A marihuána legalizálása régóta vitatéma, Puzsér Róbert és Zacher Gábor nagyközönség előtt mondták el egymással ellentétes érveiket a dologról. Természetesen Zacher Gábor orvosként a legalizálás ellen van, míg Puzsér szerint a marihuána engedélyezése nem okozna nagy problémát.

 

A neves toxikológus, Zacher Gábor és a mindenki által ismert kritikus, Puzsér Róbert sorakoztattak fel érveket nagyközönség előtt a marihuána legalizálása mellett és ellen. Zacher Gábor természetesen nem támogatja a hosszú ideje fel-felvetődő ötletet, míg Puzsér szerint így biztonságosabbá válhatna a fogyasztása.

Zacher Gábor és Puzsér RóbertFORRÁS: ORIGO/POLYÁK ATTILA, VIASAT3/BIRTALAN ZSOLT 
 

Zacher Gábor érvei a legalizálás ellen  

 

A toxikológus szerint a társadalmunk nem érett még arra, hogy felelősségteljesen bánjon a drogokkal, erre a példa az alkoholfüggőség, ami 800 ezer embert érint hazánkban.

Az elterjedt mítosszal ellentétben a marihuána igenis okoz függőséget, pontosan olyannyira, mint az alkohol. „Erről az addiktológiai szakmán belül nincs vita" – idézi a Bors Zacher szavait.

A fű kamaszkori használata ráadásul nagyon sok problémát okozhat: pszichózist, pánikbetegséget, valamint aktiválhatja a lappangó skizofréniát.
Zacher Gábor kiemeli, hogy ő a szélsőséges eseteket is látja toxikológusként, melyeket a társadalom nem ismer, ennek ellenérenem ért egyet azzal, hogy bűncselekmény a marihuána fogyasztása. „Fontosnak tartom, hogy a Büntető Törvénykönyvből kerüljön ki a marihuána fogyasztása, azaz ne számítson bűncselekményne" - mondta a toxikológus. 

„Ha legalizáljuk a marihuánát, akkor hol húzzuk meg a határt? Milyen érvekkel lehet visszatartani a szintetikus marihuánát, majd az amfetaminokat, az ópiátszármazékokat?" – tette fel még a kérdést Zacher.

Azt viszont leszögezte, támogatná, hogy orvosi célra használhassák. 
Kiállok a marihuána orvosi felhasználása mellett.Ez nem legalizálást jelent, hanem terápiás alkalmazást szakmailag szabályozottan, pontosan meghatározott keretek között, konkrét betegségek esetén, kórházi háttérrel"
– mondta még Zacher. 

 

Puzsér Róbert érvei a marihuána legalizálása mellett

 

Puzsér Róbert úgy véli, a társadalom nem lehet elég érett, ha nem kezelik felnőttként.A társadalom akkor lesz érett, ha nem gyermekként, hanem felnőttként bánnak vele. Az államnak nem az a feladata, hogy döntsön az állampolgár helyett, hanem, hogy megfelelő tájékoztatást adjon a kockázatokról, amelyek ismeretében rá kell bízni az egyénre a döntést szerhasználati kérdésekben is" – mondta.

Természetesen úgy véli, hogy az egyén szabadsága csakis addig tart, amíg másoknak nem okoz kárt tettével.

Szerinte egy orvos mindig is ellenezni fogja a legalizálást. Óva intek attól, hogy egy orvos szemével tekintsünk a legalizálás kérdésére,mert ez olyan, mintha a baleseti sebészt kérdeznénk arról, hogy ajánlja-e a gördeszkázást" – mondta Puzsér. 

Szerinte az alkohol nagyobb gondokat okoz, mégsem tiltják be. A csaknem egymillió alkoholista országában fel sem merül, hogy betiltsák az alkoholt,ami pedig sokkal több ember halálát és család tönkretételét okozza, mint a marihuána" – vélekedik, hozzátéve, hogy még támogatják is az alkoholfogyasztást például az otthoni pálinkafőzéssel. „Milyen érvek szólnak az alkohol mellett a marihuánával szemben – azon kívül, hogy előbbi kulturálisan beágyazódott társadalmunkba?" – tette fel a kérdést.

Puzsér úgy véli, a legalizálás a megoldás a drogdílerek ellen. A legalizálás esetén ki lehetne fogni a szelet a nagy drogkartellek hálójából, és sokkal biztonságosabb szerekhez jutnának a fogyasztók,mint ma. A zárjegyes cigaretta és zárjegyes alkohol mintájára a zárjegyes marihuána is biztonságot jelentene" – mondta. 

Forrás: life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8114004798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökiafószer 2018.06.08. 15:52:58

Zacher egy hiteltelen alak, egy rohadt gyilkos, minden normális országban börtönben rohadna már a gyilkosságaiért, csak valakik nagyon támogatják. De a témához, röhej ami ebben az országban folyok, szükségem lett volna drog forródrótra, a drog-stop-on sose veszik fel, mindig mellé teszik, egy kibaszott segélyvonalat nem lehet elérni, akkor mi a faszt akarunk itt mi a megelőzéssel? Olyan érzésem volt, mint a Gridlock című filmben, de bezzeg a buziknak, pedofiloknak, meetoo-s ribancoknak millió nonstop segélyvonal van fenntartva...
süti beállítások módosítása