Képtalálat a következőre: „bulizás”
Nem minden tini bulit kezelnek egyformán. Néhányan egy játékos, beszélgetős házibulit is vad dolognak tartanak, mások a túlzott alkoholfogyasztástól és drogozástól sem tartózkodnak. Mielőtt elengedné gyermekét szórkozni, fontos érdeklődnie, hogy milyen buli is lesz az pontosan és megbeszélni, mik is történhetnek.

1. Beszéljen a többi szülővel

Gyermekének talán nem tetszik majd, de fontos felhívni a házigazda szüleit a buli előtt. Kérdezze meg, hogy küldjön-e valami inni-ennivalót, majd térjen rá a party részleteire. Sok szülő gondolja, hogy a gyerekek is ihatnak alkoholt, amíg felügyelnek rájuk, ám ebben is rejlik veszély. Kérdezze meg tehát pontosan, amit szeretne: alkohol lesz-e a bulin, otthon lesznek-e a szülők stb. Ha nem elégedett a válaszokkal, ne engedje el gyermekét.

2. Hazajutás

Egyezzenek meg gyermekével, hogy mikor kell hazajönnie és kivel. A legjobb, ha Ön vagy egy másik megbízható szülő megy el érte. Tanítsa meg gyermekét arra, hogy soha ne üljön autóba, ha már fogyasztott alkoholt, illetve ne szálljon be olyan sofőr mellé, aki alkohol, dorg vagy más miatt nem teljesen józan.

3. Fektesse le a szabályokat

Sok probléma felmerülhet a tinik szórakozása közben. Az egyik ilyen, ha elengedi a gyermekét egy bizonyos helyre, miközben ő egészen máshová jut el végül. Egy jobb buliról hallanak, megunják az első helyet vagy egyszerűen csak végigjárják az összes nagyobb helyet - egyik sem túl biztonságos, ráadásul Ön sem tudhatja, hogy hol van pontosan a gyermeke. Beszélje meg vele, hogy csak vészhelyzet esetén hagyja el a bulit, s ha valami változás van a programban, azonnal szóljon Önnek.

4. Legyen egy terv vészhelyzet esetére

Ha gyermeke észreveszi, hogy a buli kezd elvadulni, hívja fel Önt és menjen haza. Fontos hangsúlyozni neki, hogy mik az egészséges döntések és, hogy ki kell állni ezek mellett még akkor is, ha mások nem ezt teszik.

5. A következmények átbeszélése

Beszéljék meg jó előre, hogy mik lesznek a következményei a szabályok megszegésének. Ha nem tartja be őket, nyugodtan ki lehet szabni valamilyen büntetést, hogy ez később ne forduljon elő. Szobafogság, számítógép-megvonás, pluszfeladatok.

6. Maradjon ébren, míg gyermeke hazaér

Ha gyermeke már elég idős ahhoz, hogy vezessen, vagy valaki más viszi haza, maradjon fent amíg hazaér. Közölje gyermekével, hogy várni fogja, így nem fog hajnalban lopakodni, vagy ittas állapotban hazatérni.

7. Beszélgetés a buli után

Jó ötlet beszélgetni gyermekével a bulin történtekről. Nem kell minden részletről kíváncsiskodni, de meg lehet kérdezni, hogy kik voltak ott, mit csináltak. 

Építsen ki egy bizalmas légkört gyermekével, így megelőzheti a bajt és egy-egy hétvégi buli is kevesebb stresszt okoz, mint akkor, ha teljes bizonytalanság övezi gyermeke terveit.

(S.A.) - kamaszpanasz

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8912798950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása