Eddig csaknem háromezren fertőződtek meg HIV vírussal, a legtöbben a fővárosban.

 

Nem csökken a HIV fertőzések, illetve AIDS megbetegedések száma idén az első félévben – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) statisztikájából. Január és július között nagyjából ugyanannyian fertőződtek meg a vírussal, és pontosan ugyanannyian betegedtek meg mint egy évvel korábban ugyanennyi idő alatt. Mivel HIV/AIDS szempontból a tavalyi évben voltak eddig a legrosszabb adatok, mindez azt is jelenti, hogy valószínűleg az idei év is rossznak számít majd.

A féléves statisztikák alapján 133-an fertőződtek meg idén a HIV vírussal, tavaly ez a szám némileg magasabb volt: 142. Hasonlóan a korábbi évekhez 2015. első félévében is az ismert fertőzöttek zöme (68 fő) homoszexuális volt, de meglepően sok volt az ismeretlen fertőzött (49 fő), akiket az anonim vizsgálatokon szűrtek ki.

A fertőzöttek közül az első fél évében 24-en lettek AIDS-betegek, csakúgy mint 2014. első hat hónapjában. Hat évvel ezelőtt egy teljes év alatt nem volt ennyi beteg: akkor, 2009-ben 23 AIDS-est regisztráltak. A betegek között egyébként 16 homoszexuális, 6 heteroszexuális, egy intravénás kábítószer használó és egy anyai eredetű fertőzött volt.

Az OEK adatai szerint idén hat hónap alatt 9-en haltak meg AIDS-ben, többen mint eddig fél év alatt bármikor. Összehasonlításként 2013-ban egy teljes év alatt 7-en hunytak el a kórban.

Az idei új esetekkel együtt egyébként összesen 2978 HIV-fertőzöttet jelentettek 1985 óta, azóta, amióta regisztrálják az eseteket. Továbbra is Budapesten él a legtöbb HIV-pozitív személy (1363). Második helyen Pest megye, harmadik helyen Fejér megye áll, de sok fertőzöttet tartanak nyilván Hajdú-Bihar, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben is.

A fertőzöttek közül 1986. óta 82-an betegedtek meg AIDS-ben, a halálos áldozatok száma pedig eddig 367. 

komment

Címkék: aids hiv

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr598014257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása