Az alkoholizmus kialakulásának számos oka lehet, ám egy friss tanulmány szerint az éhségérzet döntő jelentőséggel bírhat a függőség kialakulása során. 

A gyomrunkban termelődő ghrelin nevű hormon játszhatja a főszerepet az alkoholfüggőség kialakulása során. A ghrelin éhes állapotban termelődik, s magát az éhség érzését továbbítja agyunk jutalmazásért felelős központjába. Amennyiben elmarad a hormon kiválasztása, agyunk immunis marad az alkohollal szemben – állítja Elisabet Jerlhag, a svédországi Göteborg Egyetem egyik vezető kutatója egereken elvégzett kísérletei után. 

Önjutalmazás?

Már korábbi kutatások is ráirányították a figyelmet arra, hogy a ghrelin hormon szervezetbe injekciózva mind a patkányok, mind az emberek esetében növeli az étvágyat. Az éhségérzet agyunk hipotalamuszára hat, amely az alapvető szükségletek, mint az éhség és a szomjúság, koordinálását szolgálja, ám olyan területekre is eljut, amelyek a jutalmazással állnak összeköttetésben. Az (ön)jutalmazás minden jel szerint a kényszeres evés, de az alkoholfüggőség – amely szintén a jutalmazás egy formája – kialakulása során is nagy szerepet kap. 

A svéd kutatók a ghrelint közvetlenül a kísérleti egerek agyában található jutalmazási központba injekciózták, majd a rágcsálók két folyadékot tartalmazó itató közül választhattak. A megfigyelések szerint a ghrelint kapott állatok jóval nagyobb arányban (45 százalékkal gyakrabban) döntöttek az alkohol és víz keverékét tartalmazó flaska mellett, mint a hormon nélküliek, akik inkább vizet fogyasztottak. Egy ezt követő kísérletben a rágcsálók olyan anyagot kaptak, amely a ghrelin hatását blokkolja. Jerlhag és kollégái ekkor azt tapasztalták, hogy a korábban az alkoholos italt választó egerek ekkor látványosan tartózkodtak a „szeszesital-fogyasztástól”. A jelenség minden valószínűség szerint azzal magyarázható, hogy agyuk ekkor kevesebb dopamint termelt, s az alkohol adta inger iránti vonzalom elmaradt. Azt a lehetőséget, hogy az egerek kizárólag a kalóriák miatt választják az alkohollal kevert vizet, a kutatók kizárták.

Amennyiben elfogadjuk a tudósok vélekedését, amely szerint az eredmények az emberek esetére is alkalmazhatók, döntő jelentőségű a felfedezés, hiszen általa az alkoholfüggőség kezelése és megelőzése is hatékonyabb lehet.

Forrás: kamaszpanasz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr3414333823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása