Képtalálat a következőre: „szenvedélybeteg”

A szenvedélybetegek számára az öröm, boldogság, eufória, kielégülés állapotának kizárólagos forrása egy fókuszált tevékenységre szűkül, élete ettől függ, látásmódja érzelemvilága beszűkül, miközben környezete szenved a viselkedése miatt.

A harmónia kibillen egyensúlyából, az értelem és érzelem harmonikus egysége felborul. A szenvedélybeteg saját létezését, érzelmi stabilitását, örömét a szenvedélye tárgyával való megéléstől teszi függővé. A szenvedély elveszti tápláló, feltöltő szerepét, és a személyiség építése helyett átveszi az uralmat és eredeti szerepéből kikerülve, ellenkezőleg, pusztítóan kezd el hatni.

Életének középpontjába a függőség kerül, mely az egészséges szenvedélyesség torzult megnyilvánulása. A szenvedélybetegségben differenciálatlan örömszerzés valósul meg, redukált értelmi, érzelmi és tevékenységi élménymóddal, aminek a felfokozott intenzitása csak pótolja a teljesség hiányát.

Valamely szer, szokás kizárólagos uralma jelenti a személyiség korlátozottságát, rabságát, mert nélküle az élet sivár, és kietlen a szenvedélybeteg számára.

Ez a hatalomátvétel, a függőség kialakulása lassan, szinte észrevétlenül történik, a kialakult szenvedélybetegségben viszont a személy már próbálja tagadni saját maga és a környezete előtt is, ezért a leszokást rendkívül megnehezíti a tagadás és a megvonásos tünetek jelenléte.

A szenvedélybetegség soktényezős etiológiájú zavar.

Mely tényezők játszanak jelentős szerepet a szenvedélybetegségek kialakulásában?
• Genetikai hajlam, ha a családban valamely családtag szenvedélybetegségben szenved, örökölhető a betegség.
• Gyermekkori traumák, elhanyagoló vagy túlvédő szülői attitűd, negatív környezeti hatások.
• Mély, bensőséges interperszonális kapcsolatok hiánya, feldolgozatlan veszteségek.
• Probléma megoldási inkompetencia érzése, munkahely elvesztése vagy túlhajszolt életvitel, stressz helyzetek.
• Felnőttkori krízisek, traumák, gyász, válás, munkahely elvesztése, családi kapcsolatok megváltozása, betegségek, feleslegességi érzés kialakulása.
• Életkori szakaszok váltása, pl: klimax, kapuzárási pánik, gyerekek leválása.

A szenvedélybeteg jellemzői:
Szellemi képességek leépülése, tudati beszűkülés, értelmi kiüresedés, érdektelenség,kapcsolataik beszűkülnek, közöny, érzelmi igénytelenség/ élsívarosodás, hangulati labilitás a betegségtudat hiánya, cél nélküliség, felelősség hárítása másokra, agresszió és autóagresszió, szégyen, bűntudat, kisebbségi érzés, öntörvényűség, öngyilkossági késztetés.

A szenvedélybetegségek felosztása:
I. Kémiai szerek által kiváltott addikciók esetében a konkrét cél a kémiai anyag megszerzése, elfogyasztása
• Drogok: heroinizmus, kokainizmus, amfetaminizmus.
• Alkoholfüggőség.
• Dohányzás, nikotin-függőség.
• Gyógyszerfüggőség.

pgy

Forrás: tiaramagazin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2714279169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása