Még el sem kezdődtek az egyeztetések, a média máris téves tájékoztatást nyújt a marihuána gyógyászati alkalmazásáról

 
Több európai ország mintájára itthon is felmerült a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásának gondolata a közelmúltban, amiről az Egészségügyi Államtitkárság nyújtott tájékoztatást. Közismert, hogy a kannabisz az egyik legelterjedtebben használt illegális szer itthon és az egész világon, és számos tévhit kering a fogyasztással járó kockázatokról, ezért gondos ismertetésre szorul, hogy milyen esetekben indokolt és milyen egészségügyi előnyökkel járhat a gyógyászati célú alkalmazás. Ennek tisztázása csak részben valósult meg a Népszabadság cikkében, amely komoly tévedéseket is tartalmaz. 
Sajnos az EMMI egészségügyi államtitkárságának közleményéről csak áttételesen értesülhettünk a Híradó honlapján, a teljes közleménynek nem bukkantunk nyomára. Mindenesetre az MTI tájékoztatásából kiderül, hogy a kannabisz mindkét fő összetevőjének – a bódulatkeltésért is felelős THC-nek, illetve a nem-pszichoaktív, de számos egészségügyileg előnyös tulajdonsággal bíró CBD-nek – gyógyászati alkalmazása is felmerült. A Népszabadság oldalán rövid felsorolást találunk azokról a betegségekről, melyek esetében orvosi receptre elérhető a kannabisz az ezt engedélyező országokban, majd azt is megtudhatjuk, hogy mára nagy mennyiségű tudományos bizonyítékkal rendelkezünk a kannabisz gyógyászati hatékonyságáról, illetve hogy az engedélyezés nem jár együtt a „drogturizmus” növekedésével. Eddig minden oké. Az ellenérvekhez érve azonban megbicsaklik az írás.
 
A kapudrog-elméletről – melyet a szakirodalom már régen meghaladottnak tekint – egy egészen furcsa meghatározást kapunk. Hajba Ferenc szerint ugyanis nem azt nevezzük kapudrognak, aminek használata később kockázatosabb szerek kipróbálásához vezet, hanem valami egészen meglepőt: 
 
„Kapudrogoknak hívja a szakma azokat a könnyű, legkevésbé ártalmas szereket, melyek alkalmazása nem jelentene különösebb veszélyt az ember egészségére, ám kialakíthatna – nem feltétlenül függőséget okozó – szokásokat, ami szinte rákényszerítené az orvosokat, hogy fájdalomcsillapítás esetén elsőként ezeket a szereket írják föl – ez viszont esetleg a drogokkal való üzletelésre is alkalmas lehet.”
 
A kapudrog tehát nem a használóra, hanem az orvosra nézve veszélyes, aki majd nem tehet mást, minthogy nagy mennyiségekben írja fel azt a betegei számára. A nehezen követhető gondolatmenet mögött, ha jól értjük, az az aggodalom áll, hogy az orvosok ezentúl sokak számára kannabiszt fognak felírni fájdalomcsillapítóként, ami később akár a feketepiacon is felbukkanhat. Ezzel kapcsolatban érdemes megvizsgálnunk azokat a helyeket, ahol az orvos fájdalomcsillapítás céljából felírhat kannabiszt. A tudományos kutatások egybehangzóan állítják, hogy a kannabisz bizonyos típusú fájdalmak – például a neuropátiás fájdalom – esetében hatékonyabb és biztonságosabb alternatívát jelent, mint az ópiát alapú, vényköteles fájdalomcsillapítók, melyek az USA-ban évente hozzávetőleg 16000 ember halálát okozzák. Egy kutatás kimutatta, hogy miközben az USA-ban emelkedik az ópiátok (vényköteles fájdalomcsillapítók) okozta halálesetek száma, addig a gyógyászati kannabiszt engedélyező államokban negyedével csökkent az arányuk az 1999-2010 közötti időszakban. A tendencia annak ismeretében még kedvezőbb, hogy szemben az ópiátokkal a marihuánának nem létezik halálos túladagolása. Emiatt néhány szakértő már nemhogy kapudrogként, hanem egyenesen „kijáratdrogként” tekint a kannabiszra, amivel kiváltható a több egészségügyi kockázattal járó vényköteles szerek használata, valamint megelőzhető, illetve orvosolható az ópiát függőség. A feketepiaci előfordulással kapcsolatban pedig érdemes megjegyezni, hogy a receptre felírt kannabisz rendszerint jóval drágább az utcai fűnél, így nem nyújt versenyképes alternatívát a terjesztőknek. 
 
A pontosítások mellett reméljük, hogy több hasonló, tájékoztató jellegű cikket olvashatunk a gyógyászati kannabisz témájában, hogy a lakosság számára is érthetővé váljon, miért fűz az orvostudomány komoly reményeket a kannabiszhoz.
 
Kardos Tamás
Drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr368147312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása