintettnek és a hozzátartozóinak egyaránt érdemes felkészülnie, mivel csak akkor van lehetőség a vonatkozó tényezők megfelelő kezelésére, ha mindenki tisztában van azzal, hogy egy ilyen helyzetben mit lehet, illetve mit érdemes tenni.

  • Az érintett részéről a szenvedélybetegségből való fizikai felépülés után jelentkező sóvárgás kezelésének kulcsa lehet: a sóvárgás érzésének megosztása másokkal; a sóvárgás érzésének elfogadása, tudatos megfigyelése, és ily módon való „kioltása”; vagy – épp ellenkezőleg – a sóvárgás érzésére irányuló figyelem elterelése, mégpedig fokozott koncentrációt igénylő cselekvéssel.
  • A hozzátartozók részéről az érintett által produkált tünetekre olyan módon kell reagálni, amely nem csalódottságot vagy megvetést tükröz, hanem megértést és segítőkészséget. 

Ha tudatosítjuk magunkban, hogy bizonyos helyeztek hatására beindulhatnak bennünk különféle fiziológiai, gondolati és érzelmi mechanizmusok, amelyek folytán sóvárgást érezhetünk a szerfogyasztásra, vagy elvonási tüneteket produkálhatunk, akkor lehetőségünk nyílik egyrészt elkerülni az adott helyzeteket, másrészt alkalmazni azokat a stratégiákat, amelyek segítségével képesek lehetünk tartózkodni a szerfogyasztástól, és elkerülhetjük a súlyosabb problémákat. Emellett arról is érdemes gondoskodnunk, hogy a környezetünkben élők kellően felkészültek legyenek az általunk tanúsított szokatlan viselkedésre, és körültekintéssel reagáljanak a viselkedésünkre, majd megfelelően segítsenek át bennünket a nehéz pillanatokon.

Különösen fontos, hogy olyan életmódot folytassunk, amellyel a mindennapokban hatékonyan ellensúlyozható a bennünket érő stressz. Ennek megfelelően tanácsos rendszeresen mozognunk, egészséges étrend szerint táplálkoznunk, és a pihentető alvás lehetőségét önmagunk számára biztosítanunk.

Bármilyen jól érezzük is magunkat a bőrünkben józan emberként, ne gondoljuk azt, hogy ha már leszoktunk a rendszeres szerhasználatról, akkor hátradőlhetünk, és nem kell a szenvedélybetegségünkkel összefüggésben semmiféle kihívással számolnunk. A leszokást követően ugyanis nagy valószínűséggel fog még jelentkezni sóvárgás, amely a gyakoriságát és intenzitását tekintve is változó. Ennél is fontosabb tudatosítani magunkban azonban azt, hogy az általunk – felépülőben lévő, illetve felépült szenvedélybetegként – alkalmanként megtapasztalt sóvárgás érzése nem feltétlenül a józan életvitel melletti elkötelezettségünk hiányának a jele.

Ha úgy érezzük, a sóvárgással kapcsolatos tünetek megnehezítik az életünket, akkor bizony érdemes lehet szakemberhez fordulnunk útmutatásért. Semmi esetre se várjuk azonban azt, hogy a szakember majd helyettünk megbirkózik a problémánkkal. Inkább csak legyünk nyitottak a tanácsaira, és próbáljuk száz százalékosan kihasználni a konzultációban, illetve a közös munkában rejlő lehetőségeket annak érdekében, hogy felvérteződjünk mindazokkal a kihívásokkal szemben, amelyek elé az élet állíthat azután, hogy a józanság útjára léptünk.

Ne rettegjünk hát a sóvárgástól, hanem készüljünk fel rá, hogy képesek legyünk megzabolázni!  

Forrás: jozansag.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr9915286766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása