Az európai országok nagy többségéhez képest Magyarországon még mindig nehezen fogadják el az emberek, ha valaki homoszexuális, házasságról és örökbefogadásról pedig ne is merészeljen álmodni, aki a saját neméhez vonzódik. Egy friss kutatás szerint inkább elfogadjuk az abortuszt, mint ha valaki leszbikus, és attól sem vagyunk túl boldogok, ha egy meleg férfi költözik a szomszédba, de némi vigasz, hogy a románok még nálunk is kevésbé toleránsak.

 

2014 végén tette közzé a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Szociológiai Intézete Takács Judit és Szalma Ivett tanulmányát, ami a homoszexualitással kapcsolatos társadalmi hozzáállást vizsgálta Magyarországon és Romániában. A két kutató arra volt kíváncsi, hogy mennyire fogadják el ebben a két országban a homoszexualitást, a melegeket és leszbikusokat, valamint azt, ha azonos nemű párok szeretnének örökbe fogadni.

A vizsgálat eredményei lehangoló képet festenek arról, ahogy a homoszexualitás kérdését kezelik a magyarok. Miközben a magyar és a román emberek a családot tartják a legfontosabbnak az életükben, és a válaszadók többsége azzal is egyetért, hogy gyerek nélkül sem a nők, sem a férfiak nem élhetnek teljes életet, addig annak lehetőségét mereven elutasítják, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak, és erre jogilag sincs lehetőség.

Pedig több európai és nemzetközi kutatás is kimutatta, hogy azokban az országokban, ahol már bevezettek valamilyen támogató törvényt, az a közvéleményt is sokkal elfogadóbbá tette. Húsz európai ország 2002 és 2008 közötti vizsgálata azt mutatta, hogy a homoszexualitás társadalmi megítélése ott a legkedvezőbb, ahol a törvények lehetővé tették a homoszexuális párok házasodását és örökbefogadását. Ilyen például Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország vagy Hollandia.

Magyarországon és Romániában egyikre sincs jelenleg lehetőség, de csekély vigasz, hogy nálunk 2009 óta legalább bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek a homoszexuálisok. Romániában még ennyi jogi lehetőségük sincs.

A tanulmány szerint a nők, a fiatalabbak és a városi környezetben élők megengedőbbek a homoszexualitással, nyitottabbak általában a meleg férfiakra, a leszbikus nőkre és a homoszexuális szomszédokra, mint a férfiak, az idősebbek és a kisebb településeken élők. Negatívan hat a homoszexualitás megítélésre a vallásosság, és az, hogy valaki milyen gyakran jár vallási szertartásokra. Ahogy azok az emberek is kevésbé elfogadóak, akik elutasítják a bevándorlókat, és elfogadják a hagyományos női szerepeket.

Míg a legtöbb európai országban 1990 és 2008 között megengedőbbé váltak az emberek a homoszexualitással szemben, addig Magyarország európai viszonylatban az egyik legkevésbé megengedő ország. A vizsgálat szerint, ha választani kéne, hogy mi a rosszabb: a homoszexualitás, az abortusz, a prostitúció, az alkalmi szexuális kapcsolatok vagy a házasságon kívüli viszony, a magyar válaszadók még mindig inkább elnézőek az abortusszal szemben, mint ha valakiről kiderül, hogy homoszexuális. Viszont valamit még a melegeknél is rosszabbnak tartanak: a házasságtörést.

Jobb fejek viszont néhány európai országnál, ha arról van szó, hogy a szomszédba egy homoszexuális ember költözik. Míg Törökországban, Litvániában, Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban a válaszadók többsége nem szeretne homoszexuális szomszédot, addig Magyarországon 1990 és 2008 között 75-ról 29 százalékra csökkent azok száma, akik elutasítanák ha az új lakó meleg vagy leszbikus lenne. Az adatokból jól látszik, hogy az évek múlásával egyre megengedőbbek vagyunk ebben a kérdésben, de még így is a válaszadók harmada elutasítana egy ilyen szomszédságot.

Románia és Magyarország a homoszexualitás megengedhetősége, a homoszexuális szomszédválasztás, a homoszexuális párok általi örökbefogadás, valamint a meleg férfiak és a leszbikus nők elfogadása tekintetében a kevéssé nyitott országok közé tartozik a mai európai mezőnyben. És, hogy kiket utálunk még a homoszexuálisoknál is jobban? A kábítószer fogyasztókat, az erősen iszákosokat és a büntetett előéletűeket. 

 Prókai Eszter - abcug

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr117159443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása