Együttműködési program az új szintetikus drogok feltérképezéséért

 

Február 19-én Soroksáron kick-off megbeszéléssel indult útjára egy—a Segélyszervezet vezetésével, több partner együttműködésével megvalósuló - EU-s finanszírozású modellprogram a kábítószer elleni küzdelem jegyében.

A program céljai:

•    Szintetikus Kábítószerek elleni Európai Paktum végrehajtásának elősegítése
•    az új pszichotróp anyagok azonosításának és kockázat elemzésének támogatása
•    információcsere felgyorsítása különös tekintettel az új pszichoaktív szerekre vonatkozólag a nemzeti hatóságok, civil szervezetek, az EMCDDA és más EU ügynökségek között
•    a droghasználók gondozását végző szervezetek közötti együttműködések fejlesztése
•    friss információk gyűjtése az új pszichoaktív anyagokat használók fogyasztásának új trendjeire vonatkozólag és ezek továbbítása a korai jelzőrendszer irányába (EMCDDA)
•    a projekt eredményein alapuló határokon átnyúló pályázati program előkészítése 

A program során az intravénás droghasználók által közterületen hátrahagyott illetve a tűcsere szolgáltatókhoz bevitt droghulladék összegyűjtésre kerül, majd havi gyakorisággal a Debreceni Egyetem Toxikológiai Laboratóriuma az odaszállított droghulladékban fellelhető anyagokat laboratóriumi körülmények között bevizsgálja, elemzi. Az eredményekről havi jelentés készül, amely átadásra kerülnek a Drog Fókuszpont részére, melyeket ők továbbítanak az EMCDDA irányába a korai jelzőrendszer hatékonyságának növelése érdekében.

A projekthelyszínek (Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged) némelyikének román, illetve szerb határhoz való közelsége lehetővé teszi az eredmények határon túli összehasonlítását. A mintagyűjtést az öt városban lévő, droghasználókkal hosszú évek óta kapcsolatban álló szervezetek végzik. Az anyaggyűjtés jelentős mennyiségű drog teszteléséhez járul hozzá. Az öt megyeszékhely kiválasztásának köszönhetően az egyes régiúk érintettsége is mérhetővé válik. A Drog Fókuszpont és a partnerek azonnali információhoz jutnak az eredményekről, így a mintagyűjtésben közreműködő partnerek is képet alkothatnak a helyi droghasználatról. A Drog Fókuszpont eljuttatja az eredményeket az illetékes EU-szervhez (EMCDDA) is. 
Ez a fajta információgyűjtés országos szinten is nagy előrelépést jelent hazánkban: az új pszichoaktív szerekről szerzett információk sokkal gyorsabban terjednek el – a mintagyűjtést akár szélesebb körre is ki lehet terjeszteni.

A program 2015. január 1-től 2016. december 31-ig tart. Három hónap előkészítés után, 2015. áprilistól 20 hónapon keresztül, havi minimum 1750 db minta kerül a laboratóriumba, ahol havonta 250 db anyagvizsgálatot végeznek. Az eredményekről havonta vizsgálati jelentés készül, melyet igyekszünk szélesebb körben eljuttatni a kérdéskörben érintett szervezetekhez (szociális és egészségügyi intézmények, bűnüldöző szervek, nemzetközi partnerek). Vállalásunk szerint a 20 hónap alatt 35 000 minta beszállítása után összesen 5000 laborvizsgálat történik, 20 vizsgálati jelentés és egy záró tanulmány készül. A két év alatt 6 szakmai workshop és egy nemzetközi konferencia kerül megrendezésre.

A pályázatban részt vevő hazai szervezetek: 

•    Magyar Ökumenikus Segélyszervezet két intézménye: MÖSZ Debreceni Szociális és Fejlesztő Központ; MÖSZ Soroksári Addiktológiai Centrum
•    ArtEra Alapítvány, Budapest
•    Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Szeged
•    Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, Békéscsaba
•    Drogambulancia Alapítvány, Miskolc

továbbá a pályázatban alvállalkozóként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Igazságügyi Orvostani Intézet Toxikológiai Laboratóriuma kerül bevonásra, valamint a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó  Központ (Drog Fókuszpont, Budapest) a projekt eredmények disszeminációjában vesz részt.

Pályázati azonosító: JUST/2013/ISEC/DRUGS/AG

A projekt EU-s finanszírozásból valósul meg. 

 

segélyszervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr77279635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása