Az ápoltakkal egészségmenedzser tart rendszeres kapcsolatot

 

Világszinten is újdonságnak számít az a magyar fejlesztésű pszichiátriai gondozási program, amely depressziós betegeknek nyújt átfogó és személyre szabott támogatást. A pszichiátriai szakma támogatását élvező projekt jelentőségét mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a depresszió ma az egyik legelterjedtebb népbetegség, ami az ünnepek közeledtével sokaknál felerősödik.

 

Minden hatodik ember – a nők 24, a férfiak 10 százaléka – élete során legalább egyszer megtapasztalja a depresszió kínjait, amelyek súlyos esetben akár öngyilkosságig is vezethetnek. Magyarországon havonta átlagosan 200 ezer ember szenved ettől az állapottól, de nagyjából csak az ötven százalékuk részesül kezelésben, vagy mert nem veszi komolyan a tüneteket, vagy mert nem ismerik fel, hogy az esetleges testi tünetei hátterében lelki okok húzódnak meg. A téli időszak és az ünnepek közeledte különösen kritikus időszak a depresszió, illetve az újbóli depressziós epizód megjelenésére, a meglévő állapot súlyosbodására – mondja Rihmer Zoltán, a Magyar Pszichiátriai Társaság egyik alapítója.

Az érintettek jelentős része nem részesül kezelésben                                               Forrás: 123RF   
                     Az érintettek jelentős része nem részesül kezelésben

 

A depresszió szakszerű, komplex kezelés nélkül nem múlik el magától, és a betegek könnyen visszaesnek, ha – mert kicsit jobban érzik magukat – idő előtt abbahagyják a gyógyszeres terápiát. Ezért is jó hír, hogy a depressziós betegeknek ezentúl nem kell egyedül megküzdeniük a helyzetükkel, egy új, magyar fejlesztésű pszichiátriai programnak, a mymoodprónak köszönhetően. A hazai és nemzetközi tudományos eredményekre, kutatásokra alapozott program célja kettős: kísérni a beteget az első néhány hónap nehézségein át a tünetmentességig, illetve megtanítani arra, hogyan alakíthat ki védettséget arra az esetre, amikor úgy érzi, kezd visszatérni a betegség – magyarázza Lantos Zoltán, a program koordinátora. A programhoz csatlakozott betegekkel egy egészségmenedzser tart rendszeres heti kapcsolatot, akitől a páciens személyre szabott figyelmet és támogatást kap, és akivel megoszthatja tapasztalatait, érzéseit, nehézségeit, amelyek hétről hétre felmerülnek benne az állapotával kapcsolatban. A páciens így az orvosi konzultációk közötti időben is hozzáértő támogatást, hiteles információkat, megerősítést kap, amivel segítik, hogy megküzdhessen a problémájával.

A programhoz bárki csatlakozhat, már amennyiben képes havi tízezer forintot áldozni erre a célra, a mymoodprót ugyanis nem finanszírozza az egészségbiztosítás. A program ugyanakkor élvezi a pszichiátriai szakma támogatását. A szakemberek ugyanis tisztában vannak nemcsak a depresszió jelentőségével, de azzal is, hogy a súlyos szakemberhiány miatt, amikor a pszichiátriai gondozókban naponta átlagosan negyven beteget látnak el egy hatórás rendelési idő alatt, milyen komoly segítséget jelent, ha a páciensek egy speciális kurzuson részt vett, egészségügyi végzettségű szakember segítségére számíthatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr6512041601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása