A dohányzás több betegség elsőszámú kiváltó oka, ami azért óriási probléma, mert percenként 11 millió szál cigit szívnak el a világon. A szokás több embert ölt meg a XX. században, mint a két világháború összesen, azonban a dohányipar óriási üzlet: egyes becslések szerint a globális forgalom eléri az évi 680 milliárd dollárt. 

 

Május 31-e a dohányzásmentes világnap. Az Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1986-ban nyilvánította május utolsó napját az esemény világnapjává, amelynek célja, hogy kampányokkal hívják fel a dohányzás káros hatásaira a figyelmet.

De mekkora mértéket ölt a dohányzás?

Az alkalom miatt készült összeállítás a globális dohányzási szokásokról, és annak gazdasági vonzatáról. Az Economictimes AFP alapján írt cikkéből kiderül, hogy percenként közel 11 millió szál cigit szívnak el a Földön.

Éves szinten 5700 milliárd darab cigit szív el az emberiség. 

A WHO becslése szerint a világon 1 milliárdnyian dohányoznak, azaz minden hetedik ember él ezzel a káros szenvedéllyel.

A legnagyobb létszámban Kínában dohányoznak, az 1,3 milliárd lakosból 315 millióan gyújtanak rá rendszeresen, ezzel az ázsiai ország adja a világ dohányosainak harmadát.

A legnagyobb arányban Indonéziában cigiznek, a 15 év feletti lakosság 76,2 százaléka dohányzik.

Érdekesség, hogy a világ dohányosainak 80 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű országban él, a dohányosok közül 226 millióan kifejezetten szegények. 

Azonban vannak biztató jelek is, a The Lancet című orvosi szaklap szerint a mindennap rágyújtó emberek aránya csökkent az elmúlt 25 évben.

Az AFP szerint a férfiakat jobban érinti a dohányzás:míg minden negyedik férfi gyújt rá minden nap (25 százalék), addig ez csak minden 20. nőről (5 százalék) mondható el. 

 Mindkettő javulás az 1990-es adathoz képest, akkor a férfiak 33 százaléka, míg a nők 8,3 százaléka dohányzott rendszeresen.  

A legnagyobb visszaesés Ausztráliában, Brazíliában és Nagy-Britanniában figyelhető meg, ez leginkább a megelőző kampányoknak, a magasabb adóknak és az elektromos cigaretták megjelenésének köszönhető. 

Franciaországban 2017-ben egy millió fővel kevesebben dohányoztak, mint 2016-ban.

Tinédzser a családban – A tiltással nem sokra mész, de van más lehetőségFORRÁS: SHUTTERSTOCK

 

A dohányzás a vezető oka az idő előtti halálozásoknak, az aktív és passzív dohányzás miatt évente 7 millió ember hal meg, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cigi átlagosan 6 másodpercenként öl meg valakit.

A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek a rák, a szívroham és a stroke is.A XX. században összesen 100 millió életet követelt a dohányzás, többet, mint a két világháború összesen.(Az I. világháború áldoztainak száma 18 millió fő, míg a II. világháború halottainak számát 60-80 millió főre becsülik.)

A világszervezet szerint a jelenlegi ütemben a dohányzás akár egymilliárd ember halálát okozhatja a XXI. században.

Mekkora üzlet a dohányzás?

A Tobacco Control 2017-es tanulmányából döbbenetes szám rajzolódik a világ dohánypiacáról, ugyanis az egészségügyi kiadások 6 százaléka megy el a dohányzás kezelésére.

Az Euromonitor szerint a cigaretta eladások évente 680 milliárd dollárt tesznek ki.

Hatalmas üzlet a dohányzás FORRÁS: AFP

 

A dohánytermesztés szintén óriási területen zajlik, a WHO szerint 4,3 millió hektárt használnak erre, ami megegyezik Svájc területével.

A legtöbb dohány Kínából származik, a globális kínálat 40 százalékát az ázsiai ország adja.

A szektor 80 százalékán öt nagy dohányvállalat osztozik, összesen 62 milliárd dollár volt a profitjuk 2015-ben. 

Forrás: origo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7314036020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása