Telt házat vonz a pszichológia Debrecenben

A gyerekvállalástól az alkoholizmusig – kötetlenül. 

A Pszicho-kávéház Debrecen egyik legújabb színfoltja. Miről is szól és mitől tud telt házzal működni szinte minden alkalommal? Az eseményt minden alkalommal nagy érdeklődés övezi, tudtuk meg Kun Anettől, aki tagja a Pszicho-kávéház szervezői csapatának.

– A pszichológia velünk, emberekkel foglalkozik, a mi életünkkel. Ez pedig nyilvánvalóan mindenkit foglalkoztat. Igyekszünk minél többféle témában ismereteket átadni, közérthető formában. Felgyorsult világban élünk, ahol nincs hangsúly fektetve az önismeretre, a kapcsolatokon való gondolkozásra, nincs minőségi beszélgetésekre, elmélyedésre szánt idő. Az emberek emiatt érezhetnek egy hiányt.

Ahol mindenki véleménye fontos

Rendszerint olyan témákat dolgoznak fel, amelyek korosztálytól, nemtől, érdeklődési körtől függetlenül izgalmasak lehetnek bárki számára.

– A Pszicho-kávéház ötlete onnan jött, hogy szeretnénk minél több emberhez eljuttatni fontos információkat, eredményeket a pszichológia területéről, hangsúlyozta Trombitásné Miterli Gertrúd, az esemény koordinátora. – Ebben a műfajban formabontóak vagyunk, hiszen nem egy “celeb” pszichológus tart előadást másfél-két órán keresztül, hanem egy kb. 40 perces előadás után következik egy kerekasztal-beszélgetés, ahol további négy szakember (Csörsz Ilona klinikai szakpszichológus, Holló Gábor biológus, Oláh Szabolcs irodalmár és kommunikációs szakember, illetve Szemán-Nagy Anita klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta) osztja meg gondolatait, esetleg mondhat ellent az előadás témájáról. Ezután mindig lehetőséget adunk a közönségnek is, hogy feltegyék kérdéseiket.

– Nagyon fontos volt számunkra, hogy olyan embereket tudjunk magunk mellett, akik megbízható, minőségi tudást tudnak átadni a közönségnek, és akik szívesen végzik ezt a feladatot – mondta Kun Anett.

Az esemény különlegességét az adja, hogy a közönség interaktív részese a beszélgetésnek, elmondhatja gondolatait az adott témában. Nincsenek jó vagy rossz gondolatok, csak más-más megközelítések.  

Szellemi táplálék

Az esemény sok fiatalt vonz, akiket nem csupán a pszichológia érdekelhet, hanem kikapcsolódni vágynak.

– Azért kávéház, hogy ne tanórahangulat uralkodjon – bárki fogyaszthat egy-egy italt a kedvére, az esemény után a helyszín további szórakozási lehetőségeket is kínál. Szuper beszélgetéseket indíthat el egy ilyen Pszico-kávéház egy baráti körben; így jobban megismerhetik egymás véleményét is. A bulik segíthetnek kiengedni a gőzt, de fontos, milyen szellemi táplálékot veszünk magunkhoz – taglalta a programsorozat koordinátora.

A legutóbbi eseményük arról szólt, mi minden változik a családban egy kisbaba születésével. Ferenczi Beáta, a debreceni Életpszichológia szakmai közösség alapítója, családterapeuta, klinikai gyermek szakpszichológus és szüléstámogató, szüléskísérő dúla volt az előadás meghívott vendége, aki maga is átélte a szülővé válás nehézségeit és szépségeit. A kerekasztal-beszélgetés rendkívül izgalmasra sikerült, hiszen tagjai mind másképpen látták az apává vagy anyává formálódást.

A következő Pszicho-kávéház január 30-án lesz a Nagyerdei Víztoronyban, melynek témája az alkoholfüggőség.
 

Gönczy Anna - civilhír 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2913657590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása