Egy kutatás szerint a bipoláris zavart, vagyis a mániás depressziós betegséget nagymértékben befolyásolja a test belső órája, az úgynevezett cirkadián rendszer. A kutatók ezért most abban bíznak, hogy e rendszer pszichoterápiás módszerekkel történő helyreállításával a bipoláris zavar is könnyebben kezelhetővé válik. 

 

Ez volna az első eset, hogy egyszerű életmódbeli változtatások segítségével – azaz gyógyszerek nélkül – kezelhetővé válna egy ilyen súlyos betegség, mint a mániás depresszió. Statisztikai adatok szerint évente közel hatmillió amerikai szenved bipoláris zavaroktól, amely hirtelen hangulat- és kedvváltozással, valamint mély apátiával jár.

bipoláris zavar mániás depresszió kezelés ééletmód alvás

Egy egészséges alvásritmus beállításával a cikadián rendszer egyensúlya is jelentősen megerősödik, ami csökkenti a napközbeni álmatlanságot és fáradtságot, így a mániás és depressziós epizódok kialakulásának esélyét is. „Tudjuk, hogy a napi rutin megváltozása könnyen előidézhet újabb mániás/depressziós epizódokat az erre hajlamos betegeknél. Ezt megfordítva azonban világos az is, hogy a rendszeresebb élet, az egészséges alvásritmus, és némi mozgás segíthet csökkenteni a betegség tüneteit” – nyilatkozta Dr. Ellen Frank, a Pittsburghi Egészségügyi Egyetem pszichiátria professzora.

A bipoláris zavarban szenvedő betegek cirkadián rendszere nagyon érzékeny, így nem egyszerű feladat a napi rutin és alvásritmus beállítása. A kutatás során Dr. Frank és csapata összesen 175 bipoláris zavarban szenvedő pácienst vizsgált meg annak függvényében, hogy milyen gyakran alakulnak ki mániás/depressziós epizódok. Az összehasonlítás során kiderült, hogy azok a betegek, akik gyógyszeres kezelésben részesültek, sokkal rosszabb eredményeket produkáltak, mint azok, akiknek egyszerű életmódbeli változtatásokkal – alvás és étkezési rutin kialakítása, rendszeres testmozgás – próbáltak meg segíteni.

„Remélhetőleg a mostani kutatás egy lépéssel közelebb visz minket a bipoláris zavar megértéséhez és gyógyításához, ez a betegség ugyanis milliókat kínoz az egész világon, és ha ezekkel az egyszerű életmódbeli változtatásokkal akár egy kicsit is élhetőbbé tehetjük az életüket, már megérte” – nyilatkozta Dr. Frank.

Medipress 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1211962029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása