Képtalálat a következőre: „Teljesen magukra hagyják a pszichés beteg gyerekeket”

 

Ha egy szorongásos gyereknek be kell feküdnie a pszichiátriára, minimum Budapestig kell utaznia, ahol vagy jut neki hely, vagy nem. Ha kivárja a több hetes várólistát, még mindig hazaküldhetik három nap után, mondván, muszáj befogadni a helyére egy súlyosabb beteget. Így előfordulhat, hogy jobb híján a felnőttekhez, súlyos betegek közé teszik. Magyarország nem tud mit kezdeni a pszichés beteg gyerekekkel, pedig van, aki szerint ez most mindennél sürgetőbb lenne. 

 

Alig áll a lábán a magyar gyermekpszichiátriai ellátás, pedig 2011-ben az ombudsman is foglalkozott az óriási hely- és szakemberhiánnyal. Az akkori jelentés szerint ezek több alapjogot is sértenek, így az egészséghez fűződő,  az egészségügyi ellátáshoz való jogot, az önrendelkezés jogát és az esélyegyenlőség elvét is. Két évvel később a Társaság a Szabadságjogokért készített kutatást a témában, amelynek egy rövidített változatát tették közzé. Az összkép ekkor sem volt más: kiderült, hogy rengeteg gyerek marad ellátás nélkül.

Most gyermekpszichiáterekkel beszélgettünk, akik azt mondták, azóta sem történt semmilyen előrelépés, és attól félnek, ha ez így marad, hamarosan óriási robbanás jöhet.

 

Nincs hová tenni a beteg gyerekeket

 

A gyerekek sokféle pszichés problémával szembesülhetnek. Tíz éves kor alatt főleg magatartászavar, autizmus-gyanú és szorongás miatt kezelik őket, az idősebbeknél pedig előfordul a depresszió, a mániás zavar, a kényszerbetegség és a skizofrénia is. Ezek kezdetben tanulási nehézségeket okozhatnak, de később drogfüggőséghez, alkoholizmushoz is vezethetnek.

“Az összes krónikus gyermekbetegség közül a depressziósok látják legrosszabbnak a saját helyzetüket. Kb. nyolcvan százalékuk nem is kerül be az ellátásba, mert még mindig szégyennek számít, ha valakinek pszichés problémája van. Minél jobban tudatosítani kellene az emberekben, hogy ezt nem szabad eltitkolni, akkor talán eljutnának a gondozókba, amelyek viszont már most is nagyon túlterheltek” – mondta Vetró Ágnes, a szegedi gyermekgyógyászati klinika gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályának vezetője.

Vetró nem véletlenül beszélt túlterheltségről, hiszen Szeged mellett csak Budapesten és Debrecenben működik komplett gyermekpszichiátriai osztály, vagyis a Dunántúlra például egy sem jutott. Emiatt egy zalaegerszegi, vagy szombathelyi gyereknek muszáj Budapestre mennie, ha ott egyáltalán tudják fogadni valahol, ami közel sem biztos. 

 

A Heim Pál Kórházban 15 ágy van, ezzel kellene ellátni a főváros felét és az ország egy jelentős részét.

 

Sófi Gyula, a Heim Pál Kórház gyermekpszichiátere szerint ez lehetetlen. “Az csak a saját etikai normáinknak köszönhető, hogy senkit sem engedünk ki az utcára mentális zavarral. Nyolcvan százalék felett van az éves ágykihasználtságunk, ami extrém. Ez nem fogászat, hetekig tart, míg egy gyerek végigmegy a kivizsgáláson és a terápián” – mondta. A fővárosban egy helyen, a Vadaskert Kórházban tudnak hasonló ellátást biztosítani.

A Dunántúl egy része Szegedhez tartozik, ahol körülbelül két hónapot kell várnia annak, aki be akar feküdni az osztályra, de még az enyhébb eseteket kezelő ambuláns ellátásban is egy hónapos a várólista. Vetró Ágnes szerint akár ennyi idő is elég lehet arra,  hogy a beteg újabb krízishelyzetbe kerüljön, ami elegendő férőhellyel megelőzhető lenne. “A 70-es évek óta folyamatosan romlik a helyzet, sorra zárják be az osztályokat, veszik el az ágyakat a gyermekpszichiátriától. Szegeden tíz éve még negyven ágy volt, most huszonhárom. A pécsi osztályt 2011-ben zárták be, azóta fogadjuk a dunántúliakat is” – mondta.

Ha pedig betelik a huszonhárom ágy, és érkezik egy sürgős eset, muszáj elküldeni valakit.

Néha fel kell hívni a szülőt, hogy bár csak három napja hozta be a gyerekét Kalocsáról, mégis el kell vinnie, mert kell a hely másnak. Egyszerűen muszáj eldönteni, melyik ujjamba harapjak.

Debrecenben sem sokkal jobb a helyzet, ahol mindössze húsz ágyat tudnak biztosítani a Heves, Borsod, Szabolcs és Szolnok megyei betegeknek. Oláh Róza, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztály vezetője azt mondta: “Minden megyében legalább 10-15 ágy kellene. Sokszor majd meghalunk, annyi beteg jönne”.

Az országban összesen 139 ágy jut a pszichés beteg gyerekeknek, ami szembemegy az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával, amely szerint a felnőtt pszichiátriai ágyak húsz százalékát kell biztosítani a gyerekeknek. Ahhoz, hogy ez teljesüljön, négyszer ennyi ágyra lenne szükség. 

 

Hatvan emberen áll vagy bukik az egész

 

A férőhelyek hiánya mellett nagy gond, hogy szakemberből is egyre kevesebb van, most országosan nagyjából hatvan, pedig rájuk is igaz a húsz százalékos szabály. A kórházak alig hirdetnek meg rezidens helyeket, mert akkor biztosítani kellene olyan kórházat, vagy szakrendelőt, amely foglalkoztatná őket. De mivel alig van megpályázható állás, a kórházak nem élnek ezzel a lehetőséggel, Sófi szerint 2010 óta huszonegyen jelentkeztek rezidensképzésre az egész országban.

Vetró Ágnes szerint ahhoz, hogy ez változzon, a minisztériumnak kellene rezidens állásokat finanszíroznia, majd utána elküldhetnék ezeket az embereket azokba a városokba, ahol nincs ilyen ellátás, például Miskolcra vagy Szolnokra. “Ezekben a városokban nincs képzőhely, így nem tudják maguk megoldani a gondot. Budapesten, Debrecenben és Szegeden kellene kiképezni a minisztérium által fizetett rezidenseket, akik aztán vállalnák, hogy elmennek a többi városba dolgozni”.

Ígéretekben nincs hiány, Vetró szerint kormányzati szinten is rendszeresen felmerül, hogy fejleszteni kellene, hogy több ágyra és állásra lenne szükség, de végül sosem történik semmi. “Az elmúlt öt évben sem volt semmilyen infrastrukturális, vagy más fejlesztés. Célzott támogatás kellene ezeknek az osztályoknak, mert amit a kórházak kapnak, azt is inkább a sebészetre, vagy a sürgősségire fordítják”.

A szakemberhiányt súlyosbítja, hogy sok gyermekpszichiáter inkább külföldön vállal munkát, Vetrónak tizenhárom ismerőse vándorolt ki, a legtöbben Svédországba, de mentek Angliába és Dániába is. Sófi Gyula szerint ez azért van, mert a mentális problémákkal foglalkozó szakembereket semmilyen szinten nem ismerik el Magyarországon. “A jövedelmi szint, a szakma presztízse kritikán aluli, akár orvosról, nővérről, pszichológusról, vagy szociális munkásról van szó” – mondta. Külföldön viszont százezer euró körül is kereshetnek, ami sokak számára csábító ajánlat.

A kérdés, hogy értéknek tartják-e Magyarországon a jövő nemzedékét, és hogy megértik-e, miért kell elkötelezettnek lenni a gyerekek ügye iránt. Ők lesznek azok, akiknek a jövőben termelniük, adózniuk kellene, ezért a mostaninál sokkal többet kellene költeni mindenre, ami velük kapcsolatos.

A 139 aktív ágy mellett van még hetven rehabilitációs is, ahol főleg az aktív ellátást már nem igénylő betegek rehabilitációja lenne a feladat. De a hiányosságok miatt ezeken az osztályokon is van aktív ellátás, a Szent János Kórház rehabilitációs osztályán például csak a legsúlyosabb eseteket nem fogadják be.

Máttyus Anna, a János Kórház gyermekpszichiátriai rehabilitációs osztályának vezetője szerint óriási probléma, hogy az országban szinte sehová sem tudnak fordulni a pszichés problémákkal küzdő serdülők, hiszen a Heim Pál Kórház és a Vadaskert is csak korlátozottan tudja őket befogadni.

Ezek a gyerekek sokszor a felnőtt pszichiátriai osztályokra kerülnek, ahol nagyon sok a súlyos pszichotikus beteg, a függő és a hajléktalan. A 14-16  évesek újabb pszichotraumán eshetnek át, ha ön- és közveszélyes betegekkel találkoznak.

Pedig Máttyus szerint manapság különösen fontos lenne egy jól működő gyermekpszichiátriai ellátás kiépítése, mert a gyerekek egyre több problémával szembesülnek. “Segítség nélkül képtelenek feldolgozni a rengeteg rájuk zúduló információt, ráadásul egyre több a széteső család, így a gyerekek nem látnak egészséges, követhető mintákat, ami sokszor viselkedészavarhoz és függőséghez vezet” – mondta Máttyus. “Folyamatosan látom, milyen problémákkal jönnek. Ha nem történik változás, hamarosan nagy robbanás lesz” – tette hozzá. 

Szurovecz Illés - abcug

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr227377878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása