Az Ébredések Alapítvány – SE Közösségi Pszichiátriai Centrum bekapcsolódott az alábbiakban bemutatott „ Senki sem tökéletes” nemzetközi kutatásba. Ezúton szeretnénk kérni a segítségét a kapcsolódó kérdőív kitöltésében, amennyiben Ön valamilyen mentális problémával érintett. Válaszait anonim módon kezeljük, tehát semmiképp nem tudja senki Önt azonosítani kitöltőként.

A kérdőívet itt éri el.

Közreműködését köszönjük!

Dr.Harangozó Judit, Bulyáki Tünde, Nyulászi Anna

 

Stigmaellenes küzdelem

"Senki sem tökéletes"

 

Nemzetközi tudományos kutatás / multicentrikus vizsgálat

Mental Health Dept. ASL Napoli 3 Sud (I); Mental Health Dept. University of Bari (I);  Psychiatric Studies Centre (Cen.Stu.Psi.) association (I); Neuropsychiatric Center “Villa dei Pini”, Avellino (I); Bedfordshire Centre for Mental Health Research in collaboration with University of Cambridge (UK); Université Catholique de Louvain, Hospital Universitary Center of Mont-Godinne (B); Ébredések Alapítvány – SE Közösségi Pszichiátriai Centrum (H). 

Elméleti háttér

A sebzett gyógyító! A pszichoanalitikus  C. Jung Kheiron, a bölcs kentaurról beszél. A sebzett segítő érzékenyebb és jobban megérti a szenvedőket, empatikusabb velük, és mivel ő is megtapasztalta a szenvedést jobban képes a kezelésére is. Egy 2006-ban készült tanulmány szerint a közegészségügyben dolgozó klinikusok 75%-a szenved mentális egészségügyi problémától vagy személyesen (65%) vagy családtagjaik körében jelentkező panaszok következtében(10%). A pszichiátriai problémával érintett klinikai szakemberek azokhoz a betegekhez viszonyulnak a legjobban, akik nem reaktiválják azokat az emlékeket, amelyek az általuk tapasztalt vagy éppen fennálló  megoldatlan mentális problémáikhoz kapcsolódnak. A klinikai szakember saját betegségének kiújulása tudatosan vagy tudat alatt kiválthatja, hogy kerüljön egy beteget. 

Célok

- Kutatás arról, hogy a mentális betegség hogyan indukál stigmát a betegekben és a szakemberekben.

- Kutatás  arról, hogy a szakemberek között jelen lévő stigma hogyan befolyásolja a betegeket vagy a pszichés problémával élő/küzdő szakembereket. 

Módszertan

- Egy tudományos bizottság által kifejlesztett és elkészített kérdőív felhasználása.

*   A stigma értékelése céljából, a szakembereknek kialakított és számukra közvetlenül eljutatott kérdőívek.

*  A betegek számára kialakított és átadott kérdőívek, amelyek célja, hogy körükben a stigma miatt jelentkező szenvedést felmérjék.

- A vizsgálati mintákat statisztikai szempontból kiértékelik, annak érdekében, hogy biztosítsák a csoportok származási hely,  munkahely, állampolgárság, születési hely  szempontjából történő összehasonlíthatóságot, amelynek alapján  tanulmányozható a stigma társadalmi hatása. A kérdőívek kitöltése/adminisztrációja személyes interjú vagy online adatfelvétel keretében történik. 

Adatelemzés

- Statisztikai kiértékelés

- Összehasonlítás más központokkal, ahol gyűjtöttek kutatási adatokat. 

 Következtetés

Az eredmények publikálása. A kutatás eredményeivel kapcsolatos információ átadás, konferencia szervezése, ahol megvitatják a pszichiátriai szakterületen dolgozó szakemberek között jelen lévő stigmával kapcsolatos preventív munka nehézségeit.  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr578412424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása