Elsődleges cél, hogy az érintettek intézményi elhelyezés nélkül is hozzájussanak a szükséges egészségügyi kezelésekhez

 

A pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a fogyatékossággal élők rehabilitációs ellátásáról tett közzé szakmai ajánlásokat a humántárca. A dokumentumok a személyi és tárgyi feltételeket részletezik, és áttolnák a hangsúlyt az intézményi ellátásról a lakókörnyezetben zajló gondozásra.
 

Leo Amici Alapítvány 20160106Foglalkozás a szenvedélybetegeknek segítő Leo Amici Alapítványnál, amely támogató szolgáltatást is nyújt (Fotó: Csudai Sándor)

A kormány honlapján tette közzé ajánlásait az Emberi Erőforrások Minisztériuma „egyes betegek, illetve fogyatékosok közösségi alapellátásának működtetéséről”. Ennek alapján elsődleges és átfogó cél, hogy az érintett területek szolgáltatásait, az önálló életvitelükhöz szükséges segítséget az állampolgárok megkapják a lakóhelyükön, valamint „intézményi elhelyezés nélkül” is hozzájussanak az egészségügyi ellátásokhoz.

Az ajánlás kitér a pszichiátriai betegek közösségi támogatására is, amelynek lényege – a megfogalmazás szerint – maga a rehabilitáció, vagyis a különféle mentális betegségekből adódó károsodás, pszichoszociális fogyatékosság okozta hátrányok leküzdése annak érdekében, hogy a pszichiátriai és szenvedélybetegek a számukra lehetséges legteljesebb mértékben részt vehessenek az őket körülvevő közösség életében. A szociális szakemberek munkájának középpontjában a krónikus betegek felépülése áll, amit a „páciensek megküzdési képességének erősítésével, felelősségérzetük ébrentartásával, készségfejlesztéssel, a segítő intézmények közötti együttműködés serkentésével és a hozzátartozók támogatásával érnek el”.

Az alapellátást végző szakemberek munkája sokrétű. Feladatuk egyrészt a betegek felkutatása és bevonása a kezelésekbe, az állapotfelmérés, az úgynevezett pszichoszociális intervenciók – vagyis készségfejlesztés, rehabilitáció, egyéni esetkezelés és például önsegítő, hozzátartozói csoportok szervezése –, speciális stratégiák alkalmazása. Az ajánlás kitér a felsorolt feladatok elvégzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekre, mellékletben feltünteti a kötelezően kitöltendő dokumentumokat, és részletezi a közösségi ellátás célcsoportját. Ennek alapján a szakemberek elsősorban az otthonukban élő, intenzív támogatást igénylő, nem veszélyeztető állapotú pszichiátriai betegek, akik ugyan kapnak kezelést, betegségük egyensúlyban tartható, ám a szükségleteiknek megfelelő életvitelük, rehabilitációjuk csak intenzív közösségi ellátással támogatható megfelelően.

Az ajánlás második része a támogató szolgálatoknak szól, vagyis azoknak a szervezeteknek, amelyek a megfelelő eszközrendszerrel, szakemberek segítségével fogyatékos személyekkel foglalkoznak. A támogatás jogszabályban rögzített célcsoportja a szociálisan rászorultnak minősülők köre, vagyis mások mellett a látási, hallási-, értelmi, mozgásszervi és egyéb fogyatékossággal élő emberek.

Ahogy a pszichiátriai betegeknél, itt is fontos szempont, hogy a szolgáltatásokat az érintettek lehetőség szerint a lakóhelyükhöz közel, akár saját otthonukban kapják meg, így segítve beilleszkedésüket, életvitelük megkönnyítését. Az ajánlás kitér azokra is, akiknek ápolása-gondozása jelenleg is huszonnégy órás intézményi felügyeletet igényel: az ő esetükben a támogató szolgáltatásoknak segítséget kell nyújtaniuk a családdal való kapcsolattartásban és az alkalmankénti hazalátogatás megoldásában.


 

Az idén is lehet pályázni a körzetekre

Összesen hatvannégy orvos nyerte el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghirdetett háziorvosi letelepedési, illetve praxisvásárlási program pályázatait. A lehetőséggel nyolcvannégyen éltek volna – közölte tegnap az egészségügyért felelős államtitkárság. Tájékoztattak arról is, hogy az érintettek még az év vége előtt megkötötték a támogatáshoz szükséges szerződéseket. A dokumentumban az orvosok vállalták, hogy az adott körzetben legalább négy éven át önálló orvosi tevékenységet végeznek. A programhoz szükséges keretösszeget, 471,6 millió forintot az OEP decemberben átutalta. Közleményében az államtitkárság hangsúlyozta, az egészségügyi ágazati stratégia egyik fő eleme az alapellátás megerősítése, hiszen annak gördülékeny működése elengedhetetlen feltétele a rendszer hatékonyságának. Hozzátették, a tavaly elfogadott alapellátási törvény a terület kapuőri szerepét is növelni kívánja. A betöltetlen háziorvosi körzetek pótlását segítő támogatást a 2016-os költségvetés is tartalmazza, így a pályázatokat ebben az évben is meghirdetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr538244906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása