55029

Szlovákiában minden ötödik ember internet- vagy számítógépfüggő, derül ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) legfrissebb felméréséből. A civil szervezet a héten közzétette az internet szabadságának szintjét a visegrádi országok csoportjában vizsgáló kutatások eredményét is.

Az IVO által pénteken ismertetett, 2014-ben készült tanulmány megállapítja, hogy az internet szabadsága az összes V–4-es országban magas szintű, de az egyes részmutatók tekintetében viszonylag nagy különbségek tapasztalhatóak. Szlovákiában és Magyarországon a legjobb például az információkhoz való szabad hozzáférést szabályozó törvényi háttér. Az internetes szólásszabadság értékelésében a legjobb eredményt Csehország érte el, s az internet szabadságának összesített mutatója szerint is Csehországé az elsőség. “A visegrádi országok a többi uniós országgal összehasonlítva sem állnak rosszul” – jelentette ki Miroslav Kollár, az IVO elemzője.

A szervezet felmérést készíttetett az internet és a számítógép használatáról, arra keresve a választ, hogy az internetezés mennyire csap át függőségbe. Elsősorban azt vizsgálták, befolyásolja-e a viselkedésünket, a társas kapcsolatainkat, ha egy nap több órát a világhálón töltünk. Mennyi ideig bírná ki mobiltelefon, számítógép, internethasználat nélkül? – tették fel a kérdést. A megkérdezettek több mint egyharmada egy napot sem bírna ki mobiltelefon nélkül, 20 százaléka számítógép-használat nélkül. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a műszaki eszközöktől való függőséget társadalmi problémaként kell kezelnünk, amely legfőképp a diákokat és a vállalkozókat érinti. Ez a függőség nehezen meghatározható jelenség, hiszen az internethasználat annyira az életünk részévé vált, hogy nehéz felállítani az ésszerű határait. Veszélye éppen abban rejlik, hogy mindannyian használjuk, így nehezen állapítható meg, ha környezetünkben valaki függőségbe kerül. Általános vélemény, hogy ez a fajta szenvedélybetegség egyre inkább terjed, de internetfüggőséggel ez idáig Szlovákiában csupán 10 embert kezeltek. A pszichiáterek figyelmeztetnek, hogy általában nem klinikai kórral állunk szemben, hanem a modern kor vívmányai okozta szociális, pszichés eredetű függőséggel.

Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogelvonó központ vezetője szerint klinikai értelemben vett kórról akkor beszélhetünk, ha a függőknél a számítógépezés miatt zavarok állnak be az alapvető cselekvésekben, azaz felhagynának az evéssel, alvással vagy megszűnne az időérzékük. Az ilyen esetek többségét a murányhutai intézetben vagy a besztercebányai kórházban kezelik, ahol áprilistól egy központ működik a pszichikai eredetű függőségek kezelésére.

Forrás: - BA, Felvidék.ma 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7614279065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása