Azoknak egy része, akik „szárazon” töltötték a novembert feltehetően továbbra is absztinensek  maradnak – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Dávid Ferenc. A Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora arról is beszélt portálunknak, hogy azért érezték fontosnak a „Száraz November” elnevezésű kezdeményezést, mert az alkoholbetegség a magyar társadalom egyik fontos és jelentős, széles tömegeket érintő kezeletlen problémája.

 

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora arról tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t, azoknak egy része, akik „szárazon” töltötték a novembert, egy része feltehetően továbbra is absztinens marad, míg „mások inni fognak, terveink és reményeink szerint azonban mértékkel”.  A projekt koordinátora kitért arra is, azért érezték fontosnak a „Száraz November” elnevezésű kezdeményezést, mert az alkoholbetegség „a magyar társadalom egyik fontos és jelentős, széles tömegeket érintő kezeletlen problémája”. A hozzájuk fordulókat, legyenek azok alkohol – vagy droghasználók vagy azok hozzátartozói, mindig az egyéni, a saját maguk által kitűzött céljaik elérésében támogatják.

Az egyéni felépülés útja nagyon sokféle lehet, ami azonos ezekben a törekvésekben az a magasabb életminőség elérésének igénye és a produktívabb, a közösség szempontjából is hasznos életmód kialakítása, valamint a használat okozta kockázatok minimalizálása

– hangsúlyozta Dávid Ferenc. „Alapítványunk felépüléscentrikus addiktológiával foglalkozik, a szolgáltatási palettánkon ennek megfelelően jogi, pszichológiai és addiktológiai segítséget is nyújtunk egyénileg és csoportban egyaránt, törekedve a közösségi elemek minél hangsúlyosabb jelenlétére” – tette hozzá a szakember.

Már az első két hét után is óriási érdeklődés övezte a „Száraz Novembert” (Forrás: Facebook)

Már az első két hét után is óriási érdeklődés övezte a „Száraz Novembert” Forrás: Facebook 

 

„SZÁRAZ NOVEMBERHEZ” KÖTHETŐ FACEBOOK-CSOPORTOK ÚGY MŰKÖDNEK, MINT A VIRTUÁLIS KÖZÖSSÉGI TERÁPIA

A „Száraz Novemberhez” egyébként több Facebook-oldal is köthető volt, amelyeknek aktivitása még mindig meghatározó. Az egyik zárt csoporthoz még november végén, és december elején is többen csatlakoztak. Előfordult olyan csoporttag, aki decemberben kezdte meg „szárazságát”, és a novembert alkoholfogyasztás nélkül töltők az új tagokat is tovább támogatják elhatározásuk véghezvitelében. Sokszor elég egy segítségkérő poszt, és olyan pozitív megerősítéseket kapnak a „megingók”, amelyek átlendítik őket a nehéz időszakokon, estéken, tipikusan alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó eseményeken. Mások azért maradtak a „Száraz November” letelte után is a csoport tagjai, mert elhatározták: továbbra is alkohol nélkül szeretnék élni életüket, köszönhetően az egy hónap alatt gyűjtött pozitív élményeknek. Sokan számoltak be december elején arról, hogy sokkal jobb a közérzetük, a súlycsökkenés és az életminőségük javulása mellett egyre többször veszik észre az élet „apróbb örömeit”, és a szociális életükben is pozitív fordulatot fedeztek fel. A virtuális közösségi tér ezek alapján bizonyítottan támogatta a kezdeményezésben résztvevőket abban, hogy alkoholfogyasztási szokásaikat megismerjék, és annak köszönhetően, hogy „az elbukók” nem megrovásban részesültek, hanem „visszaváró” szavakkal illették őket, jövőre újra megpróbálkoznak a programmal. Riogatással senki sem próbálta meg társait távol tartani a pohártól, mindössze egyetlen elrettentő videó került a csoportba arról, hogyan látják a részeg felnőtteket, illetve szüleiket a kisgyerekek.

MAGYAR SPECIALITÁS: SOKAT ISZOL ÉS MEG FOGSZ DÖGLENI

Dr. Petke Zsolt, az OPAI Addiktológiai Osztályának vezetője „magyar specialitásnak”tartja, hogy azzal riogatjuk az embereket: „sokat iszol és meg fogsz dögleni”. Az addiktológus szerint ugyanis ezzel a probléma csak még jobban elmélyül, cserébe semmi sem változik. Attól változhat egy alkoholproblémával élő helyzete, ha olyan pozitív üzeneteket fogalmazunk meg, amelyek rávilágítanak arra, hogy miért jó változtatni az alkoholfogyasztási szokáson.

„Magyarán: nem azt mondom, hogy igyál kevesebbet, vagy ne igyál, hanem azt, hogy csinálj mást, csinálj helyette értelmesebb dolgot! Találj magadnak hobbit, sportot, olyan örömöt okozó szabadidős tevékenységet, amely nem alkoholfogyasztás, de legalább olyan jól fogod tőle érezni magad.”

A Száraz Novembernek pont az volt az üzenete a szakember szerint, hogy „Te magad próbáld ki és teszteld le magad, így az ehhez hasonló tapasztalás útján szerzett eredmény a kliens számára meggyőzőbb, mintha egy orvos beszélne ugyanezen dolgokról.” A portálunknak nyilatkozó szakember szerint a veszélyeztetett használó észleli, hogy megpróbálta, de nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte: nem sikerült egy hónapig „szárazon” maradjon, és felismeri, hogy szakember segítségére van szüksége.

petke-zsolt

Petke Zsolt szerint attól változhat egy alkoholproblémával élő helyzete, ha olyan pozitív üzeneteket fogalmazunk meg, amelyek rávilágítanak arra, hogy miért jó változtatni az alkoholfogyasztási szokáson Fotó: Béres Attila/Magyar Nemzet

 

A Magyar Nemzetnek Petke Zsolt korábban azt mondta, hogy az újonnan kiépített felépülési programjukat a sokszereplős, csoportterápia alapján működő közösségi működésekre modellezték. Ezzel párhuzamot vonva feltett kérdésünkre az addiktológus kifejtette: a Kék Pont Drogkonzultációs Központ által szervezett „Száraz Novemberhez” kötődő zárt csoport tulajdonképpen úgy működött, mint egy virtuális közösségi terápia. A folytatásról a szakember megemlítette, hogy a program tovább folytatandó, illetve az alapján, hogy ki mennyire érzi a problémáját súlyosnak, biztosan akadtak olyanok, akik felismerték, hogy segítségre van szükségük az alkoholbetegségük kezeléséhez.

Nincs azzal semmi baj, hogyha nem sikerült betartania a vállalást, csak vegyük észre, hogy segítségre van szükség

– zárta a Pestisracok.hu-nak elmondottakat Petke Zsolt.

A FELÉPÜLÉS ÚTJÁN MINDENKI SAJÁT MAGÁNAK LESZ MENEDZSERE

Dávid Ferenc a program végén portálunknak elmondta:

Volt olyan, aki a kezdeményezés hatására vette észre, hogy problémái vannak az alkoholfogyasztás területén. Aki jelentkezik a Kék Pont Alapítványnál, az kap egy időpontot, és elindul a felépülés útján. Tulajdonképpen ennek az útnak saját maga lesz a menedzsere, ha valakinél nagyon súlyos az alkoholelvonás problémája, akkor akár kezelést is biztosítunk neki. Ez egy egyéni út innentől kezdve, mindenkinek más megoldásra lehet szüksége: egyéni konzultációra, vagy csoportos terápiára, de az is lehet, hogy felépülési közösségben funkciónál jobban.

Azt  nem lehet számszerűsíteni, hogy kik azok, akik a „Száraz November” kapcsán jelentkeztek a Kék Pont Alapítványnál alkoholproblémáikkal, de azt Dávid Ferenc hangsúlyozta, nem is azoknak szólt ez a kezdeményezés, akiknek problémájuk van az ivással, hanem azoknak, akik úgynevezett „kockázati ivók”, vagyis megvan annak a kockázata, hogy problémássá válhat az italfogyasztásuk.

Sikeresnek nevezte Dávid Ferenc a Kék Pont Alapítvány kezdeményezését (Fotó: Botos Tamás/addictologus.blog)

Sikeresnek nevezte Dávid Ferenc a Kék Pont Alapítvány kezdeményezését Fotó: Botos Tamás/addictologus.blog

Dávid Ferenc szerint nagyon jól sikerült a kezdeményezés, és kiemelendő, hogy a közösségi élet, amit a kezdeményezéshez köthető csoportok nyújtottak a „szárazoknak” – az, hogy valaki egy közösség tagjaként vesz részt egy küldetésben – segít, hogy a leküzdési stratégiáik sikeresebbek legyenek.

JÖVŐRE ÚJRA „SZÁRAZ NOVEMBER”

Dávid Ferenc elmondta, hogy jövőre ismét meghirdetik a „Száraz Novembert”, így újra vállalni lehet a kihívást, részt lehet benne venni.

A kihívás végén tulajdonképpen sokan visszatérnek saját életük a kerékvágásában. Azt, hogy ki milyen módon megy tovább – sokkal mértékletesebb lesz, vagy egyáltalán nem iszik alkoholt – a rengeteg pozitív, alkohol nélkül átélt élménye befolyásolja, mint ahogy a gondolkodását, az alkoholhoz fűződő viszonyát is. Ez azonban szintén egyénfüggő.

Dávid Ferenc szerint nem lehet pozitívabban kezelni azt, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, mint azt, ha valaki inkább a mértékletességre helyezi a hangsúlyt. Mint fogalmazott: nagyon fontos, hogy a felépülésben és a mértékletességben is egyéni utak vannak. Az egyén határozza meg, hogy mit szeretne, mi a célja, és azt próbálja megtartani. Ezeket nem szabad összevetni, összehasonlítani. Az egyik legfontosabb dolognak Dávid Ferenc azt tartja, hogy

foglalkozzunk önmagunkkal, próbáljunk meg sokkal produktívabban élni, amitől az életminőségünk is sokkal magasabb lesz.

A Száraz November a szervezők szerint a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.

Címlapfotó: 24.hu

 Forrás: Apáthy Melinda - pestisrácok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8314300181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása