Szenvedélybetegség

Szereted az idődet a hobbiddal tölteni? Vagy szinte megszállottja vagy valaminek? Mi a különbség a hobbi, a szenvedély és szenvedélybetegség között? 

 

 

Hobbi

Hobbinak nevezzük azt a tevékenységet, amire szívesen fordítjuk szabadidőnket, feltölt minket, teljesen bele tudunk feledkezni a cselekvésbe. A hobbiknak különböző típusai vannak. Bármi lehet hobbi, amit szívesen végzünk, gyűjtögetés, sport, alkotás, főzés vagy kertészkedés. Bár a hobbi is egy speciális tudást igényel, de a tevékenységnek egyértelműen a móka a célja, a kikapcsolódás. Ha a hobbid tánc, akkor biztos nem olyan nyűggel állsz egy új forma megtanulásához, mint a szokásos matek leckéhez. Szinte észre sem veszed, hogy tanulsz.  

 

Szenvedély

A szenvedély mögött egy igen erős vágy rejtőzik. Nem véletlen, hogy a szenvedély kifejezés szinte összenőtt a szerelem szóval. Ugyanakkor, ha a vágy teljesül, a szenvedély is megszűnik, kielégül. Lehetünk rabjai egy munkafolyamatnak, szenvedélyesen rajonghatunk sztárokért, alkotásokért mindaddig, amíg ezt a sok energiát pozitívan tudjuk felhasználni, addig nem okozunk sem magunknak sem másoknak nehézséget, sőt igazán nagy teljesítményre lehetünk általa képesek. A szenvedély azonban akár „vakká” is teheti az embert. Bár hallottunk a hibákról, nem vagyunk hajlandóak azokat elfogadni. Fontos, hogy legnagyobb érzelmi hőfok mellett is hallgassunk kissé az agyunkra”. 

 

Szenvedélybetegség

Egy szenvedély akkor válik kórossá, ha amúgy kis mennyiségben hétköznapinak nevezhető cselekvés elburjánzik. Ha hétvégén koccintunk egy pohár itallal, vagy alkalmanként játszunk egy-két órát a számítógépen, az még nem függőség, az még kikapcsolódás. De ha a hétvégi koccintások helyett állandó részegség veszi kezdetét az már bizony szenvedélybetegség.

A szenvedélybetegségekhez szorosan kapcsolódik a függőség. Biológiai függőséget okozhatnak bizonyos szerek. Szenvedélybetegek az alkohol vagy drog fogyasztók, akik megszállottan keresik az „anyagot”. Ha kiürül a testükből a tudatmódosító szer, erős vágyat, sóvárgást éreznek, ami miatt folyamatosan keresik a következő adagot. Ha a sóvárgást sikerült kielégíteni, kicsit megpihennek, majd ismét kezdődik a kör elölről, és megint elkezdenek vágyakozni.

Léteznek szer nélküli szenvedélybetegségek is. Az interneten megdöbbentő képek keringtek olyan játékfüggő emberek ujjáról, akiknek teljesen eldeformálta már az ujjperceit a játékkonzol nyomogatása. Vagy hihetetlen történeteket hallani azokról, akik napokra bezárkóznak egy PC-vel, és enni is elfelejtenek. Ezeknek a szenvedélybetegségeknek is nagyon hasonló lefolyása van, mint kémiai addikcióknak. Mindkettőben közös, hogy feszültséget élnek át még mielőtt ki tudnák elégíteni vágyaikat. Mindkét szenvedélybetegség az egészséges viselkedéstől eltér, és problémákhoz vezet egészség, szociális kapcsolatok terén.

Börcsök Gyöngyi, pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7914155665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása