Középmezőnyben végeztek a magyarok a tekintetben, hogy évente hány napot töltenek alkoholmámorban. De nem szabad örülni, az addiktológus szerint még mindig súlyos alkoholproblémákkal küzdenek a magyarok.

 

Évente huszonötször issza le magát a sárga földig a magyar – egy friss nemzetközi kutatás szerint. Ez nem rossz arány, az év 365 napjára vetítve. A szakemberek 5400 embert kérdeztek meg Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban, globálisan pedig 120 ezer ember alkoholfogyasztási szokásait vizsgálták. A dobogó első fokán a britek állnak, ők évente 51-szer néznek a pohár fenekére, vagyis majdnem minden héten egyszer részegek.

A Borsnak nyilatkozó szakember szerint még annyira sem rózsás a helyzet Magyarországon, mint ahogy ez az eredmény mutatja. Demetrovics Zsolt, az ELTE pszichológiai intézetének professzora szerint megtévesztőek lehetnek ezek az adatok, mivel a kutatás nem reprezentatív mintán készült, ráadásul az sem mindegy, ki mit tekint részegségnek, ennek megítélése ugyanis teljesen szubjektív.

Képtalálat a következőre: „Huszonnegyedik helyen végeztünk a piaolimpián”

– Ez az eredmény cseppet sem jelenti azt, hogy kényelmesen hátra lehet dőlni, sőt! A hazai adatok sokkal inkább nyugtalanítóak. Ha az alkohol miatti megbetegedéseket vagy halálozást nézzük, akkor, sajnos, Magyarország vezető nagyhatalom – fejti ki a Borsnak az addiktológus.

– Az összehasonlításokkal is óvatosan kell bánni. Országonként, kultúránként jelentősen eltérhet, hogy ki honnan tekinti magát részegnek. Előfordulhat, hogy két ember ugyanannyi alkoholt fogyaszt, mégis mást tart a részegség kritériumának. Összességében Magyarország nagyon súlyos alkoholproblémával küzd, és sajnos nincs elfogadott stratégia sem ennek a kezelésére – magyarázza Demetrovics Zsolt.

Ennyiszer részegek

 

1. Egyesült Királyság 51

2. Egyesült Államok 50

3. Kanada 48

4. Ausztrália 47

5. Dánia 42

6. India 41

7. Írország 40

8. Mexikó 38

9. Csehország 36 ... 1

9. Ausztria 29 ...

23. Brazília 27

24. Magyarország 25

25. Argentína 23

26. Kolumbia 22

A véleményt itt találja.

Forrás: borsonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1814896540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása