Rebecca Weller már két éve nem ivott semmilyen szeszes italt. Tapasztalatait megosztja másokkal is, sőt egy saját programot is indított, hogy segítsen másoknak is.

 

Rebecca Weller, egy 39 éves ausztrál nő mintegy két évtizeden keresztül alkoholista volt. Azonban szerelmes lett, és arra az elhatározásra jutott, hogy felhagy az ivással. 2014-ben kipróbált egy terápiát, amely során 100 napig „tiszta” maradt, majd ezt egészen a mai napig kibővítette.

Egy helyi tévéshow-nak beszámolt tapasztalatairól, miközben női sorstársait is hasonlóra buzdítja, sőt saját leszoktató programot indított.

reb4

Rebecca alkoholizmusa a lehető legszokványosabb módon kezdődött. 15-16 éves korában fedezte fel először az alkoholt, és már akkor sem tudott meglenni nélküle egyetlen napot sem. Sokat bulizott, így rendszeresen hozzá is fért anélkül, hogy többi kamasztársának különösebben szemet szúrhatott volna a dolog.

"Nem akartam, hogy vége legyen a bulinak, ezért csak ittam és ittam, még akkor is, amikor a barátaim már befejezték”

– mesélte az interjúban szomorú történetét függősége kezdeteiről.

Bevallása szerint 2014 márciusa óta nem nyúlt a pohárhoz, pedig csaknem két évtizedig, a 20-as és 30-as éveiben végig erősen ivott. "Elkezdtem dugdosni az alkoholt, szinte alkoholcsempész lettem” – ismerte el függőségét. "Folyamatosan figyeltem mások poharát, nehogy valakinek több itala legyen, mint nekem”.

"Szörnyeteggé vált bennem”

– vallotta be az alkohol hatását.

Azonban jött a nagy szerelem, és Rebecca 30-as évei második felében döntő elhatározásra jutott. Mivel párja nem nagy ivó, szeretett volna segíteni a nőn, de bevallása szerint erőtlennek érezte volna magát - hacsak Rebecca nem magától határozza el, hogy felhagy az életét tönkretevő káros szenvedéllyel.

reb1

"Tudtam, hogy ez egy önromboló vagy egy működő, valós kapcsolat közti választási helyzet, ezért eldöntöttem, hogy 100 napig nem iszom”

– nyilatkozta a nő. Először nagyon nehéz volt felhagynia az alkoholizálással, de ahogy haladt az idő, egyre könnyebbé vált.

VIDEÓ: Rebecca története

Rebecca a századik nap után is józan maradt, és kitalálta, hogy hasonló problémákkal küzdő nőtársainak segítséget nyújt. Ezért elindította saját Szexi Józanság (Sexy Sobriety) nevű programját.

reb3

 

A legveszélyeztetettebbek a fiatal nők

 

A New South Wales Egyetem egy új kutatása alapján kiderült, hogy Ausztráliában az alkoholizmus leggyorsabban a fiatal nők körében terjed. Sőt, a tanulmány azt is feltételezi, hogy sok esetben az alapján választanak férfit maguknak, hogy melyikőjük fizet nekik több italt.

"Fizikailag a női testnek nehezebb az alkohollal elbánnia, mint a férfiaknak” – nyilatkozta a műsorban Tanya Chilkrizhs, az ausztrál Nemzeti Drogkutató Intézet professzora.

A show bemutatott négy átlagos 18 éves lányt. A kamerák követték őket, amint szórakozni mennek. 3-4 bárt látogattak meg egyetlen éjszaka alatt, miközben különböző röviditalokat, koktélokat ittak.

"Nem aggódom azon, hogy mit csinál velem az ivás, amíg fiatal vagyok” – mondta az egyik lány. "Sokkal jobban kezelem az alkoholt, mint az összes többi barátom... Lekörözöm az apámat és a bátyámat is” – nyilatkozta egy másik lány.

 

 

A szeszről kínkeservesen leszokott Rebecca a négy fiatal lánynak azt javasolta: ahelyett, hogy a pohár fenekére néznek, inkább próbáljanak ki valami mást.

 

Magyarországon is komoly gond az alkoholizmus

 

Az italozás hazánkban is nagy probléma. Egy 2015-ös, Európa 17 országát felölelő kutatás szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben alkoholizmus miatt. Általában minél nagyobb a szegénység egy országban, annál inkább magasabbak az adatok.

Nálunk, Finnországban, Szlovéniában és Dániában becslések szerint az összes haláleset mintegy 10%-át a túlzott italfogyasztás vagy az abból keletkező szövődmények okozzák – máshol ez 6%. Emellett pedig itthon a férfiak mintegy 41(!), a nőknek pedig 6%-a szenved alkoholfüggőségben. A Blikk beszámolója szerint a Központi Statisztikai Hivatal 475 ezerre becsüli a magyar alkoholisták számát – és ezek csak a kezelteket jelenti.

 

 

Forrás: DailyMail  - szeretlekmagyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7211992042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása