Visszaszorulóban van a drogdílerhálózat, mégsem lélegezhetünk fel, mert csupán a terjesztési módszerek változtak: ma már többségében az interneten keresztül rendelik a kábítószert a fogyasztók. Kínában és Indiában jól képzett vegyészek állítják elő a drogot, amelyet fürdősóként vagy növényi tápszerként hoznak be az országba – erről is beszélt a Parókia portálnak Victorné Erdős Eszter, a húszéves református Válaszút Misszió vezetője. 

 Egyre többen használnak kábítószert, egyes felmérések szerint minden második középiskolás kipróbálta már a drogot – mondja az ijesztő adatokat a szakember, aki nagyjából három évtizede foglalkozik szenvedélybetegek gyógyításával.
– A hetvenes években is drogoztak a fiatalok, de a szocializmusban hivatalosan nem létezett drogprobléma, inkább csak a szociológusok írtak erről tanulmányokat. A drog olyan mértékben terjed, hogy már nem csak személyes devianciáról kell beszélni, hanem társadalmi felelősségről is.

Akit a tévé nevel fel
Erdős Eszter szerint nagyon nehéz megmondani, hogy mit tehet a szülő, a család vagy a barátok, ha drogozni kezd a fiatal.
– A pszichológiai szakirodalom szerint tizenkét éves korban befejeződik a nevelés, bár ebben az elméletben én nem hiszek, mert nálunk, a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban a szemünk láttára változatnak az életükön a súlyos drogfüggő fiatalok. Az azonban biztos, hogy az első pillanattól nagyon kell figyelni a gyerekre és előtérbe kell helyezni azokat a családi értékeket, amitől egy egészséges személyiség kifejlődhet. Akivel nem beszélgetnek, akit a tévé nevel fel, akiknek a szülei is elvérzett életűek, annak valószínűleg sok probléma lesz az életében, ezek a gondok pedig a 21. században gyakran együtt járnak a drogfogyasztással.

Ha a gyerek mégis drogozik
A drog menő, szinte már hétköznapi, és nagyon könnyen beszerezhető – folytatja Erdős Eszter.
– Nem kell azonban a szülőknek megijedni, hogy drogos lesz a gyerekük, ha nem nevelik tökéletesen, hiszen mindannyian követünk el hibát. Azokban a családokban azonban, ahol szeretetteljesen próbálnak törődni a gyerekkel, minimális a droghasználat előfordulása. Ha a gyerek mégis kísérletezik is a droggal, akkor lehet, hogy élménykereső személyiség, aki kipróbálja a kábítószert, de nem marad rajta, vagyis nem lesz függő, ugyanis létezik eszköztára a problémái leküzdésére és a vágyai elérésre. Azok maradnak a szeren, akiknek nincsenek eszközeik, hogy megvalósítsák a vágyaikat és elhordozzák a kudarcaikat. Ehhez szeretetközeg, család, elfogadó környezet kell, ahol kialakulhatnak a gyerek kudarctűrő, teherelviselő és asszertív tulajdonságai.

Válások
A szenvedélybetegek döntő többsége olyan családokból jön, ahol elváltak a szülők, elhanyagolták őket gyerekként, azonban ma már általánosnak mondható a házasságok felbomlása. Vannak olyan iskolai osztályok, ahol minden gyerek szülei elváltak – vetem fel a szakembernek, aki azt mondja, hogy az egyházaknak is nagy kihívás ez a jelenség.
– Sok feladatunk van ezzel, házaspár-szolgálatokat kellene indítani. Kevesen indulnak úgy az életnek, hogy ha nem lesz jó a házasságuk, akkor majd elválnak. Attól, hogy valaki elvált szülő gyereke, nem kellene kötelezően drogoznia. A válásnál a szülőknek őszintén kell beszélni a gyerekkel, nem kis felnőttként kell kezelni, hanem a maga korának megfelelően. Szörnyű családi felállásokat ismerek, ahol a gyerek vigasztalja az anyát, vagy teszi tisztába a részeges apát, teljesen felcserélődnek a szerepek. Azt is fontosnak tartom, hogy válás után ne játsszák ki egymás ellen a szülők a gyereket. Sokszor elmondani sem merik a gyerekek, ha apánál jól érezték magukat, mert úgy érzik, hogy ezzel megbántják az anyát. Számos gyereket mindkét oldalról pénzzel tömnek, ezért felelőtlenné válik, kialakulnak az elkényeztetett attitűdök, ami csak messziről nézve irigylésre méltó, a legtöbbször zsákutcába vezet.

Kábító fürdősó
A gyerekek egyre fiatalabb korban nyúlnak a drogokhoz, sokan akár tízéves koruktól szerhasználók. A 21. században fogyasztott dizájnerdrogok elképzelhetetlen gyorsasággal roncsolják a szervezetet.
– Nagyon súlyos lett a droghelyzet. A nemzetközi drogpiacon a jogszabályok igyekeztek a különböző drogokat tiltólistákra tenni, ezért az árusok a törvényt kikerülve egy-egy molekulát megváltoztatnak a szintetikus kábítószerben, ami már másik anyagként dobható piacra. Ráadásul ezeket gyakran nem is kábítószerként forgalmazzák. A megváltozott helyzet miatt a dílerhálózat eltűnőben van. Öt-tíz éve a világ tele volt kis dílerekkel, elosztókkal, akik kiszerelték, szétcsomagolták az anyagot, azonban ma a legtöbben már interneten rendelik a kábítószert. Kínában, Indiában jól képzett vegyészek előállítanak különböző vegyületeket, amelyek például fürdősóként vagy növényi tápszerként érkeznek be az országba, és nem kábítószerként. A csomagolásra azt is ráírják, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, ennek ellenére ha valaki beszúrja magába, beszippantja vagy megeszi, azt jogilag nehéz megfogni. A drogosok egymás között adják–veszik az információkat, és tudják, hogy mit kell használni.

Az ismeretlen tesztelő
Itthon a rendőrség elérte, hogy magyar szerverről nem lehet kábítószereket rendelni, így most szlovák szerverről rendelnek – mondja a Válaszút Misszió vezetője.
– Ez versenyfutás, amelyben a bűnözők mindig egy lépéssel előrébb vannak, mint a hatóság. Az interneten lehet olyan hirdetésekkel találkozni, hogy például Budapesten a Városligetben a forgalmazó letesz egy csomagot az egyik fánál, és a neten keres valakit, aki teszteli a kábítószert. A fogyasztó tíz perc múlva elmegy a csomagért, beadja magának a szert, és cserébe az ingyen drogért tájékoztatást ad a forgalmazónak, hogy milyen hatása van a kábítószernek. Az árus és a fogyasztó nem is találkoznak egymással, és valóban nem tudják, hogy ki lehet a másik, így a rendőrségnek nagyon nehéz nyomozni.

Nem tudják, mit szednek
Ez a fajta kábítószerfogyasztás azért is nagyon veszélyes, mert akik rosszul lesznek és bekerülnek a toxikológiára, meg sem tudják mondani, hogy mit használnak.
– Az orvostudománynak ez nagy kihívás. Tíz éve bement a drogfogyasztó a kórházba és megmondta az orvosnak, hogy heroinozott, a szakemberek pedig tudták, hogyan kell rajta segíteni. Most azonban nem tudja a drogos, hogy mit fogyasztott, legfeljebb a laboreredményekből derülhet ki, hogy mitől lett rosszul.

Anonim ellátás
Idén húszéves a református egyház Válaszút Missziója, amely drogkonzultációs irodát működtet a budapesti Széll Kálmán tér mellett, a Csaba utcában. Itt úgynevezett alacsony küszöbű ellátás folyik, ami azt jelenti, hogy nagyon könnyen kérhetnek segítséget a drogosok, még a nevüket sem kell megmondani, ha igénybe veszik, azaz teljesen anonim az ellátás.
– Olyan kábítószeres fiatalokkal foglalkozunk itt, akiknek még nincs erejük változtatni az életükön. Nálunk lehet melegedni, józanodni, tűt cserélni, pszichológus segítségét kérni, jogi ügyeket intézni. Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne megszabadulni a függőségétől, akkor pszichoterápiás és szociális segítséget is kap tőlünk, később pedig bekerülhet a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonba, ahol nagyjából egy évet vesz igénybe a terápia.

Hatalmas öngól
Nem kerülnek börtönbe azok a drogos, bűncselekményeket elkövető fiatalok, akikkel szemben kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt emelnek vádat – mondja Erdős Eszter.
- A magyar jogrend az úgynevezett eltereléssel lehetőséget ad arra, hogy a büntetés helyett a szociális és pszichoterápiás segítséget válassza a fiatal. Eltereléssel mi is foglalkozunk a Válaszút Misszióban. Az elterelés alatt a fiatal fél évig jár az általa választott szervezethez konzultációra, csoportba, vagyis ingyen, ajándékba kap az államtól egy féléves támogató kapcsolatot. Ne felejtsük el, olyan fiatalokról beszélünk, akikkel soha senki nem törődött, ez óriási lehetőség számukra. A drogosok ezzel a lehetőséggel mentesülnek a büntetés alól, és annyira megengedő a jogszabály, hogy kétévente újra igénybe lehet venni, nem csak egyszer az életben. Ez abból a felismerésből fakad, hogy a jogalkotók pontosan látják, egy fiatalt belökni a büntetés-végrehajtás fogaskerekei közé hatalmas öngól. A börtönben ugyanis nem fog megjavulni, az élete csak negatív irányba változik a nehézfiúk, bűnözők között.

 

Csak kezdetben utálják
A fiatalok kezdetben utálják az elterelést és nagy az ellenállás bennük – mondja tapasztalatait Erdős Eszter.
– Először bejön nagy dérrel-dúrral, aztán a második alkalommal rájön, hogy ez nem a rendőrség, nem a bíróság, hanem olyan hely, ahol szeretetteljes szakmai támogatást kap. A pszichológus és a csoport is segít, életvezetési tanácsokat adunk, nem előadások ezek, hanem beszélgetések, tréningmódszerek, kommunikációs gyakorlatok kis csoportokban. A csoporttagok jó hatással vannak egymásra. Olyan fiatalok is voltak, akik az elterelés befejeztével ott maradtak önkéntesként dolgozni a Válaszútban. Előfordult az is, hogy valaki a fél év leteltével tovább akart járni a csoportba, mivel ez olyan személyiségfejlesztő módszer, ami nagyon jó hatással van mindenkire. Mivel mi református intézmény vagyunk, nemcsak szociális, hanem lelki programokat is tartunk, vasárnaponként különböző fajtájú istentiszteleteket, bibliodrámát, bibliaórát.

Kalandos úton
A szakember azt mondja, maga is meglepődik, hogy mennyire nyitottak az evangéliumra a börtönből jövő vagy épp oda tartó rosszfiúk.
– Hihetetlen, de vágyakozva fogadják a bibliai tanítást, és engem ez újra és újra megrendít. Az egyik fiú például az anyja halála után elanyagozta a lakását, a balatoni nyaralójukat, majd azt vette észre, hogy egy jól szituált pozícióból hajléktalan lett. Lopott, rabolt, bűnözésből tartotta fenn magát, anyagozott, majd nem bírta tovább idegileg ezt az életet és elhatározta, hogy öngyilkos lesz. Lement a metróba, és Istenhez imádkozott életében először, hogy adjon neki bátorságot az öngyilkossághoz. Egy idő után már szánalmasnak érezte magát, mert jöttek-mentek a metrók, de ő még mindig élt és nem ugrott. Ahogy ott ült, véletlenül arra jött egy régi drogos haverja, aki a református drogmisszióban gyógyult, és akkor már teljesen normális életet élt. Kérte a fiút, hogy keresse meg a Válaszút Missziót. Egy cetlire ráírta a telefonszámot és a címet is. A drogos fiú csak pár nap múlva ment el a Válaszútba, szinte véletlenül, mert már nem is emélkezett a zsebében lapuló papírdarabkára. Legnagyobb megdöbbenésére a Válaszútban egy olyan önkéntes fogadta, akit szintén még anyagosként ismert meg évekkel azelőtt. Ha egy pszichológust talált volna ott, valószínűleg elmenekül, de egy régi barátjával találkozott, aki évek óta tiszta. Ott fordult meg az élete. Nyolc éve józan életet él, két gyereke, felesége van, és a zsibriki drogterápiás otthonban dolgozik. Csodálatos dolog, hogy a saját élményű munkatársak milyen sok erőt tudnak önteni a kliensekbe, nem azért, mert jobb segítők a pszichológusnál, hanem az „egy vérből valók vagyunk" összetartozás-érzés miatt, ami reményt ad a szenvedőknek, hogy nekik is sikerülhet.

Válaszút
A fiatalok legtöbbször hasonlóan kalandos úton jutnak el a Válaszút Misszióba, és nem a hivatalos jelzőrendszeren – rendőrségen, gyermekvédelmi szolgálaton, iskolán – keresztül. A hivatalos csatornák ezért még fejlesztésre szorulnak.
– Az elmúlt húsz évben kialakult egy krisztusi lelkületű, magas színvonalon dolgozó szakmai gárda a Válaszútban, akik mindenféle problémában tudnak segíteni a droghasználóknak. Az utógondozást szeretnénk fejleszteni, mert a válság a drogosokat is nagyon sújtja. Sokkal nehezebb ma egy gyógyult szenvedélybetegnek újrakezdeni az életét, mint korábban. Munkahelyre és lakhatásra van szükség, amit szinte lehetetlen megszerezni. Mivel nem vagyunk hajléktalanellátó hely, nem is tudunk pályázni, pedig a klienseink 95 százaléka hajléktalan, és minimálbérből képtelenek albérletet fizetni. A legfontosabb ezért a védett munkahelyek és a lakhatás biztosítása.
Erdős Eszter szerint erre nincs reális lehetőség, de mint fogalmaz: ha Isten is akarja, mégis meg tudják valósítani terveiket.

Idén húszéves a Válaszút Misszió. Az alapítványt 1993-ban hozta létre néhány lelkes teológus, majd 2002-ben befogadta a református egyház. Fennállásuk húszéves évfordulóját április 30-án, kedden tartják a misszió Csaba utcai épületében.

Fekete Zsuzsa 
Fotó: Surin Gergely 

Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon

Válaszút Misszió

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr178684398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása