Szertől független mindennapos függőségeink

 

Kényszeres vásárlás, kleptománia, internetfüggőség, szerencsejáték-rabság és a tudományos háttér. 

 

Bár a közbeszédben és a szakirodalomban is egyre több szó esik a kémiai szerektől független függőségekről, az úgynevezett viselkedési addikciókról ma még viszonylag keveset tudunk. A téma első nemzetközi konferenciáját 2013-ban rendezte az ELTE Pszichológiai Intézete Budapesten, a második találkozó 2015. március 16–18. között lesz. a Hotel Benczúr ban (1068 Budapest, Benczúr utca 35.) - adta hírül az egyetem közleménye.

A konferencián foglalkoznak a szerencsejáték-függőség kialakulásával és kezelésével az internetfüggőség jelenségével és evészavarokkal. A terület szaktekintélyei rávilágítanak a kényszeres vásárlás, a kleptománia és a szexuális függőségek kialakulásának okaira, valamint érintik a viselkedési függőségek neurobiológiai, genetikai, pszichológiai és társadalmi hátterét is.

A budapesti rendezvényre a világ vezető egyetemeiről és kutatóintézeteiből érkeznek tudósok. Előadást tart többek között Marc Potenza (Yale, USA), Ludwig Kraus (IFT Institute for Therapy Research, Németország) és Mark D. Griffiths (Nottingham Trent University, Egyesült Királyság) is.

A világ első, a viselkedési addikciókkal foglalkozó, nemzetközi szakfolyóirata, a Journal of Behavioral Addictions is Magyarországon jelenik meg az Akadémiai Kiadó és az ELTE Pszichológiai Intézet együttműködésében. A folyóirat főszerkesztője és a konferencia elnöke Demetrovics Zsolt, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja.

Részletes program

A konferencia honlapja 

weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr547261673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása