Egy itthon végzett kutatás szerint nem csökkent itthon a HIV-fertőzöttek száma, sőt: csak június végéig 8 AIDS-es áldozat vesztette életét, míg tavaly összesen 11-en haltak meg a kór következtében. Szakértők szerint minden, szexuálisan aktív felnőtt számára kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, mert kizárólag így derülhet fény a vírus létére.

 

Charlie Sheen tavaly novemberben vállalta fel az egész világ előtt, hogy ő az a HIV-fertőzött sztár, akinek kilétéről akkor már napok óta cikkezett és találgatott a sajtó.

Charlie Sheen saját arcképével figyelmeztet a szűrés fontosságára Forrás: AFP

Sokan felelőtlennek nevezték színészt, amiért éveken át igyekezett elkendőzni a betegségét, ám tény, hogy nyílt fellépése óta elkezdődött egyfajta párbeszéd a HIV-ről: Sheen NBC-ben tett vallomása óta egy kutatás szerint egyre többen kerestek rá a böngészőben a HIV-vírusra, a szakértők pedig mindenképp az ő számlájára írták azt is, hogy az érdeklődés hatására az emberek elkezdték jobban megismerni és megérteni ezt a betegséget, így a megelőzést is. Senki sincs rákényszerítve arra, hogy beszámoljon a HIV-fertőzöttségéről, ám azzal, hogy Sheen felvállalta, hasznos lehet a közegészségügynek, hogy segítsen megismerni a vírust, és meggátolni a terjedését magyarázta korábban az NBC-nek John Ayers, a San Diegó-i Egyetem professzora. 

 

A legveszélyesebb, ha nem tudnak róla

Nem hiába üdvözölték ennyire a szakértők Charlie Sheen őszinteségét. A HIV-et kizárólag speciális HIV-teszttel lehet kimutatni, más módszer egyelőre nem áll rendelkezésre a vírus kiszűrésére, amely testnedvekkel, vagyis vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal vagy anyatejjel terjed. Amennyiben az illető nem tud arról, hogy beteg, és nem kezelteti magát, minden akadály nélkül tovább tudja adni a vírust. Tovább nehezíti a HIV diagnosztizálását, hogy a vírus akár 5–10 évig is tünetmentesen lappanghat, emiatt már a veszélyesebb AIDS-stádiumban kezdik el a betegség kezelését. 

A HIV-pozitív betegeknek szükségük van gyógyszeres kezelésre Forrás: Dreamstime 

Napjainkban nincs különbség a HIV-fertőzöttek kezelésében, mindenkit kezelni kell, aki HIV-pozitív, csak így érhető el a teljes, egészséges élet. Apró kivétel, hogy az előrehaladott stádiumban lévő betegeknek kicsit más gyógyszerkombináció javasolt. Ez azt jelenti, hogy két-három tablettát kell bevenni, naponta egyszer, gyakorlatilag mellékhatások nélkül. A mellékhatás-mentesség nem jelenti, hogy a szigorú gyógyszerszedési fegyelmet el lehet hagyni, azaz továbbra is rendkívüli pontossággal kell azokat szedni” – magyarázta Dr. Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház infektológus főorvosa.  

HIV-vírus és AIDS: mi a különbség?

Aki HIV-fertőzött, az nem jelent egyet azzal, hogy AIDS-es is. A HIV-fertőzés a humán immundeficiencia vírus, az általa kiváltott állapot pedig az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes). Azon HIV-fertőzötteknél, akik nem részesülnek megfelelő ellátásban, nagy valószínűséggel alakul ki az AIDS.

 

Már az elején lehetnek tünetek

A heveny HIV-fertőzés korai stádiumában általában rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó-duzzanat, ritkábban kiütések alakulnak ki. Ezek néhány nap vagy hét alatt minden további nélkül, kezeletlenül is elmúlnak. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, ebből kifolyólag pedig erős a fertőzőképesség is. A tünetmentes időszak alatt, amely – ahogyan korábban már írtuk – akár évekig is eltarthat, a fertőzött nem panaszkodik a közérzetére, miközben a szervezetében zajlik a vírusszaporodás. Ebben az állapotban is fennáll a fertőzésveszély. 

A legújabb tesztek kb. két héttel a fertőződés után már kimutathatják a vírus jelenlétét, de ez nem jelenti azt, hogy a teszt biztos, tehát két-három hónap elteltével meg kell ismételni”– mondta el Dr. Szlávik János, aki hozzátette: mindennek semmi jelentősége nincs egy olyan betegségnél, amelyik évtizedekig tart, ám sokan izgulnak a teszt eredménye miatt, és mihamarabb akarják látni.

Az immunrendszer és a vírus egyensúlyának megbomlása után fokozatosan jelennek meg a betegség gyanújelei. Ilyenek például a hónapokig elhúzódó nyirokcsomó-duzzanatok, amelyek semmilyen más betegséggel nem magyarázhatók, vagy a kezelésre nem reagáló szokatlan bőrgyógyászati kórképek, mint az övsömör, a gyorsan szaporodó vírusos szemölcsök, a gombás fertőzések a hüvelyben vagy a szájban, illetve a faggyútúltengés okozta bőrgyulladás is. Előfordulhat még tartós láz, hasmenés, jelentős fogyás és éjszakai izzadás is. 

Az AIDS-es betegek kezelés nélkül nem élhetnek teljes életet Forrás: Dreamstime

A HIV-fertőzés utolsó stádiuma az AIDS-betegség, amely átlagosan 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban a vírusellenes kezelés nélkül már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása.

„Időben elkezdett kezelésnél (teljes tünetmentesség, a betegség első 3-5 éve) ugyanannyi az életkilátás, mint a vírusmentes embereknél, tehát akár 30-40 évvel is túlélhető a HIV-AIDS betegség. Természetesen csak szigorú, pontos gyógyszerszedés esetén. A szerek csak akkor hatásosak, ha mindennap ugyanabban az időben beszedik őket. A rövid és hosszú távú mellékhatások ma már igen ritkák, nem kell félni a szerektől” – magyarázta a szakértő.

Ebben a stádiumban jellemző a fertőző és rosszindulatú daganatos, úgynevezett indikátorbetegségek jelentkezése, például a tuberkulózis, a Kaposi-szindróma, a tüdőgyulladás, a gombás nyelőcső, az agyhártyagyulladás, az agytályog. A halált nem maga a HIV-vírus, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak következményei okozzák. 

Te mit tennél, ha azt mondanák, hogy 30 napod van hátra?
A nyolcvanas évek közepén járunk, túl a szexuális forradalmon, az AIDS-korszak hajnalán. Egy heteroszexuális rodeós elképesztő ütemben pusztítja az egészségét, amikor egy rosszullét miatt kórházba kerül. Itt tudja meg a diagnózist, HIV-fertőzött, és az orvostudomány állása szerint mindössze 30 napja van hátra, azután vége: meg fog halni. Matthew McConaughey Oscar-díjjal jutalmazott filmjének kritikáját ide kattintva olvashatod el. 
 
 

A diagnózis nem jelenti a véget

A HIV-fertőzöttség diagnózisa már jó ideje nem jelent egyet a halálos ítélettel. Az idejében elkapott és megfelelő kezelést kapó betegek vírusszáma drasztikusan lecsökkenthető, így az érintettek teljes életet élhetnek, sőt, még gyereket is vállalhatnak a magzat egészségének kockáztatása nélkül. Mindennek feltétele, hogy idejében megállapítsák a fertőzöttséget, és így elkezdjék a gyógyszeres kezelést. 

Fontos, hogy minél előbb sor kerüljön a diagnózisra Forrás: Dreamstime

Míg külföldön teljesen elfogadott és mindenfajta megbélyegzéstől mentes, ha valaki évente részt vesz HIV-szűrésen, addig itthon még mindig kevesen vesznek részt rendszeresen a szűrővizsgálaton. Jó lenne hazánkban is, ha a több szexuális partnerrel gumi nélkül kapcsolatot részesítő fiatalok legalább évente egyszer tesztet csináltatnának, hiszen így garantálható, hogy egészséges életet fognak élni.Ma még a heteroszexuálisok között nem túl gyakori a betegség, de ez változhat a jövőben, hiszen nálunk a heterók nem járnak szűrésre. A felvilágosítás teljes hiánya egyértelműen hozzájárul, hogy emelkedik a szexuális úton átvihető betegségek száma. Bár ez így van Európa más országaiban is” – tette hozzá Szlávik János.

A hagyományos vérvételen kívül ma már úgynevezett gyorstesztek is rendelkezésre állnak. Ekkor a beteg ujjából vesznek vérmintát, amelyből rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e a HIV-fertőzés gyanúja.

Ingyenes, anonim HIV-gyorstesztre van lehetőség hétfőtől csütörtökig 14 és 16 óra között, pénteken 13 és 15 óra között a Szent László Kórház Központi Felnőtt Ambulanciáján. Nyáron több szórakozóhelyen és fesztiválon is állítanak fel mobil szűrőállomásokat, ahol néhány perc alatt elvégezhető a teszt.  
 

Itthon egyre több a HIV-fertőzött

Egy nemrég zárt felmérés szerint idén június végéig 8 ember halt meg AIDS-ben, míg tavaly egész évben 11 áldozatot követelt a kór. Különösen veszélyeztetettek a fiatal, rendszeres nemi életet élő felnőttek: a tavaly regisztrált 271 HIV-fertőzött 53%-ának életkora 20 és 34 év között volt. A szakértők megállapítása szerint idén a HIV-vírus eddig még nem érintett rizikócsoportokban is megjelent: a hazai droghasználók, illetve a férfi és női szexmunkások között is diagnosztizáltak eseteket.

Forrás: Dreamstime

„Most sem jellemző a melegek, a droghasználók és szexmunkások HIV-fertőzöttsége, de elvétve találunk valódi HIV-drogost, férfi és női prostituáltat. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ez aggasztó, de járványügyi jelentősége egyelőre nincs, nálunk nincs AIDS-járvány” – szögezte le a szakértő.

Ugyancsak új tendencia, hogy a fertőzöttek között nőtt a nők aránya: köztük öt év alatt megháromszorozódott az új HIV-fertőzöttek száma, amely egyébként továbbra is alacsony.

„Kicsik a számok, évente kb. ugyanannyi új fertőzöttet regisztrálunk (2-300-at), köztük valóban kicsit nő a hölgyek aránya, de miután a heteroszexuális férfiak aránya nem nő, ezért ennek oka egyelőre csak a véletlen lehet.Arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal többet kellene beszélnünk a HIV-ről, mert a fiatalok között megszűnt a félelem a szexuális úton átvihető betegségekkel, így az AIDS-szel szemben is. 

Úgy gondolják, hogy ez egy jól kezelhető betegség, ami igaz is, de a betegség pszichés vonatkozásait is figyelembe kell venni, mint az elutasítás, a félelem és a megbélyegzés” – mutatott rá Szlávik János.

Európában 2014-ben 142 ezer új HIV-fertőzöttet regisztráltak – ez az ENSZ Egészségügyi Világszervezet szerint a legmagasabb esetszám a jelentési rendszer 1980-as bevezetése óta. A legtöbb fertőzött Oroszországban él (az ő számuk 85 ezerre tehető), 30 ezren pedig uniós országokban élnek. A szervezet jelentése szerint Kelet-Európában a HIV-vírus elsődlegesen heteroszexuális kapcsolatokban és intravénás droghasználattal terjed.

Cs. Nagy Anikó - life 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr358908770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása